Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χαρακτηρίσει μερικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια «πράσινες», δηλαδή περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Η σχετική πρόταση, που κινείται στη γραμμή της Γαλλίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Γερμανία, η οποία δίνει έμφαση στην όλο και μεγαλύτερη χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Το Βερολίνο, αντιθέτως, εκτιμά δια του νέου υπουργού Περιβάλλοντος ότι πρόκειται για «απόλυτα λανθασμένη» πρόταση.
Όπως εξηγεί η Κομισιόν, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια είναι υπό όρους το κλειδί για τη μετάβαση σε πιο «καθαρές» μορφές και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Σύμφωνα με την πρόταση, όπως ανέφερε το BBC, μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια και τα εργοστάσια φυσικού αερίου με τα υψηλότερα πρότυπα θα θεωρούνται «πράσινα».
Ειδικά για τα πυρηνικά, απαιτούνται και αυστηροί κανονισμοί για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για τα εργοστάσια με φυσικό αέριο τίθεται όριο στον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν περάσει από την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ, η πρόταση θα γίνει ενωσιακός νόμος από το 2023.
Η Γαλλία σήμερα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια για το 70% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται. Εχει υποσχεθεί πάντως ότι το ποσοστό θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα 15 χρόνια ενώ θα κλείσει 12 αντιδραστήρες ως το 2035.
Από την πλευρά της η Γερμανία έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην επικράτειά της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News