Η βιντεοδιάσκεψη των δύο ισχυρότερων ανδρών του πλανήτη, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, διήρκεσε δύο ώρες και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τεστ εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του αμερικανού ηγέτη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους New York Times.
Η βιντεοδιάσκεψη ήταν τόσο κρίσιμη, γράφει η εφημερίδα, που θα έχει συνέπειες για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, την αξιοπιστία των αμερικανικών απειλών και το μέλλον μιας χώρας, την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να την προστατέψουν από την επιθετικότητα του Πούτιν.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πέντε βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε βάσει όσων εκτυλίχθηκαν μπροστά στις κάμερες και μετά τη συζήτηση των δύο ηγετών, καθώς και όσων είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Η τύχη της Ουκρανίας κρέμεται σε μία κλωστή
Το βασικότερο θέμα που ανέλυσαν οι δύο πρόεδροι ήταν το ουκρανικό ζήτημα. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θεωρούν προετοιμασία για εισβολή.
Λύση στην κρίση δεν βρέθηκε, ούτε σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές.
Ο Σάλιβαν είπε μετά τη συνάντηση ότι ο Μπάιντεν «κοίταξε τον Πούτιν στα μάτια» και του είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι δεν έκαναν το 2014» (όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι στην Κριμαία).
«Ο Μπάιντεν έδωσε στον Πούτιν την επιλογή ανάμεσα σε μία διπλωματική λύση και τις σοβαρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα ακολουθούσαν μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει όμως τι απάντησε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δεν κάνει πίσω
Ο Μπάιντεν μπορεί να απείλησε τον ρώσο πρόεδρο, αυτός όμως εμφανίστηκε αδιάλλακτος και απρόθυμος για υποχωρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για την ένταση στην περιοχή, η οποία, όπως είπε, αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της μέσα και γύρω από την Ουκρανία.
Ο Πούτιν ζήτησε νομικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, στα σύνορα της Ρωσίας, ούτε θα αναπτύξει επιθετικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Παρ’ όλο που το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Μπάιντεν συμφώνησε να συνεχίσει τον διάλογο για τα αιτήματα του Πούτιν, η αμερικανική πλευρά απέρριψε την ανάλυση του ρώσου προέδρου για την κατάσταση με την Ουκρανία και είπαν ότι δεν θα δεσμεύονταν ποτέ για πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ.
Αβέβαιο το μέλλον του Nord Stream 2
Αμερικανοί και ευρωπαίοι επικριτές του νέου αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία τονίζουν τα πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που δίνει στη Ρωσία το έργο, το οποίο πλέον, σύμφωνα με τους NYT, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί.
Οι ρωσικές εταιρείες κατασκευάζουν εδώ και πολλά χρόνια τον Nord Stream 2, ένα έργο που επισήμως βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση Μπάιντεν, διότι θα στερήσει από την Ουκρανία τα έσοδα από τη λειτουργία άλλου αγωγού που τη διαπερνά και θα αποτελέσει για τον Πούτιν έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη.
Ομως, για να αποφύγει το ρήγμα με τη γερμανική κυβέρνηση, ο Μπάιντεν έχει βάλει στον πάγο τις κυρώσεις του Κογκρέσου εναντίον της Γερμανίας, που έχουν στόχο τη διακοπή του έργου, εξοργίζοντας πολλούς Ρεπουμπλικανούς και κάποιους Δημοκρατικούς.
Η Βικτόρια Νιούλαντ, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ότι αν ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, «το έργο του αγωγού θα διακοπεί». Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημαίνει ότι στα παρασκήνια, ο Λευκός Οίκος έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση της Γερμανίας, παρόλο που η χώρα θα αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες αν ο αγωγός ακυρωθεί ή καθυστερήσει κι άλλο.
Ο Μπάιντεν έχει ανάγκη τους συμμάχους του
Αμέσως μετά το πέρας της βιντεοδιάσκεψης, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, για να τους ενημερώσει.
Σύμφωνα με τους NYT, ο Πούτιν έχει προσπαθήσει πολλές φορές να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της, με την ελπίδα να μειώσει την αντίστασή τους στις πράξεις του και να μειώσει την ισχύ του ΝΑΤΟ.
«Εχουμε ειδικούς από τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε καθημερινή επαφή με τις πρωτεύουσες-κλειδιά και τις Βρυξέλλες», είπε ο Σάλιβαν, για να αποφασίσουν ενδεχόμενα μέτρα εναντίον της Μόσχας.
Δεν υπάρχει προσωπική κόντρα ανάμεσα στους δύο προέδρους
Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι για μία ακόμα φορά, δεν φάνηκε να υπάρχει έχθρα ή αντιπάθεια ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι δυο τους εμφανίστηκαν πολύ φιλικοί και άνετοι μεταξύ τους μπροστά στις κάμερες.
«Ηταν πραγματική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όχι ομιλίες. Κανείς δεν κουνούσε το δάχτυλο σε κανέναν», είπε ο Σάλιβαν.
Παρομοίως, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντιμη». Μάλιστα, σύμφωνα με σύμβουλο του Πούτιν, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην κοινή θυσία ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες έκαναν και αστεία και αντάλλαξαν κομπλιμέντα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News