Είναι σπάνια μία τέτοια παραδοχή, που προέρχεται μάλιστα από τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας που έχει κάνει τα πάντα για να πείσει τους πολίτες της ότι ζουν σε μία πραγματικότητα ευημερίας που όμως είναι απόλυτα πλαστή.
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, προειδοποίησε τους πολίτες ότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Συνέκρινε, μάλιστα την κατάσταση σήμερα με τον καταστροφικό λιμό της δεκαετίας του 90, που εκτιμάται ότι σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες -ή, κατ΄άλλους, ως και 3 εκατομμύρια- ανθρώπους.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι, είπε ακόμη ο Κιμ, πρέπει να ξεκινήσουν άλλη μία, πιο δύσκολη αυτή τη φορά, Επίπονη Πορεία «για να ανακουφίσουν τον λαό μας -έστω και λίγο- από τις δοκιμασίες».
Από το περασμένο καλοκαίρι, η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα λόγω της πανδημίας – εξάλλου και οι διελεύσεις ήταν σπάνιες – ενώ το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει σχεδόν σταματήσει.
Παράλληλα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό τονίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και οικονομική αστάθεια. Η τιμή του καλαμποκιού, πού είναι η βάση της διατροφής για τους κατοίκους της επαρχίας, λέγεται ότι έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις και ότι κάποιες φορές ένα κιλό φτάνει να κοστίζει περισσότερο από ένα μηνιάτικο. Οι εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα έχουν σχεδόν σταματήσει, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ζητιάνοι (παιδιά και ηλικιωμένοι κυρίως), αλλά και αναφορές για ανθρώπους που έχουν πεθάνει από την πείνα.
Η Επίπονη Πορεία είναι ο χαρακτηρισμός (ή ευφημισμός) που είχε χρησιμοποιήσει η Βόρεια Κορέα για να αναφερθεί στον λιμό της δεκαετίας του 90, ο οποίος είχε προκληθεί έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που αποστέρησε από την Πιονγιάνγκ ζωτική βοήθεια.
Λόγω της φύσης του καθεστώτος είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσοι πέθαναν τότε. Δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυπταν πολύ μεγάλα πρόχειρα νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι μία ολόκληρη γενιά παιδιών, λόγω της έλλειψης επαρκούς διατροφής, είχε προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη τους.
Αυτού του είδους η γλώσσα είναι ασυνήθιστη για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε δυσκολίες, σχολιάζει το BBC. Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε κάνει ένα είδος αυτοκριτικής λέγοντας ότι δεν κατάφερε να φέρει αρκετές αλλαγές στη χώρα. Τώρα, έξι μήνες μετά, αναφέρεται σε «αναρίθμητες προκλήσεις» και για μία δύσκολη πορεία.
Το ότι μιλά ο ίδιος για τις δυσκολίες και ότι προειδοποιεί ο ίδιος για όσα θα συμβούν ενδεχομένως να είναι μέρος της τακτικής του. Αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα, θα μπορεί να κατηγορήσει τους αξιωματούχους για το ότι δεν εφάρμοσαν τις οδηγίες του. Και βέβαια πάντα θα μπορεί να κατηγορεί την πανδημία για την κρίση στην οικονομία, όπως βέβαια και τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News