Επιστροφή σχολείων, όλων των βαθμίδων και όλων των περιοχών της χώρας, στην τηλεκπαίδευση, αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, κόφτης στους κωδικούς μετακίνησης 4 (μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και συνοδεία μαθητών στο σχολείο) και 6 (άσκηση, βόλτα σκύλου) και παράλληλα σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, ήταν μερικά από τα βασικά μέτρα που τέθηκαν προς συζήτηση στην έκτακτη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 11 π.μ. της Τετάρτης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στη σκιά της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε η κατάργηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6:00 μ.μ. που ισχύει τα Σάββατα και τις Κυριακές, το οποίο αποδείχτηκε μπούμερανγκ. Οπως εκτιμάται, το μέτρο εφαρμόστηκε, αλλά δεν απέδωσε: παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις, με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033. Ετσι, η πρόταση είναι και τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 9:00 το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για χρήση του κωδικού 6 μόνο για άσκηση με τα πόδια, ώστε να μην χρησιμοποιείται το ΙΧ για εκδρομές εντός περιφερειακής ενότητας –π.χ. στην Πάρνηθα ή στην παραλιακή, όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός στην Αττική το τελευταίο διάστημα. Αυτό το μέτρο προανήγγειλε (εδώ) η κυβερνητική εκπροσώπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα απογορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Επίσης, στην Επιτροπή συζητήθηκε η αύξηση των τεστ σε εργασιακούς χώρους και ειδικά σε μεγάλες βιομηχανίες, όπου συνήθως παρατηρούνται μεγάλες συρροές κρουσμάτων.
Για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να τηρηθεί ο χρονικός περιορισμός των αυστηρότερων μέτρων μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου), ώστε από εκεί και μετά, να ανοίξουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες, με πρώτη το λιανεμπόριο.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η επέκτασή τους για μια ακόμα εβδομάδα, εάν η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι η επιθυμητή. Αλλωστε το κλίμα διαφάνηκε από το πρωί της Τρίτης και κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την Αττική (εδώ).
Οι ειδικοί φοβούνται πλέον την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, για την οποία «γνωρίζουμε ότι είναι γύρω στο 10% με 15% πιο μεταδοτική», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.
Σε ανάλυση που έκανε ο ίδιος, φάνηκε ότι στην αύξηση της μετάδοσης έχει συμβάλει και η κούραση του κόσμου, που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ακολουθήσει τα μέτρα. Γι’ αυτό και το σενάριο του καθολικού lockdown φαίνεται ότι δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών.
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 6:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει τα μέτρα αναμόρφωσης του ΕΣΥ, καθώς στην Αττική οι υπάρχουσες δομές πλέον δεν επαρκούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News