H ανακοίνωση του lockdown για όλη τη χώρα ως τις 30 Νοεμβρίου επ’ ουδενί έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους πολίτες, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί από το απόγευμα της Τετάρτης. Η αιτιολογία της απόφασης είναι σαφής: αν δεν είχε γίνει, τις επόμενες 7-10 μέρες, το σύστημα υγείας της χώρας θα βίωνε ίσως πρωτοφανείς, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, με πλειάδα νοσηλειών και διασωληνώσεων.
Η ανακοίνωση της έναρξης του lockdown, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όμως, έφερε στο προσκήνιο ερωτήματα για το…πιθανό τέλος του. Είναι, άλλωστε, σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει με έναν τρόπο την αγορά ενόψει Χριστουγέννων, προκειμένου η οικονομία να μην παραλύσει και για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί ένας χρόνος μετάβασης, όπως έγινε και την περίοδο της άνοιξης. Στην πραγματικότητα, όμως, το τέλος του lockdown δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, αλλά θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες.
Στο βασικό σενάριο, η καραντίνα θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από τις επόμενες μέρες, ρεαλιστικά προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να δούμε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, του ποσοστού θετικότητας επί των τεστ και, συνεπώς, του ρυθμού μετάδοσης. Αυτή η μείωση θα πρέπει να μεταφραστεί και σε σημαντική μείωση όσων χρήζουν νοσηλείας και διασωλήνωσης. Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον όλα πάνε καλά, μπορεί να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία αποσωλήνωσης.
Από την άλλη, υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο δεν φαντάζει παράλογο. Με δεδομένο ότι το αποτύπωμα των μέτρων θα φανεί ύστερα από τουλάχιστον 10 μέρες, μπορεί στο τέλος του Νοεμβρίου να είναι ελαφρώς πρόωρη η άρση των μέτρων. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια ολιγοήμερη παράταση τουλάχιστον. Αυτό, βεβαίως, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αν, όμως, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ρυθμού μετάδοσης και των κρουσμάτων δεν είναι όσο εκθετικός όσο η αύξηση που παρατηρήθηκε και, συνακόλουθα, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίσει να είναι σημαντική, η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει να πάρει ρίσκα, έχοντας να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση με τον Μάιο, όταν ο καιρός ήταν εξαιρετικός.
Από εκεί και πέρα, ένα ερώτημα είναι πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Όσο πρόωρο και αν είναι το σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε μια νότα κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όταν είπε ότι η νυχτερινή διασκέδαση, ο χορός και τα τραγούδια είναι υγειονομικές βόμβες. Είναι σαφές ότι τα Χριστούγεννα το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, καθώς άλλωστε έκλεισε μόνο και μόνο για να περιοριστούν οι λόγοι κινητικότητας. Αλλά με μία επαπειλούμενη παράταση της καραντίνας μέσα στον Δεκέμβριο, είναι σαφές ότι η προεορταστική περίοδος περιορίζεται σημαντικά —είναι ένα θέμα πώς θα προλάβει ο κόσμος να στολίσει, αν έχει πια αυτή τη διάθεση.
Είναι σαφές, εξάλλου, ότι η επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα, ναι μεν δεν θα συνοδεύεται από την ανάγκη αποστολής SMS για τη μετακίνηση, αλλά θα χρειαστούν περιορισμοί στη μετακίνηση, είτε χρονικοί είτε γεωγραφικοί, προκειμένου να μην ξαναβρεθούμε στο σημείο που ήμασταν πριν από λίγες μέρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News