443
Η πανδημία υπονομεύει όχι μόνο την υγεία, σωματική και ψυχική του καθενός μας, αλλά και τις ευκαιρίες ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας για εργασία | Shutterstock / CreativeProtagon

Η πανδημία εκτρέφει τη φτώχεια και τον αλκοολισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 11:30
Η πανδημία υπονομεύει όχι μόνο την υγεία, σωματική και ψυχική του καθενός μας, αλλά και τις ευκαιρίες ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας για εργασία
|Shutterstock / CreativeProtagon

Η πανδημία εκτρέφει τη φτώχεια και τον αλκοολισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 11:30

Τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας κορονοϊού και σε κάθε επίπεδο ανθρώπινης δραστηριότητας εξετάζουν διάφορα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία προβάλλουν σχετικές έρευνες υπό το πρίσμα του τοπικού, σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέροντος.

Λόγου χάρη οι επιρρεπείς στον διονυσιασμό Βρετανοί δίνουν μεγάλη σημασία σε μία έρευνα του Royal College of Psychiatrists που αναφέρει ότι η χώρα τους αντιμετωπίζει «επικείμενη κρίση εθισμού στο οινόπνευμα», αφού κατά εκατομμύρια οι Αγγλοι, οι Ουαλοί και οι Σκωτσέζοι το έχουν ρίξει στο τζιν, στην μπίρα και στο ουίσκι ώστε να ξεπεράσουν την κατάθλιψη και το άγχος τους.

Από τον τυπικά προκορονοϊκό Φεβρουάριο ο αριθμός των Βρετανών που πίνουν σε επίπεδα «υψηλού κινδύνου» έχει διπλασιαστεί και έχει φθάσει πλέον στα 8,5 εκατομμύρια άτομα λένε οι ερευνητές. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι και κανένα μυστήριο: όλος ο κόσμος στο Νησί φοβάται για τη δουλειά του, για την επάρκεια των οικονομικών μέσων του, για το μέλλον των παιδιών του, τέλος πάντων έχει κλονιστεί συναισθηματικά.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας εκτιμούν ότι η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος όχι μόνο καθιστά τους ανθρώπους εξαρτημένους από το αλκοόλ, αλλά συνδέεται και με την ανάπτυξη ηπατικών παθήσεων, ελκών στομάχου, ψυχιατρικών νόσων, κ.λπ. Το πρόβλημα είναι έντονο, λένε, περισσότερο στα άτομα της μεσαίας και της εργατικής τάξης, σε ένα κοινωνικό σώμα στο οποίο περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα καταναλώνουν πια πολύ αλκοόλ.

Παράλληλα, στη Βρετανία υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι «τρέφονται» με… προληπτικά παυσίπονα από το lockdown και δώθε, έχοντας κατά νου ότι η προσέλευση στα νοσοκομεία αυτήν την περίοδο δεν ενδείκνυται.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε δείγμα 10.000 ατόμων και προβλήθηκε από την Daily Mail, είναι απολύτως επιστημονική και δεν θίγει ένα λεπτό ζήτημα, το οποίο σίγουρα έχει παίξει και αυτό τον ρόλο του στη γενικότερη ανησυχία του πληθυσμού: το γεγονός ότι αυτές τις δύσκολες ώρες τη Βρετανία κυβερνά ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε άλλο επίπεδο κινήθηκε η ισπανική εφημερίδα El Pais, που θέλησε να πάρει τη γνώμη της συζύγου του Μπιλ Γκέιτς, της Μελίντα Γκέιτς, για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την κορονοϊκή πανδημία.

Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, κατά την κ. Γκέιτς, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι «εικοσιπενταετή προγράμματα εμβολιασμών ακυρώθηκαν μέσα σε 25 εβδομάδες», όπως λέει, ενώ και ο «δείκτης ακραίας φτώχειας αυξήθηκε». Το Ιδρυμα των Γκέιτς έχει κάνει τις δικές του έρευνες, οι οποίες δικαιολογούν την εκτίμηση ότι «η πανδημία του κορονοϊού υπονομεύει την υγεία και τις ευκαιρίες για εργασία ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας».

Επ’ ευκαιρία η Μελίντα Γκέιτς θίγει και το ζήτημα της «συμφιλίωσης της οικονομίας με τις οικογενειακές ανάγκες», όπως λέει, αφού «όλες οι οικονομίες του κόσμου είναι χτισμένες στις πλάτες των γυναικών που δεν αμείβονται για την εργασία που παρέχουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...