Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να αφήσει την υπόθεση με τα ηχητικά Μιωνή-Παππά να εξελίσσεται από μόνη της. Αλλωστε, δεν χρειάζεται και πολύ πολιτικό… σπρώξιμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτασς, όμως, χθες το πρωί έβαλε το πλαίσιο της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο είναι σαφές: στην εικόνα υπάρχει κατά βάση ο κ. Τσίπρας. Και η πολιτική ζημία θα είναι η όλη δική του.
Κάπως έτσι, με τη δήλωσή του ο Στέλιος Πέτσας, αφού έκανε λόγο για παρακράτος, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσει για τα ηχητικά και στη συνέχεια να διαγράψει τον Νίκο Παππά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μια διατύπωση χωρίς υπόβαθρο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ένα σενάριο επωφελές σε κάθε ενδεχόμενο: αν ο κ. Τσίπρας αδειάσει τον κ. Παππά, ο οποίος γνωρίζει πολλά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τότε ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός καθίσταται εξαιρετικά απρόβλεπτος. Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να πάει με τον κ. Παππά μέχρι το τέλος, παρέχοντάς του πολιτική κάλυψη, θα επωμιστεί και την πολιτική ζημία. Το ερώτημα, δε, αν γνώριζε ή όχι όσα γίνονταν στην αυλή του, δεν θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που έμαθε και δεν άλλαξε πορεία, επιμένοντας στη συμπόρευση με τους ανθρώπους που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας.
Ο κ. Τσίπρας, από το Μεσολόγγι όπου βρέθηκε χθες, έκλινε προς τη δεύτερη εναλλακτική. Εκανε λόγο για «πρακτορικές μεθόδους» και «σκανδαλολογία χωρίς σκάνδαλο», δείχνοντας έτσι ότι και οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Παππά ήταν σε απόλυτη σύμπλευση με την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Πρακτικά, όμως, ο κ. Τσίπρας μπαίνει έτσι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μέσω του κ. Παππά. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως το είπε ο κ. Πέτσας, ο Αλέξης Τσίπρας «αναλαμβάνει την ευθύνη του παρακράτους». Γιατί, ακόμα και αν δεν γνώριζε, έμαθε και επέλεξε να μην κάνει κάτι και να μη διαχωρίσει τη θέση του. «Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε διαρκώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του», είπε ακόμα ο κ. Πέτσας, καταδεικνύοντας έτσι την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να συνεχίσει τις βολές εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας, σημειωτέον, είναι εδώ και μέρες σε θέση άμυνας, από την υπόθεση Παπαδημούλη, μέχρι το σποτ του κόμματος για τους δημοσιογράφους. Απλώς, αυτή η υπόθεση είναι διαφορετικής απαξίας και δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για το αν το Μαξίμου λειτουργούσε επί των ημερών του ως «μαγαζί», περιφερειακά του οποίου κάποιοι «έβγαζαν λεφτά» και αυτό γινόταν αποδεκτό, εφόσον δεν υπήρχε «conflict» με τις κεντρικές στρατηγικές επιδιώξεις.
Βεβαίως, μπορεί στο στόχαστρο του Μαξίμου να είναι κατά βάση ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως στελέχη της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας. Η αντιμετώπιση του κ. Τσίπρα θα είναι πολιτική, αλλά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο νομικές πηγές εκτιμούν ότι «δένονται» αρκετά από τα αδικήματα, με τα οποία ο τέως αναπληρωτής υπουργός είναι αντιμέτωπος. Σημειωτέον, στον εισαγγελέα έχουν αποσταλεί τα ηχητικά και η κατάθεση Παππά στην Προανακριτική για να διαπιστωθεί τυχόν αναντιστοιχία στο σκέλος που αφορά τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Εφόσον οι εισαγγελικές αρχές αποφανθούν ότι τίθεται ζήτημα ψευδορκίας, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στη Βουλή, για την περαιτέρω αξιοποίησή της, με κάποιους να αφήνουν ανοιχτή και τη συμπερίληψη του Νίκου Παππά στο τελικό κατηγορητήριο.
Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει αρκετός δρόμος. Και προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη φάση είναι η περαιτέρω ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τις παρακρατικές μεθοδεύσεις που σκιαγραφούνται, αφ’ ης στιγμής επέμεινε στη στήριξη του κ. Παππά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News