484
Τουρκικά άρματα μάχης περνούν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας | REUTERS

Πολεμικές ετοιμασίες: Ο Ερντογάν έστειλε 5.000 στρατιώτες στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 12:19
Τουρκικά άρματα μάχης περνούν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας
|REUTERS

Πολεμικές ετοιμασίες: Ο Ερντογάν έστειλε 5.000 στρατιώτες στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 12:19

Πέντε χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό πέρασαν στο έδαφος της Συρίας τη Δευτέρα, μετά τις νέες αιματηρές συγκρούσεις με το συριακό καθεστώς, που είχαν ως αποτέλεσμα των θάνατο πέντε Τούρκων στο Ιντλίμπ και τουλάχιστον 100 Σύρων σε αντίποινα.

Συνολικά, έχουν σκοτωθεί 13 τούρκοι στρατιώτες την τελευταία εβδομάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα καταβάλει «πολύ βαρύ τίμημα» για την επίθεσή της σε τουρκικές δυνάμεις.

«Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στην συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού καταρρίφθηκε την Τρίτη στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Το Ιντλίμπ είναι μια επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και όπου ο συριακός στρατός προελαύνει προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν ανακαταλάβει σχεδόν το 50% της έκτασης του Ιντλίμπ, όμως το τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό είναι βαρύ, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Δεκέμβριο, έχουν εκτοπιστεί 700.000 άτομα λόγω των εχθροπραξιών. Η Τουρκία φοβάται μαζική εισβολή προσφύγων στο έδαφός της, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο 3,3 εκατ. Σύροι.

Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας, η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Αγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σταματήσει και οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών στρατευμάτων.

Μετά τον θάνατο, τη Δευτέρα, πέντε τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων από βομβαρδισμό του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι σε αντίποινα, σκότωσαν 101 σύρους στρατιώτες, και κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης και δύο κανόνια, ενώ έπληξαν και ένα ελικόπτερο».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει έως ότου η Δαμασκός υποχωρήσει από τη γραμμή που έχει παραβιάσει στην Ιντλίμπ», τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αναφερόμενος στη ζώνη αποκλιμάκωσης που έχει συμφωνηθεί στην επαρχία.

Παράλληλα με την ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, κινητοποιήθηκαν και 10.000 αντάρτες που στηρίζονται από τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν συμμετέχει στην επίθεση κατά των Κούρδων στην περιοχή, τον Δεκέμβριο.

Χάρτης των Times όπου φαίνονται οι θέσεις των σύρων ανταρτών, του συριακού καθεστώτος, των ανταρτών που υποστηρίζουν οι Τούρκοι και των Κούρδων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...