496
Καραβάνι σύρων προσφύγων που φεύγουν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι περισσότεροι είχαν πάει εκεί, για να γλυτώσουν, από άλλα μέρη της Συρίας | REUTERS/Khalil Ashawi

Νέο κύμα προσφύγων: Η μαζική έξοδος των Σύρων από το Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 17:04
Καραβάνι σύρων προσφύγων που φεύγουν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι περισσότεροι είχαν πάει εκεί, για να γλυτώσουν, από άλλα μέρη της Συρίας
|REUTERS/Khalil Ashawi

Νέο κύμα προσφύγων: Η μαζική έξοδος των Σύρων από το Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 17:04

Και η προσφυγιά τελειωμό δεν έχει, για τους Σύρους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν, το τελευταίο διάστημα, από την επαρχία Ιντλίμπ με κατεύθυνση την Τουρκία, για να γλυτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας και την επίθεση του συριακού στρατού κατά των ανταρτών.

Το Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ό,τι έχει απομείνει υπό τον έλεγχό τους μετά από εννέα χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Οπως γράφει το Aljazeera, οι δυνάμεις του Μπασάρ Ασαντ προελαύνουν με τη στήριξη ρωσικών αεροσκαφών, που βομβαρδίζουν τις θέσεις των ανταρτών, σκοτώνοντας και πολλούς αμάχους και δημιουργώντας ένα νέο τεράστιο κύμα προσφύγων, που μπορεί να φτάνει και τις 500.000 ανθρώπους.

Διασώστες μεταφέρουν τραυματία από βομβαρδισμό στο Ιντλίμπ – EPA

Τις τελευταίες 10 ημέρες, οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα.

Στην επαρχία Ιντλίμπ βρίσκονται τρία εκατομμύρια Σύροι, πολλοί από τους οποίους πήγαν εκεί από άλλα μέρη της Συρίας για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Τώρα, αναγκάζονται να μαζέψουν ξανά τα υπάρχοντά τους, και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία, η επίθεση της οποίας, τον Οκτώβριο, κατά των Κούρδων της Συρίας, αναζωπύρωσε τη σύρραξη στην περιοχή.

Στον δρόμο προς την Τουρκία οι σύροι πρόσφυγες – Reuters

Μάλιστα, τη Δευτέρα, επτά τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων του Ασαντ. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σκότωσαν 76 σύρους στρατιώτες.

Σύμφωνα με την Unicef, το νέο ξέσπασμα της βίας αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την φυγή 6.500 παιδιών κάθε ημέρα, ανεβάζοντας έτσι το νούμερο των παιδιών που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους στη βορειοδυτική Συρία, από τον περασμένο Δεκέμβριο, στα 300.000.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τους Ρώσους και τον Ασαντ ότι οι βομβαρδισμοί πλήττουν κυρίως αμάχους, καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια. Η άλλη πλευρά απαντά ότι πολεμά τους αντάρτες που έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά αμάχων στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας.

Η Τουρκία έχει ήδη 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφός της και δεν θέλει άλλους. Στα σύνορα με την Τουρκία, Σύροι διαδηλώνουν ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν δηλώνοντας ότι τελικός τους προορισμός είναι η… Γερμανία.

Σύροι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία ζητούν να ανοίξει πέρασμα για να φτάσουν στη… Γερμανία – EPA/YAHYA NEMAH

Τις τελευταίες ημέρες, φορτηγά γεμάτα κόσμο και υπάρχοντα διασχίζουν το Ιντλίμπ και το Χαλέπι και κατευθύνονται προς τα σύνορα. Αγνωστο τι τους περιμένει στη συνέχεια…

Ολα το βιος πάνω στα φορτηγά με προορισμό τα σύνορα – Reuters
Μικρά παιδιά στην καρότσα μαζί με τα υπάρχοντα της οικογένειας, στην πόλη Σαρμάντα του Ιντλίμπ – Reuters
Μικρά παιδιά στο φορτηγό, φεύγουν να γλυτώσουν – Reuters

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...