554
O δρ Ράινιερ ντε Βρι ξεκινά τη διαδικασία ταχείας ψύξης στις δοκιμές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ | Jeffrey Andree, Reinier de Vries, Korkut Uygun

Η σούπερ ψύξη φέρνει μια μικρή επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 12:05
O δρ Ράινιερ ντε Βρι ξεκινά τη διαδικασία ταχείας ψύξης στις δοκιμές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
|Jeffrey Andree, Reinier de Vries, Korkut Uygun

Η σούπερ ψύξη φέρνει μια μικρή επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 12:05

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στον τρόπο συντήρησης οργάνων που προτείνει νέα μέθοδος ειδικών από τις ΗΠΑ, με στόχο να γίνεται καλύτερη και «δικαιότερη» διαχείριση στις λίστες αναμονής ληπτών οργάνων.

Η νέα μέθοδος έρχεται να λύσει εν αρχή το πρόβλημα του χρόνου συντήρησης του ήπατος (συκώτι) εκτός οργανισμού, δηλαδή από τη στιγμή της αφαίρεσης από τον δότη, μέχρι και την τοποθέτηση στον λήπτη.

Ο χρόνος συντήρησης είναι σημαντικός διότι το όργανο αντέχει εκτός σώματος μόνο εννέα ώρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το πάρει αυτός που είναι συμβατός και έχει άμεση ανάγκη, αλλά εκείνος που μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα στο όργανο.

Δηλαδή, αν κάποιος βρίσκεται σε μία ορεινή ή απρόσιτη περιοχή και ο χρόνος που απαιτείται για να πάει στο νοσοκομείο για μεταμόσχευση είναι περισσότερες από έξι ώρες, δεν είναι εύκολο το μόσχευμα να συντηρηθεί σήμερα και να τον «περιμένει».

Το ίδιο ισχύει και με τη μεταφορά οργάνων, αφού δεν θα μπορούσε για παράδειγμα ένα ήπαρ να «αντέξει» από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα.

Η νέα μέθοδος όμως αναμένεται να αλλάξει όλη τη διαδικασία και τις λίστες αναμονής, καθώς το μόσχευμα θα παραμένει «ζωντανό» για 27 ώρες.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ειδικοί, είναι ότι εάν αμέσως μετά την αφαίρεση το μόσχευμα τοποθετηθεί σε άμεση ψύξη στους -4 βαθμούς Κελσίου, τριπλασιάζεται ο χρόνος διατήρησής του, που σήμερα είναι οι εννέα ώρες.

Σήμερα, το ήπαρ αμέσως μετά την αφαίρεση εμβαπτίζεται σε ένα ειδικό διάλυμα συντήρησης, αποθηκεύεται σε πάγο και σε θερμοκρασίες τεσσάρων έως οκτώ βαθμών Κελσίου, ώστε οι ιστοί του οργάνου να μην σχηματίσουν κρυστάλλους και αρχίσουν να καταστρέφονται.

Η διαδικασία άμεσης ψύξης του ήπατος στους -4 βαθμούς Κελσίου /Jeffrey Andree, Reinier de Vries, and Korkut Uygun

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, το ήπαρ θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί περισσότερο, αλλά έως τώρα η κατάψυξη του προκαλεί σοβαρή βλάβη, όπως συμβαίνει με τα κρυοπαγήματα στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ξεπέρασαν το πρόβλημα, καταφέρνοντας να καταψύχουν το προς μεταμόσχευση ήπαρ σε θερμοκρασία -4 βαθμών Κελσίου, χωρίς να υποστούν βλάβη οι ιστοί, κάτι που επεκτείνει το χρόνο διατήρησης από μερικές ώρες σε πάνω από μία μέρα (27 ώρες), χρονικό διάστημα αρκετό για να γίνει μια μεταφορά συμβατού μοσχεύματος, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καινοτομία στη συντήρηση οργάνων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαφορετική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους περιμένουν μόσχευμα», δήλωσε ο δρ Ράινιερ ντε Βρι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Πριν τη βαθιά ψύξη του οργάνου, αυτό εμβαπτίζεται σε ένα προστατευτικό κοκτέιλ που το προστατεύει από το κρύο. Οταν φθάσει στο σημείο όπου θα γίνει η μεταμόσχευση, το ήπαρ θερμαίνεται και αναζωογονείται με ένα ειδικό μηχάνημα, που διοχετεύει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, οπότε επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση του.

Τα πειράματα έγιναν σε μικρά όργανα τρωκτικών, και όπως αναφέρει το BBC το επόμενο βήμα είναι να γίνουν σε μεγαλύτερα ζώα όπως οι χοίροι, πριν ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Για «καταπληκτική τεχνολογία» έκανε λόγο ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που χρηματοδότησαν την έρευνα. Η νέα μέθοδος, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί ουσίες που έως τώρα είχαν χρησιμοποιηθεί για την κρυογονική διατήρηση κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά όχι οργάνων για μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους  στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...