Η αιφνιδιαστική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει την Γροιλανδία, έδαφος της Δανίας σε καθεστώς αυτοδιάθεσης, έκανε τις προηγούμενες ημέρες τον γύρο του Διαδικτύου.
Και μπορεί η οποιαδήποτε νύξη περί αγοραπωλησίας να απερρίφθη άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού, που απάντησε: «είμαστε ανοιχτοί σε μπίζνες, αλλά όχι σε πώληση» και αρκετοί πολιτικοί στη Δανία και στη Γροιλανδία να έσπευσαν να διακωμωδήσουν το θέμα, ωστόσο η λογική του αμερικανού προέδρου είναι εύκολα ερμηνεύσιμη, από πολλές πλευρές, και εδράζεται πάνω σε συγκεκριμένες γεωπολιτικές, στρατηγικές και ενεργειακές παραμέτρους.
Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό θεωρούν ότι η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις όποιες στρατιωτικές τους επιδιώξεις -κυρίως δε, αυτές που συνδέονται άμεσα με την Ρωσία, που διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Γροιλανδία.
Οπως αναφέρουν λοιπόν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αμερικανική αεροπορική βάση Tούλε (Thule) που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, απέχοντας λιγότερα από 1.000 μίλια από τον Bόρειο Πόλο, αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για τις ΗΠΑ καθώς φιλοξενεί σύστημα αντιπυραυλικής ειδοποίησης, αλλά και εγκαταστάσεις επιτήρησης και ελέγχου του τομέα αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ.
Ο εναέριος χώρος του νησιού θεωρείται επίσης στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις εμπορικές πτήσεις, με την αυξανόμενη δραστηριότητα της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας να έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον.
Ενας δεύτερος λόγος για το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου συνδέεται άρρηκτα με το λιώσιμο των πάγων.
Είναι κάτι που παραδέχθηκε πριν λίγους μήνες μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Η σταθερή μείωση των θαλάσσιων πάγων ανοίγει νέους διαδρόμους και νέες ευκαιρίες για εμπόριο» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τον Μάιο στη Φινλανδία, «κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στην Ασία και στη Δύση έως και κατά 20 ημέρες».
«Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής θα μπορούσαν να γίνουν η Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά του 21ου αιώνα», κατέληξε στο σκεπτικό του, κάνοντας πολλούς να απορήσουν σχετικά με το κατά πόσο του ξέφυγε αυτό που είπε ή το είπε επίτηδες.
Και, τέλος, έχουμε και τις τεράστιες ποσότητες μετάλλων και ενεργειακών πόρων του νησιού που περιλαμβάνουν σιδηρομεταλλεύματα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρυσό, χαλκό, ουράνιο, τιτάνιο, σπάνιες γαίες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ήδη, πολλές εταιρείες από την Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία δραστηριοποιούνται, κατόπιν άδειας από την ίδια την τοπική κυβέρνηση, καθιστώντας αυτά τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα πιο προσβάσιμα από ποτέ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η Δανία δεν συζητά καν την ιδέα να «πουλήσει» τη Γροιλανδία, μολονότι όπως παρατήρησε ο Τραμπ της κοστίζει ετησίως 700 εκατ. ευρώ.
Οχι πως αυτό θα ήταν, άλλωστε, κάτι που θα το ήθελαν και οι 56.000 κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι 16.000 ζουν μόνιμα στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της, το Νούουκ – είναι η μόνη γροιλανδική πόλη όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα και υπάρχουν διασταυρώσεις και φανάρια.
Και παρόλο που είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, όποιος θέλει να μεταβεί από τη μία πόλη στην άλλη, μπορεί να το κάνει μόνο με εναέρια ή θαλάσσια μέσα, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο μεταξύ των πόλεων.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας (Kalaallit Nunaat στη γλώσσα των Ινουίτ, που σημαίνει «Η Γη των Ανθρώπων») ζει στις νοτιοδυτικές, παράκτιες περιοχές της, με το 88% εξ αυτών να αυτοπροσδιορίζεται ως αυτόχθονες Ινουίτ, ενώ το υπόλοιπο 12% είναι Δανοί.
Η Γροιλανδία είχε μια κλειστή και αυτάρκη οικονομία μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νόμισμά της είναι η κορώνα Δανίας.
Μάλιστα, είχε μπει στην ΕΟΚ το 1973 και βγήκε το 1985, μετά από ένα δημοψήφισμα του 1982, όπου οι κάτοικοι του νησιού αποφάσισαν, σε ποσοστό 53%, την αποχώρηση τους από κάθε σύνδεση με την προπομπό της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν θα χτίσω ουρανοξύστη»
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά με χιούμορ, στην πρόθεσή του να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία, υποσχόμενος ότι δεν θα κατασκευάσει ουρανοξύστες στο αρκτικό νησί κολοσσιαίων διαστάσεων.
I promise not to do this to Greenland! pic.twitter.com/03DdyVU6HA
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019
«Υπόσχομαι ότι δεν θα το κάνω αυτό στη Γροιλανδία!», χαριτολόγησε ο μεγιστάνας των ακινήτων σε ανάρτησή του στο Twitter, πάνω από ένα φωτομοντάζ που βάζει το χρυσόχρωμο ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας να υψώνεται παράταιρα σε βουκολικό τοπίο της περιοχής αυτής της Δανίας, όπου ζουν 56.000 κάτοικοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News