«Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις», έλεγε η ταινία του 1966 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο και το μότο αυτό είπε να το εφαρμόσει και η κυβέρνηση Τσίπρα με τους κάποτε «αντιπάλους» καναλάρχες.
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση κάνει… ευκολίες πληρωμής για το τίμημα των περίφημων τηλεοπτικών αδειών (€35εκατ.), δίνοντας τετράμηνη παράταση για την αποπληρωμή της δεύτερης δόσης.
Ετσι οι τρεις δόσεις που δόθηκαν αρχικά στους καναλάρχες για την αποπληρωμή του τιμήματος μέσα σε δύο χρόνια, έγιναν δέκα, μία δόση δηλ. €3,5 εκατ. κάθε Ιανουάριο (σ.σ. ο σχετικός νόμος προέβλεπε την καταβολή της πρώτης δόσης εντος 15 ημερών απο τη λήξη του διαγωνισμού και καθε Ιανουάριο τις υπόλοιπες εννέα δόσεις).
Και τώρα με την τροπολογία που έφερε άρον άρον η κυβέρνηση, δίνεται νέα προθεσμία για την καταβολή του ετήσιου τιμήματος μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε έτους.
Το νέο «δώρο» του Μαξίμου στους καναλάρχες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ.
«Η τροπολογια έχει καταγραφεί με ώρα 17:50. Φέρνετε τροπολογίες στη λήξη της συνεδρίασης για να μην γίνει συζήτηση», διαμαρτυρήθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ, για να προσθέσει: «Φέρνετε αυτήν την τροπολογία την ώρα που ο Χουλιαράκης και το υπουργείο Οικονομικών σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων για να δώσετε παροχές».
Κρέτσος: Ε, κάνουμε μία διευκόλυνση γιατί ο νόμος είναι αυστηρός
«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν για πρώτη φορά για τις συχνότητες. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει νομιμότητα. Τώρα η αντιπολίτευση βγαίνει ευαίσθητη γιατί δεν πληρώνουν οι καναλάρχες;» διερωτήθηκε ο ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Και σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα κανάλια, εξήγησε: «Δίνουμε μια διευκόλυνση γιατί ο νόμος μας είναι πολύ αυστηρός. Η ρύθμιση είναι ανώδυνη. Δεν αναβάλλεται καμία δόση».
«Εσείς της αντιπολιτευσης αφήσατε καθαρό αποτύπωμα γιατί δεν κάνατε ποτέ διαγωνισμό και όταν εμείς το επιχειρήσαμε, εσείς λειτουργήσατε ως αυτόκλητοι προστάτες των καναλαρχών. Εμείς εισπράξαμε 25 εκατ. ευρώ από τέλη συχνοτήτων και 175 εκατ. ευρώ από φόρο διαφήμισης» επέμεινε ο κ. Κρέτσος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News