474
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σε διάλεξή του στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2018 | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη το μεγάλο μαθηματικό βραβείο Nevanlinna

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 07:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/08/2018, 19:40
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σε διάλεξή του στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2018
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη το μεγάλο μαθηματικό βραβείο Nevanlinna

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 07:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/08/2018, 19:40

Το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας. Που πρωτοπορεί. Που διακρίνεται διεθνώς. Που γοητεύει με το πνεύμα και τη φρεσκάδα της. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο μαθηματικός που στα 27 του έλυσε τον Γρίφο του Νας, ο καθηγητής του περίφημου ΜΙΤ, τιμάται τώρα με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, μιλώντας στον «Athens Voice Radio 102,5» και στον Μάκη Προβατά, ο 37χρονος Δασκαλάκης είπε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία και «για αυτό χαίρομαι πάρα πολύ. Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση», προσέθεσε.

Το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών. Δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νομπέλ των Μαθηματικών.

Η Διεθνής Μαθηματική Ενωση τονίζει ότι ο Δασκαλάκης τιμάται γιατί «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που σχετίζονται με τα μαθηματικά και την οικονομία.

Ο Δασκαλάκης σπούδασε στο ΕΜΠ και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια. Εχει βραβευτεί για τη συμβολή του στην θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών.

Σε ηλικία 27 ετών έλυσε τον γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες για δεκαετίες. Σήμερα, 36 ετών, διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ.

Σε εκτενές πορτρέτο που του αφιερώνει το Quanta magazine με αφορμή τη βράβευση, ο Δασκαλάκης περιγράφει πώς μια διάλεξη του μαθηματικού Χρίστου Παπαδημητρίου του έδωσε την έμπνευση να ασχοληθεί σε βάθος με τον γρίφο του Νας, ο οποίος δεν είχε αποδειχθεί ως τότε.

Ο Παπαδημητρίου επόπτευσε το διδακτορικό του Δασκαλάκη. Η έρευνα πάνω στη λύση του γρίφου «συνεχώς μας έφερνε μπροστά σε νέους τοίχους», λέει ο Παπαδημητρίου. Ωστόσο αυτές οι προσεγγίσεις τούς έδειξαν πάνω σε ποιες βάσεις θα πρέπει να είναι η λύση του γρίφου.

Τα τελευταία χρόνια ο Δασκαλάκης εργάζεται πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομική προβλήματα. Εργάζεται από κοινού, γράφει το Quanta, με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είναι νευροεπιστήμονας στο MIT.

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και βαριές, λέει ο Δασκαλάκης, αλλά δεν θα άλλαζε αυτή τη ζωή με τίποτα. «Τελικά όλα καταλήγουν στο να ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για κάποια πράγματα και να μην το αισθάνεσαι σαν βάρος να σκέφτεσαι για αυτά», λέει.

Τη βράβευση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη χαιρέτησε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μέσω των social media, προλαβαίνοντας την ελληνική πλευρά, καθώς ούτε από την Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε από το γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε αρχικά κάποια αντίδραση.

Επρεπε να πάει βράδυ για να εκδώσει ανακοίνωση η Προεδρία της Δημοκρατίας. «Είμαστε υπερήφανοι για σένα» τόνισε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο αργότερα ακολούθησε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...