«Κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον αρχηγό του νέου φορέα αν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία 200 χιλιάδες άνθρωποι». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταυρός Θεοδωράκης, καλώντας τους πολίτες να μετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του ηγέτη του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα «αν τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε για την ψηφοφορία». Ως προς τις συνεργασίες (το τεχνητό δίλημμα «με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ») ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις προσεχείς εκλογές το νέο κόμμα θα καθορίσει και τη διαπραγματευτική του ικανότητα. «Είναι θέμα πολύ μεγάλης κουβέντας με ποιους θα κυβερνήσουμε και σχετίζεται και με τι ποσοστό θα συγκεντρώσουμε δηλαδή τη διαπραγματευτική μας ικανότητα» εξήγησε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε στην ανάγκη ανανέωσης του νέου κομματικού σχηματισμού, δηλώνοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε πολλές άδειες καρέκλες για τους νέους ανθρώπους, χρειάζεται μεγάλη δόση νέου με κάποιο καλό παρελθόν».
«Δεν πρέπει να προσελκύσουμε μόνο κομματικά πιστούς, τότε θα έχουμε αποτύχει και η Φώφη και εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει: «Ο μεγάλος εγγυητής για την επόμενη μέρα είναι ο ψηφοφόρος. Αν ψηφίσουν μόνο τα κομματικά επιτελεία έχουμε αποτύχει όλοι».
Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι η ψηφοφορία πρέπει να γίνει όπως έγινε στις εσωκομματικές εκλογές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ΝΔ) και τον Γιώργο Παπανδρέου (το 2007 στο ΠΑΣΟΚ), αλλά και ηλεκτρονικά. «Η ταυτοποίηση στην περίπτωση αυτή να γίνεται ηλεκτρονικά με τα στοιχειά ταυτότητας ή με τις πιστωτικές κάρτες» διευκρίνισε και ξεκαθάρισε: «Εγγυώμαι ότι θα ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού, από τον υπολογιστή τους και με μια διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης».
Οπως επισήμανε, ο νέος αρχηγός είναι υποχρεωμένος να σχηματίσει ένα αντιπροσωπευτικό όργανο από όλους τους φορείς που συμμετέχουν και στη συνέχεια να οδηγήσει την παράταξη σε ιδρυτικό συνέδριο.
Ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε ακόμα ότι πρέπει να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων. «Θέλω και πρέπει να γίνει ντιμπέιτ για να μάθει ο κόσμος πού διαφωνούμε πραγματικά» είπε. Χαρακτήρισε δε ως «τολμηρή» την απόφαση της Φώφης Γεννήματα να προσχωρήσει στην άποψη ότι το καινούργιο γεννιέται μόνο με εκλογή αρχηγού από τη βάση, χωρίς δεσμεύσεις που θα γεννήσει ένα εντελώς καινούργιο κόμμα. «Αυτή τη στιγμή είναι ένα no name (χωρίς όνομα) κόμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμα ότι «είναι καλοί οι πολλοί υποψήφιοι, πρέπει να δημιουργηθεί βεντάλια που θα δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να εκφραστούν διαφορετικά».
Επιτέθηκε ακόμα στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας διερωτώμενος σκωπτικά: «θα πάρουμε (στο νέο κόμμα) τον Τσίπρα μόνο του, ή σετάκι με τον Καμμένο;»
«Δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή. Στην Ελλάδα κυβερνά ένα μείγμα Αριστεράς και Ακροδεξιάς, ένα ενιαίο εθνικολαϊκιστικό κόμμα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τις αξίες της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα» σημείωσε.
Επιμένει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία ο Καμίνης
Με γραπτή του δήλωση ο Γιώργος Καμίνης τάσσεται εκ νέου υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαδικασία της 5ης Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για «θέμα δημοκρατίας».
«Το να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής ηλεκτρονικά, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης προς την ανοιχτή κοινωνία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι θέμα δημοκρατίας», είναι η χαρακτηριστική του αναφορά, ενώ απαντώντας στο non paper της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων θέτει το ερώτημα «αν δεν αλλάξουμε τις κατεστημένες δομές και συνήθειες, πως θα αλλάξουμε τη χώρα»;
«Το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα. Καθιστούν τις εξελίξεις στη δημοκρατική παράταξη καινοτόμες και μοναδικές. Θα τις διαφυλάξουμε», καταλήγει στη δήλωσή του ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News