«Η χώρα χρεοκόπησε επειδή έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες». Αυτό το παραμύθι έχει χτιστεί στη συλλογική μας συνείδηση με πιο ανθεκτικά υλικά ακόμα και από εκείνο που λέει ότι η τα μνημόνια έφεραν την κρίση και από το άλλο που σέρνει τον κακομοίρη τον Γεωργίου στα δικαστήρια.
Γενικά σε αυτόν τον τόπο φταίνε οι πάντες και τα πάντα, πλην του Κώστα του Καραμανλή που παρέδωσε νοικοκυρεμένο κράτος και πήγαν να τον φάνε μπαμπέσικα οι πράκτορες της CIA -μην το ξεχνάμε και αυτό.
Συμπληρώνονται 13 χρόνια από την τελετή έναρξης της Αθήνας (ήταν Παρασκευή και 13) και σίγουρα δεν υπάρχει διάθεση απολογισμού. Για την ακρίβεια ποτέ δεν υπήρξε. Ενα χρόνο μετά τους Αγώνες και ήταν σαν να μην έχουν γίνει ποτέ. Μόνο γκρίνια. Στείρα γκρίνια συμπλεγματικού χαρακτήρα. Και από δίπλα οι εγκαταστάσεις να σαπίζουν. Αλήθεια, έχει ρωτήσει κανείς τον Κώστα τον Καραμανλή τι στο διάολο έκανε ή σχεδίαζε να κάνει με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις;
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, κοινοποίησε στο facebook στοιχεία που παραπέμπουν σε μία ογκώδη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με το οργανωτικό κόστος (διοργάνωση και εγκαταστάσεις) των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1968 μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία είναι αποπληθωρισμένα, δηλαδή συγκρίνουμε ίδια πράγματα.
Οπως βλέπετε στον πίνακα, η Αθήνα έχει διοργανώσει από τους φθηνότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο φθηνούς Αγώνες αν η κυβέρνηση Σημίτη έκανε πιο ορθολογικές επιλογές στην κατασκευή εγκαταστάσεων. (Εδώ πρέπει να γίνει και μία απαραίτητη επισήμανση: το πόσο κοστίζουν και το πώς κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις, δεν είναι κάτι που αφορά την Οργανωτική Επιτροπή, κοινώς την «Γιάννα» κάθε διοργάνωσης. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Εκτός των άλλων, το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν πλεόνασμα 7 εκατ. ευρώ.)
Υπάρχει και η μελέτη του ΙΟΒΕ που λέει ότι από δημοσιονομική σκοπιά, με βάση τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό για τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί ως «Ολυμπιακές», η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται συνολικά σε 6,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο στην οποία καταγράφηκαν οι δαπάνες (2000- 2010). Έτσι, η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αντιστοιχεί σε μόλις 1% των κρατικών δαπανών της αντίστοιχης περιόδου και σε λιγότερο από 2% του ακαθάριστου χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αν οι Αγώνες δεν είχαν γίνει, το 2004 το επίπεδο του ΑΕΠ θα ήταν κατά 2,5% χαμηλότερο, ενώ η απασχόληση θα ήταν μειωμένη κατά περίπου 44 χιλ. θέσεις εργασίας.
Η μελέτη αυτή έχει αμφισβητηθεί από κάποιους καθώς χρηματοδοτήθηκε από τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκάλεσαν οικονομική ζημία στη χώρα.
Τι έφταιξε και η κληρονομιά των Αγώνων σπαταλήθηκε στη μιζέρια; Για ποιο λόγο ρήμαξαν οι εγκαταστάσεις και δεν αξιοποιήθηκε η κουλτούρα του εθελοντισμού; Δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα νοοτροπίας. Είναι, τελικά, η ανεπάρκεια σε μηχανισμούς και στελέχη για τη διαχείριση αντίστοιχων θεμάτων. Τη μέρα που έσβησε η Φλόγα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία ένας Οργανισμός αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και, κυρίως, του πνεύματος των Αγώνων. Αλλά από ποιους; Από τον Κώστα τον Καραμανλή και τη Φάνη την Πάλη την Πετραλιά; Προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες.
Μία από τις πιο συγκλονιστικές απονομές στην ιστορία των Αγώνων. Ο Πύρρος Δήμας στην Αθήνα
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News