Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και μια σειρά από αρχαία κείμενα ο Σολομώντας, πέμπτο παιδί του Δαυίδ, έγινε βασιλιάς του Ισραήλ περίπου στο 970 π.Χ. και βασίλεψε με πυγμή και σοφία για 40 χρόνια. Σύμφωνα με τις παραδόσεις στο διάστημα αυτό ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα και μαζί με μεγάλα ορυχεία χρυσού που είχε στην διάθεση του συγκέντρωσε ένα μοναδικό θησαυρό η αξία του οποίου υπολογίζεται σε σημερινές τιμές ότι ανερχόταν σε περίπου 3 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα πάντα με τις αναφορές διαφόρων πηγών ο Σολομώντας ανέπτυξε έντονη αρχιτεκτονική δραστηριότητα και έχτισε μεγάλης λαμπρότητας πόλεις με εντυπωσιακά ανάκτορα, ναούς (όπως τον περίφημο ναό της Ιερουσαλήμ) κ.α. Εντούτοις παρά τις εντατικές προσπάθειες των αρχαιολόγων επί πολλά πολλά έτη δεν έχει εντοπιστεί κανένα απολύτως ίχνος του Σολομώντα. Δεν έχει εντοπιστεί κανένα αρχαιολογικό εύρημα που να συνδέεται με αυτόν. Ούτε κάποια πόλη, ούτε κάποιο παλάτι ή άλλο οικοδόμημα ούτε φυσικά πολύ περισσότερο κάποιο ίχνος του θησαυρού του.
Ο Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας Ραλφ Ελις ρίχνει στο τραπέζι μια νέα ανατρεπτική θεωρία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail o Eλις υποστηρίζει ότι ο Σολομώντας δεν υπήρξε ποτέ και είναι προϊόν παρερμηνείας των ιστορικών και άλλων αρχαίων κειμένων και πηγών. Ο Ελις που ερευνά αυτό το θέμα τα τελευταία 20 χρόνια υποστηρίζει ότι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται αυτές οι πηγές είναι στην πραγματικότητα ένας πανίσχυρος Φαραώ και πιο συγκεκριμένα ο Φαραώ Σοσένκ Α’.
Σε βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Σολομώντας, ο Φαραώ της Αιγύπτου» ο Ελις κάνει ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα αναφέροντας πώς ούτε και ο Δαβίδ υπήρξε ποτέ και ότι στην πραγματικότητα ο Δαβίδ ήταν ο πατέρας του Σοσένκ Α’, ο Ψουσέννης Α’. Σύμφωνα με τον Ελις οι συγγραφείς των βιβλικών κειμένων θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιους μεγάλους ήρωες του ισραηλίτικου έθνους και χρησιμοποίησαν πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις αλλάζοντας μόνο τα ονόματα και τις τοποθεσίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News