Η διαμάχη που άρχισε ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις, την ολλανδική και την τουρκική, αφορά πλέον όλη την Ευρώπη αφού εξελίσσεται σε διπλωματική κρίση. Γιατί η αντιπαράθεση έχει «ακουμπήσει» και το ζήτημα της συμφωνίας για το Προσφυγικό, τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία, αλλά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της τελευταίας με την ΕΕ. Επομένως στις επαναλαμβανόμενες απειλές και προσβολές από την Αγκυρα έχουν αρχίσει να απαντούν και πολιτικά πρόσωπα εκτός της Ολλανδίας.
Ωμός, σαφής και λακωνικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρενέβη με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Ο κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευσή της προς την Τουρκία αλλά ότι η τελευταία θα πρέπει να διατηρήσει ή να δημιουργήσει από την αρχή τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Μάλιστα, είπε δηκτικά: «Η κατάσταση τώρα στην Τουρκία είναι για να κλαις».
Αυτή είναι η οπτική γωνία των Ευρωπαίων. Από τη σκοπιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρόβλημα το έχει η Ευρώπη. Και έδωσε συνέχεια στο θέμα. Το δημοτικό συμβούλιο της Μητροπολιτικής Περιοχής της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε στις 15 Μαρτίου -ομόφωνα- τον τερματισμό του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης της πόλης με το Ρότερνταμ. Προηγήθηκε τηλεφωνική εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Hurriyet την Τετάρτη. O τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε ομιλία του την ίδια ημέρα ότι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να ακυρώσει τη συμφωνία αδελφοποίησης των δύο πόλεων, λόγω της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Το είπα στον πρωθυπουργό μας εχθές το βράδυ. Του ζήτησα να ενημερώσει άμεσα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει τη συμφωνία αδελφοποίησης με το Ρότερνταμ μονομερώς, αφού είναι αδύνατον για εμάς να γίνουμε αδελφοί με τέτοιους ανθρώπους», είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση στο Αφιόν.
Ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε την Τετάρτη στο αγαπημένο του θέμα, την επίθεση στον «φασισμό». Αυτή τη φορά η καταγγελία του δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στη Χάγη, στο παρελθόν της Ολλανδίας και το μέλλον της το οποίο θα αρχίσει να διαγράφεται όταν κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο τούρκος πρόεδρος είπε σε ομιλία του: «Το πνεύμα του φασισμού καλπάζει αχαλίνωτο στους δρόμους της Ευρώπης».
Πιθανότατα τον διέγειραν τα σχόλια που έκαναν νωρίτερα την ίδια ημέρα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, αντέδρασε στις προσβολές του κ. Ερντογάν προς τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τις αναφορές του ιδίου για «φασιστικές» πρακτικές της ολλανδικής κυβέρνησης. «Με το να αποκαλεί τους ολλανδούς φασίστες, η Τουρκία δείχνει ότι είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα», τόνισε ο ίδιος.
«Το Ρότερνταμ, η πόλη του Εράσμους, η πόλη που ισοπεδώθηκε από τους Ναζί, η πόλη που έχει σήμερα δήμαρχο μαροκινής καταγωγής. Εάν κάποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Τουσκ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη.
Σοκαρισμένος από τα σχόλια του τούρκου προέδρου για τη στάση που κράτησε η Ολλανδία το 1995 κατά τη σφαγή 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να τονίσει ότι τέτοιες δηλώσεις απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την Τουρκία από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν είναι η ΕΕ αυτή που ενώνεται με την Τουρκία, η Τουρκία ενώνεται με την ΕΕ».
Οι δύο παράγοντες των Βρυξελλών θέλησαν προφανώς να στείλουν ένα μήνυμα στην Αγκυρα η οποία απειλεί όχι μόνο με κυρώσεις στην Ολλανδία αλλά και με κατάργηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News