Την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, διευκρινίζοντας ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» αλλά μείωση επιτοκίων, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά πριν παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο δ.σ. του Ταμείου.
Πάντως ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος δείχνει ότι εγκαταλείπει προηγούμενες θέσεις υπέρ της σαφούς απομείωσής του, συγκλίνοντας, τελικά, με την άποψη των Ευρωπαίων που, τουλάχιστον από το προεκλογικό διάστημα, δεν επιθυμούν να συζητούν ανοιχτά αυτό το ενδεχόμενο.
Όπως είπε η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα απασχόλησε τη συνάντηση με τη Μέρκελ και δήλωσε ότι μετά την πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν παράγοντες που κρίνουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και αναγνώρισε ότι η προοπτική εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων είναι καλή. Ήδη, όπως είπε, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωστές της.
Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγιναν δηλώσεις από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία συνέχισε το πρόγραμμά της με την παράθεση δείπνου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα πάντως με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ συζήτησαν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός αυτός προβλέπει μία πιο «ευέλικτη ερμηνεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχομένως επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Welt είχε γράψει ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ. Σε αυτήν η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο (η οποία είναι ενώπιον των εκλογών του Σεπτεμβρίου), συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ενώ το Ταμείο τάσσεται και υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνση του χρέους, με το Eurogroup να μεταθέτει αυτά τα μέτρα για αργότερα.
Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με την Die Welt, θεωρεί τη Μέρκελ «νησίδα σταθερότητας» σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι’ αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία».
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε πρόσφατα ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ έχει επισημάνει ακόμη ότι χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση για συνέχιση του Μνημονίου.
Ακόμη, ο επανεκλεγείς στην ηγεσία του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ναι μεν στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της Eυρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται κάτι διαφορετικό. Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News