Μέχρι τώρα το κύμα των δημοσκοπήσεων και του εσωκομματικού ενθουσιασμού έφερε τον Μάρτιν Σουλτς σε απόσταση αναπνοής από την Ανγκελα Μέρκελ, έστω και αν απέχουμε επτά μήνες από την ώρα των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.
Ωστόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δεν είχε ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και για την ατζέντα με την οποία θα κατέλθει το SPD στην αναμέτρηση διεκδικώντας αυτό που μέχρι πρότινος φαινόταν πολύ μακρινό. Την πρωτιά που θα δώσει το προβάδισμα και τον έλεγχο των κινήσεων την επόμενη ημέρα, όταν θα σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση.
Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του Stern, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει σταθερό στο 31%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ βρίσκονται στο 34%. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι 39% των Γερμανών θα ψήφιζαν για την Μέρκελ στην υποθετική περίπτωση της εκλογής προσώπων και όχι κομμάτων. Ο Σουλτς θα έπαιρνε ένα 36% των ψήφων.
Οι Financial Times σημειώνουν πάντως ότι φτάσαμε ακριβώς σε αυτό το σημείο, όταν δηλαδή η πραγματική πολιτική θα δώσει τη θέση της στον ενθουσιασμό και την ευφορία των συμβολισμών, όταν το πρόγραμμα διακυβέρνησης θα βρεθεί στο πρώτο πλάνο, αφήνοντας τα ιδεολογικά σχήματα σε δεύτερο. Αυτό πιθανόν να φέρει τις πρώτες διαφωνίες.
Τη Δευτέρα σε ομιλία του ο Σουλτς τα έβαλε με την «Ατζέντα 2010», την οποία είχε προωθήσει η κυβέρνηση του (επίσης σοσιαλδημοκράτη) Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Σουλτς είχε να προτείνει περιορισμένες αλλαγές: λιγότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην αγορά εργασίας, περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους, περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις, μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας, δωρεάν παιδεία, παράταση στον χρόνο πληρωμής του επιδόματος ανεργίας. Οι FT θεωρούν ότι αυτό συνιστά μια στροφή του Σουλτς προς την Κεντροαριστερά.
Ο ίδιος ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία μίλησε «σημαντικές διορθώσεις» στις οδυνηρές περικοπές που είχε καθιερώσει η Ατζέντα του Σρέντερ, με αποτέλεσμα να αποξενώσει τότε, ή ακόμη και να απομακρύνει, πολλούς αριστερούς σοσιαλδημοκράτες από το SPD. «Κάναμε λάθη κι εμείς, αλλά δεν αποτελεί ψόγο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις» τόνιζε ο υποψήφιος καγκελάριος.
Αν και εκείνη η μάλλον ανέμελη εποχή πριν από την κρίση μοιάζει σήμερα πολύ μακρινή, η Ατζέντα 2010 εξακολουθεί να χαίρει εκτίμησης σε μέρος του γερμανικού κατεστημένου. Οι σαρωτικές αλλαγές που προώθησε -και που για πολλούς διέβρωσαν το γερμανικό κοινωνικό κράτος- θεωρείται ότι έβαλαν τη βάση για την τρέχουσα οικονομική επιτυχία της Γερμανίας, σημειώνουν οι FT.
Ως τώρα, λοιπόν, το ότι ήταν σχετικά άφθαρτος, μακριά από τις πολιτικές διαμάχες ήταν μια ασπίδα προστασίας για τον Σουλτς, η οποία εν μέρει εξηγεί και την δημοσκοπικά πολύ εικόνα του (έχει φτάσει να περάσει ακόμα και τα ποσοστά της Μέρκελ).
Τα μάλλον αόριστα λόγια για «κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη» πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε σαφείς περιγραφές για το τι μπορεί να σημαίνει για τη Γερμανία μια κυβέρνηση υπό το SPD.
Τότε όμως ο μήνας του μέλιτος για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον ίδιο τον Σουλτς θα τελειώσουν, οπότε «είναι ανοιχτό το ερώτημα αν θα μπορεί να αντέξει την πίεση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News