Η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο, στα γραφεία του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στη Μέρκελ ότι δεν συζητά οποιοδήποτε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο που θέτει στις δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στην καγκελάριο τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κόμματός του. Είπε ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης οδηγούν τους πιστωτές να έχουν παράλογες απαιτήσεις.
Στο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ συζητήθηκε ακόμη το Προσφυγικό και το μεταναστευτικό, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα ενώ σημείωσαν με νόημα ότι η κατ΄ιδίαν συζήτηση παρατάθηκε πέρα από τη καθορισμένη ώρα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:
«Συζήτησα αναλυτικά με την καγκελάριο Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
» Μετέφερα στην καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για την ακραία φτώχεια. Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους.
» Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
» Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.
» Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
» Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της. Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».
Πέρα από τη συνάντηση με την καγκελάριο, το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος CDU. Την Τρίτη θα συναντηθεί, στις 11:30, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αργότερα, στις 13:00, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.
Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στη γερμανική πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Μπακόλας και Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ, στέλεχος του επιτελείου του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμιζε ότι το βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Πάγια θέση της ΝΔ ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας», προσθέτουν ακόμη.
Διπλή στήριξη από Βερολίνο
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ Στέφαν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτημα αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι επιλογή, υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι δεσμευμένη για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος
«Για χρόνια, τα μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έδειξαν ενεργή αλληλεγγύη με την Ελλάδα με στόχο να φέρουν αυτή τη χώρα σε ένα μονοπάτι βιώσιμων οικονομικών και οικονομικής ανάπτυξης», είπε ακόμη. «Είναι μια αποστολή που παρατάθηκε για πολλά χρόνια και την οποία κρατάμε».
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ζάφερ, που, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη, περιλαμβάνοντας την Ελλάδα, και θα υποστηρίξουμε ο,τιδήποτε βοηθά την Ελλάδα. Για αυτό θέλουμε το πρόγραμμα βοήθειας να εξακολουθήσει να είναι επιτυχημένο».
Η αντίδραση του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και με δελτίο Τύπου σχολίασε ως εξής:
«Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη και οι Θεσμοί της αναγνωρίζουν ότι:
- Η ελληνική οικονομία κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά – η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το 2016 θα κλείσει με 0,3% ανάπτυξη.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμα και πάνω από 2% του ΑΕΠ.
- Το ΔΝΤ έχει παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται μάλιστα σε μη πραγματικά στοιχεία.
Και τη στιγμή που ακόμα και η γερμανίδα καγκελάριος διατηρεί πολύ πιο μετριοπαθή στάση κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας να ταυτιστεί με τους πιο ακραίους και παράλογους κύκλους των δανειστών, ο κύριος Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα μας διαβεβαίωνε ότι στο εξωτερικό φορά πάντα τη γαλανόλευκη, εμφανίστηκε σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως, φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ.
Στη συνάντηση του με την γερμανίδα καγκελάριο υποστήριξε, μόνος αυτός, τους παραλογισμούς του ΔΝΤ και χρέωσε τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση.
Ενημερώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι οι αυτόκλητοι αυλοκόλακες ειδικά όταν δεν υφίσταται αυλή οδηγούνται πάντοτε στον αυτοεξευτελισμό.
Του θυμίζουμε τέλος ότι όσα διαπιστευτήρια υποταγής και να δώσει, πόσο μάλλον όταν δεν του ζητούνται, δεν πρόκειται να πάρει το χρίσμα που τόσο επιδιώκει.
Τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν τις διορίζει ούτε η Γερμανία ούτε το ΔΝΤ.
Τις εκλέγει ο ελληνικός λαός».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News