Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.
Παρουσιάζοντας την έκθεση νομισματικής πολιτικής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το καθεστώς αβεβαιότητας ανέκοψε την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και εγείρει κινδύνους για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν βήματα προς την επίλυση του γόρδιου δεσμού στην αξιολόγηση.
«Το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η δεύτερη αξιολόγηση», να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να συμφωνηθούν τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε, για να συμπληρώσει σε πιο προσωπικό τόνο: «Η ζωή πάντα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προχωράει… Δεν θα υπάρξουν ηττημένοι, παρά μόνο ωφελημένοι από το κλείσιμο της αξιολόγησης».
Ο ίδιος απέρριψε κάθε κουβέντα περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «κούρεμα χρέους» αλλά εκτός Ευρωζώνης.
«Λυπάμαι εάν γίνονται τέτοιες αναφορές, όπως “να βγείτε από το ευρώ και να σας κουρέψουμε χρεός”, τέτοιες αναφορές είναι λάθος» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης για να συμπληρώσει σε πιο δραματικό τόνο: «Διαφωνώ με τον κ. Σόιμπλε, στο βαθμό που έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις περί Grexit, το Grexit δεν είναι πια αξιόπιστη απειλή, ούτε εμείς το θέλουμε ούτε οι Eυρωπαίοι, είδατε πόσοι Eυρωπαίοι βγήκαν και είπαν να μην τεθεί ξανά το θέμα αυτό στο τραπέζι, η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα και οι έλληνες πολλές θυσίες. Φυσικά και δεν υπάρχει Plan B. Θα πρέπει να στηλιτευτούν οι απόψεις περί εξόδου από το ευρώ από όπου και εάν γίνονται, γιατί όσοι λένε κάτι τέτοιο δεν ξέρουν γιατί μιλάνε. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι υποτίμηση είναι αλλαγή νομίσματος. Θα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι ισολογισμοί, όλοι θα ζητούν να πληρωθούν σε ευρώ. Αυτοί που υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα ας ταξιδέψουν στην Β. Κορέα να δουν τι ωραία θα είναι. Η επιστροφή στην δραχμή είναι ένας ανόητος ισχυρισμός δεν σηκώνει σχολιασμό, αυτό θα σας απαντούσα στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην χειρότερη σας αφήνω να το φανταστείτε».
Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως συμφωνεί με τις επιδιώξεις ΔΝΤ για το χρέος, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο που θέλει να επιτύχει τις επιδιώξεις της. Σημείωσε πως η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε συνδυασμό με «ήπια» ελάφρυνση του χρέους και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μπορούν να δρομολογήσουν μείωση της φορολογίας και να φέρουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία.
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου εφόσον αυτό συνδυαστεί με τον αριθμό τέκνων ανά οικογένεια και είναι στοχοθετημένη και διευκρίνισε πως δεν αξίζει να μην κλείσει η αξιολόγηση για την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. «Το ζήτημα είναι για πόσο χρόνο τα θέλουν και πότε θα επιστρέψουμε στο 2%» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της ΤτΕ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα δε με τα όσα είπε, η μείωση συντάξεων είναι καλύτερη από τη συνεχή αύξηση της φορολογίας γιατί το δεύτερο έχει μόνιμες επιπτώσεις στην οικονομία.
«Προκειμένου να μη χαθεί η θετική δυναμική που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος προτρέπει τόσο τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία», υπογραμμίζεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας.
Οπως αναφέρεται άλλωστε στην έκθεση, η υπερφορολόγηση είναι ένας από τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα.
Τέλος, ο επικεφαλής της ΤτΕ κάλεσε εκ νέου και για αλλαγές στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα μοντέλο που θα είναι πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News