Τα γκάλοπ ήταν ο επιταχυντής. Μολονότι απέχουμε επτά μήνες από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις που κατέδειξαν ένα αναπάντεχο κλείσιμο της διαφοράς ανάμεσα στις δύο μεγάλες παρατάξεις, τον δεξιό συνασπισμό CDU/CSU και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, ο προεκλογικός αγώνας απέκτησε ταχύτητες που ούτε οι προνοητικοί Γερμανοί δεν φαντάζονταν. Ταχύτητες και χτυπήματα.
Καθώς μάλιστα σήμερα Κυριακή η Βουλή της Γερμανίας και εκατοντάδες εκπρόσωποι των κρατιδίων εξέλεξαν νέο πρόεδρο της χώρας τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η προεκλογική περίοδος μπορούσε να αρχίσει σχεδόν επίσημα. Και άρχισε με αποκαλύψεις.
Μαζί με το δημοσκοπικό θρίλερ άρχισαν να βγαίνουν και οι σκελετοί από τη ντουλάπα και εν προκειμένω για τον Μάρτιν Σουλτς, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του οποίου συνιστούν τη πιο σοβαρή αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεμονίας της Ανγκελα Μέρκελ.
Οι Times του Λονδίνου σε έρευνα που έκαναν σε συνεργασία με το Der Spiegel υπενθυμίζουν ότι ο Σουλτς έχει να αντιμετωπίσει έρευνες (όχι πάντως δικαστικές) για τις σπατάλες και την πολυτελή διαβίωση, αλλά και ανάδειξη συνεργατών του σε καλοπληρωμένες θέσεις.
Η εφημερίδα του Μέρντοκ, που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ΕΕ και τους αξιωματούχους της, χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «αριστερό λαϊκιστή».
Ο Σουλτς φέρεται να νοίκιαζε ιδιωτικό τζετ για να μετακινείται από τις Βρυξέλλες προς το Στρασβούργο ή το Βερολίνο με κόστος 20.000 ευρώ την ώρα, ενώ υπάρχουν τακτικές πτήσεις και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τρένα μεγάλης ταχύτητας. Είχε ακόμη στη διάθεσή του δύο οδηγούς ενώ έκανε μεγάλη χρήση του αεροσκάφους το 2014 όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Σε μία περίπτωση, που καταγράφουν οι Times, έκανε το ταξίδι Φλωρεντία-Βερολίνο μέσω της Μάλτας και της Βαλένθια στην Ισπανία.
Ακόμη φέρεται να προώθησε σε καλές θέσεις πολιτικούς φίλους -ενίοτε χωρίς να έχουν τα προσόντα- ενώ άλλοι πήραν και επιπλέον επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, πάντα κατά τη βρετανική εφημερίδα.
Η επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου Ινγκεμποργκ Γκρέσλε (προέρχεται από το αντίπαλο CDU) κατηγόρησε τον Σουλτς για «σταλινικό σύστημα ευνοιοκρατίας», για να προσθέσει ότι ο υποψήφιος του SPD «παρακάμπτει χωρίς ντροπή τους κανονισμούς σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του».
Ο Σουλτς σε πολλές ευκαιρίες τονίζει την καταγωγή του από οικογένεια με μέτρια εισοδήματα και τις περιπέτειές του πριν ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική όταν εξελέγη δήμαρχος σε μικρή πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 1987. Έχει μιλήσει για το ότι στο σχολείο ήταν ένας «τεμπέλης μαθητής», για το ότι προσπάθησε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αλλά δεν είχε το ταλέντο, για τον αλκοολισμό από τον οποίο έπασχε χρόνια.
Το πόσο θα επηρεάσουν οι καταγγελίες την κρίση των εκλογέων είναι ίσως νωρίς για να φανεί. Είναι όμως ένα χτύπημα στον πυρήνα της πολιτικής του, καθώς το θεωρούμενο ως ατού του είναι ότι είναι ένας άφθαρτος πολιτικός σε σύγκριση με τον προκάτοχό του στο SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και με την κουρασμένη από πάνω από μια δεκαετία στην καγκελαρία Ανγκελα Μέρκελ. Πάντως, για την ώρα, ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν σχολιάσει τις καταγγελίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News