«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη», δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς. Και τα παραδείγματα που επικαλείται είναι πολλά: το ευρώ, η συνθήκη Σένγκεν, οι ενισχυμένες συνεργασίες. Αλλά ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εθελοτυφλεί και δείχνει να αναγνωρίζει τις πολλές ρωγμές που υφίστανται εδώ και χρόνια και σήμερα απειλούν περισσότερο από ποτέ το εύθραυστο, εξαρχής όπως αποδεικνύεται, ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Υπάρχουν χώρες που θέλουν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, κάποιες που συμμετέχουν ήδη στο ευρώ θα ήθελαν να διώξουν κάποιες άλλες… και μερικές άλλες προσπαθούν να μην εκδιωχτούν», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο υποψήφιος για την καγκελαρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που ξαφνικά απειλεί την κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ στην γερμανική πολιτική σκηνή. «Εάν η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων υφίσταται ήδη, τότε πρέπει ν’ αναρωτηθούμε εάν αυτό επέλυσε τα προβλήματά μας. Ή εάν αποτέλεσε, κάποιες φορές, την αιτία αυτών».
«Schulz-Hype»
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η απεσταλμένη της ιταλικής La Repubblica στη Γερμανία Τόνια Μαστρομπουόνι βρέθηκε στο Αμβούργο για μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς εννοούν οι Γερμανοί όταν μιλάνε για το «Schulz-Hype», αυτό το αναπάντεχο κύμα ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Στη χώρα επικρατεί ένα κλίμα έκπληξης και ευφορίας. Αρκεί κανείς να περάσει ένα απόγευμα με τον Σουλτς για να το αντιληφθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιταλίδα δημοσιογράφος, η οποία ακολούθησε τον ευρωπαϊστή πολιτικό κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιφέρεια της γερμανικής μητρόπολης.
Έως σήμερα οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του Σουλτς ενώ το κόμμα του κέρδισε δέκα (!) ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, ξεπερνώντας μάλιστα, κατά μία ποσοστιαία μονάδα τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μια εξαετία. Την ίδια ώρα, οι εγγραφές νέων μελών στις λίστες του SPD, τόσο διαδικτυακά όσο και στα κατά τόπους γραφεία, ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες. Πώς όμως θα αποπειραθεί να καταλάβει την απόρθητη, εδώ και δώδεκα χρόνια, καγκελαρία;
Επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία
Εκφράζοντας τους ενδοιασμούς του ενώπιον μαθητών και γονέων σε σχολείο του Άχρενσμπουργκ για κάποια σημεία της περίφημης Agenda 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ και επικρίνοντας τον άκρατο καπιταλισμό, ο 61χρονος πολιτικός έδειξε έτοιμος να διεξάγει μια εντελώς διαφορετική προεκλογική εκστρατεία από τους προκατόχους του, και μεγάλους ηττημένους στις αναμετρήσεις τους με την Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ και του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Οι πολίτες θεωρούν πως ο Σουλτς θα τους προσφέρει αυτό το κάτι που δεν περιμένουν πλέον από κανέναν άλλον. Απαντήσεις σε ερωτήματα που κανένας δεν έθετε πια. Με αφετηρία το καίριο πρόβλημα της κοινωνικής αλληλεγγύης», επισήμανε ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου του SPD.
«Με ρωτάνε τι καινούργιο υπάρχει στις μάχες που δίνω. Τίποτα! Έχει αποδειχτεί εδώ και 150 χρόνια ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας είναι οι σωστές», απάντησε αναφορικά (και αόριστα) ο Σουλτς δίνοντας ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του. Όσον αφορά το ευρώ, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει χώρα που να επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ απ’ ότι η Γερμανία. Προστατεύοντας το ευρώ δεν ξεπουλάμε τα συμφέροντα της Γερμανίας αλλά τα εξασφαλίζουμε» ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του ότι το ακροδεξιό «Afd δεν είναι η “εναλλακτική” για τη Γερμανία, αλλά μια ντροπή για τη γερμανική δημοκρατία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News