Στην αρχή της καινούργιας χρονιάς, πολλοί από εμάς παίρνουμε την απόφαση να μαγειρεύουμε πιο συχνά. Είναι μια συνήθεια πιο υγιεινή, πιο οικονομική και συχνά πιο ευχάριστη από το να τρώμε έξω ή να επιλέγουμε το ντελίβερι. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κανείς το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει στην προετοιμασία ενός γεύματος, πόσο μάλλον να προγραμματίσει ένα ολόκληρο μενού. Για όσους όμως το προτιμούν και θα ήθελαν να περάσουν λογικό χρόνο στην κουζίνα, υπάρχει τώρα ένας πολύ βοηθητικός νέος οδηγός, με τίτλο «A New Way to Dinner» που έγραψαν οι Αμάντα Έσσερ και Μέριλ Σταμπς, δημιουργοί της ιστοσελίδας Food52.
Σκοπός του βιβλίου είναι να μας βοηθήσει να απλουστεύσουμε τα ψώνια, τον σχεδιασμό των πιάτων και τη διαδικασία του μαγειρέματος. Και αντί να ετοιμάζουμε ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό κάθε μια δυο μέρες, το βιβλίο συμβουλεύει τους αναγνώστες του να επενδύσουν λίγες ώρες από το χρόνο του Σαββατοκύριακου στην κουζίνα για να δημιουργήσουν συστατικά για γεύματα που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η στρατηγική αυτή αναφέρει το Quartz αντανακλά το πώς οι συγγραφείς-και οι δύο μητέρες μικρών παιδιών- έχουν προσαρμόζει τις μαγειρικές τους συνήθειες σε μια έντονη φάση της ζωής τους.
«Καθώς η δουλειά μας απογειώθηκε και οι οικογένειές μας μεγάλωσαν, αντιμετωπίσαμε νέους χρονικούς περιορισμούς», λέει η Έσερ. Οι δύο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι εφόσον εκείνες χρειαζόντουσαν πλέον μια νέα οργάνωση του χρόνου τους, το πιθανότερο είναι ότι και πολλοί άλλοι πολυάσχολοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάτι ανάλογο.
«Το δύσκολο δεν είναι να μπεις στην κουζίνα», λέει η Σταμπς, «αλλά το να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις, πώς θα είναι το καθημερινό δείπνο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, να φτιάξεις τον κατάλογο με τα ψώνια, και στη συνέχεια να κάνεις όλη την προετοιμασία με έναν οργανωμένο τρόπο … θέλαμε να ανοίξουμε το δρόμο.»
Δεν είναι απλά βιβλίο μαγειρικής, είναι τρόπος ζωής
Το «A New Way to Dinner» είναι βέβαια βιβλίο μαγειρικής, θυμίζει όμως επίσης βιβλίο αυτοβοήθειας. Μια φιλική εισαγωγή προειδοποιεί τους αναγνώστες του ότι μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντικό, αλλά αυτός ο νέος τρόπος ζωής υπόσχεται οφέλη που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προκλήσεις. Τα κεφάλαια των συνταγών χωρίζονται σε μαγειρέματα ανά εβδομάδα, και όχι σε ενότητες «κύρια πιάτα» και «σαλάτες», όπως συνήθως. Κάθε μία από τις εποχιακές προτάσεις περιλαμβάνει εβδομαδιαία μενού (πέντε κυρίως γεύματα συν μερικά δευτερεύοντα), ένα σαφές μαγειρικό πλάνο, μια λίστα με τα ψώνια και μια σειρά από συνταγές.
Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα, αρκεί να δούμε τα γεύματα που προτείνει για μια εβδομάδα η Έσερ. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έβρασε μια φασολάδα με σκόρδο και έψησε στο φούρνο ένα ταψί με κοτόπουλο. Αυτά τα δύο φαγητά έγιναν η βάση για τα γεύματα και τα δείπνα μίας εβδομάδας, ανάμεσά τους κοτόπουλο και τηγανίτες πατάτας, φασόλια πασπαλισμένα με παρμεζάνα για τα παιδιά, μια αραιή φασολάδα, και κοτοσαλάτα Βιρμανίας με τηγανητά φρέσκα κρεμμυδάκια και σάλτσα ψαριού.
«Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο σας στην κουζίνα», λέει η Σταμπς. Αν πρόκειται να κόψετε κρεμμύδια, λοιπόν, κάντε το μόνο μία φορά.
Δοκιμαστική λειτουργία
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις εποχές, κάθε μία από τις οποίες έχει πλάνα τεσσάρων εβδομάδων -δύο της Σταμπς και δύο της Έσερ. Η Τζένι Άβινς, συντάκτρια του Quartz, άρχισε τις δοκιμές της από το
«Φθινόπωρο της Μέριλ».
Πράγματι, όπως υπόσχεται ο πρόλογος, όταν έφτασε στη σελίδα «στρατηγικός σχεδιασμός» που έλεγε ότι έπρεπε «να μπει στην κουζίνα για περίπου τρεις ώρες», η Άβινς δείλιασε. Αλλά σκέφτηκε ότι μια εβδομάδα με πιάτα, όπως πέννες στο φούρνο με ραγού λουκάνικο, ψητή σάλτσα μήλου, ζεστή κοτοσαλάτα και άλλα πολλά και νόστιμα, άξιζε πραγματικά τον κόπο.
Ο κατάλογος με τα ψώνια που είχε να κάνει ήταν χωρισμένος σε κατηγορίες όπως «προϊόντα», «διάδρομοι στο σούπερ μάρκετ» και «μπαχαρικά», που σου επιτρέπουν να ελέγξεις εύκολα τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας, τι πρέπει να αγοράσεις από τον μπακάλη και τι από τον μανάβη.
Και οι δυο συγγραφείς έχουν μεγάλη εμπειρία σε επαγγελματικές κουζίνες, όπου έμαθαν να αξιοποιούν το χρόνο τους το μέγιστο δυνατό. Ανάμεσα στα πιο χρήσιμα στοιχεία του βιβλίου τους, λοιπόν, είναι οι τρόποι που προτείνουν για την εξοικονόμηση χρόνου, καθορίζοντας τη σειρά με την οποία γίνεται η προετοιμασία, τον καλύτερο τρόπο για την αποθήκευση των περισσευμάτων και ούτω καθεξής.
Είναι εύκολο για παράδειγμα, να βάζεις στο ψυγείο τα καθαρισμένα και στεγνά φύλλα της σαλάτας ενώ στον πάγκο της κουζίνας κρυώνουν τα ψητά μήλα, στο μάτι βράζει η κατσαρόλα με το ραγού λουκάνικο και στο φούρνο ψήνεται ένα κοτόπουλο με ντομάτες και σκόρδο.
Εκείνη τη νύχτα και για περίπου 12 ημέρες στη συνέχεια, η Τζένι Άβινς χρησιμοποίησε όλα τα τάπερ που είχε στα ντουλάπια της και έφαγε σαν βασίλισσα, μια αυτάρεσκη, υγιής βασίλισσα που έβαζε μια γλυκοπατάτα στο φούρνο ενώ έκανε ένα βιαστικό ντους μετά το γυμναστήριο, έριχνε από πάνω μια κουταλιά ραγού (που χρειάστηκε μόνο λίγο ζέσταμα) και λίγη σαλάτα στο πλάι.
Επίσης στη δουλειά έπαιρνε μαζί της μαγειρεμένο κοτόπουλο με χορταρικά και ένα βαζάκι με βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού. Και όταν προέκυψε μια ξαφνική επίσκεψη, κανένα πρόβλημα. Είχε έτοιμο φαγητό, πέννες στο φούρνο με ραγού λουκάνικο. Ακόμη, για δύο εβδομάδες δεν χρειάστηκε να πάει για ψώνια.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το βιβλίο είναι δομημένο για μια τετραμελή οικογένεια, έχει όμως και μια ενότητα για προσαρμογή των προτάσεων στις ανάγκες και μοναχικών οικιακών μαγείρων.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι το σύστημά τους έχει σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτο. «Πρόκειται για διδασκαλία τεχνικών που μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά σας γούστα», λέει η Σταμπς. Σύμφωνα με την Έσερ όμως υπάρχει κάτι μη διαπραγματεύσιμο: «Να πλένετε αμέσως τα σκεύη», λέει. «Όταν τελειώνει το μαγείρεμα κανείς δεν θέλει να βλέπει ένα τεράστιο σωρό από πιάτα στον νεροχύτη.»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News