Το δημοσκοπικό σκηνικό έχει πλέον παγιωθεί. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που αλλάζουν – και βεβαίως οι ερμηνείες από τα διαφορετικά κομματικά στρατόπεδα. Ετσι και με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Marc και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τον Alpha: Οι ερωτηθέντες προέβλεψαν σίγουρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αν γίνονταν τώρα εκλογές, έδωσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια εντυπωσιακή διαφορά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττεται από μεγάλη αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διαρροή; Υπάρχουν ως συνήθως διαφορετικές προσεγγίσεις. Μοναδική ίσως έκπληξη, τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που φαίνεται να προσπερνά με ευκολία τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν και αυτή είναι πια μια συζήτηση για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Στα σημαντικά: το 64,9% του συνόλου των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι μόλις 15,5% που ήταν το ποσοστό εκείνων που «βλέπουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, προβλέπουν και έξι στους δέκα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015!
Σαφής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στην πρόθεση ψήφου, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει αισθητά του Αλέξη Τσίπρα (21% με 14%). Επίσης, οκτώ στους δέκα κρίνουν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 76,7% αποδοκιμάζει τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 7,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 22,3% έναντι 14,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν σταθερή στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ) με 4,7%. Πιο χαμηλά είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5%, η Ενωση Κεντρώων επίσης με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2% και το Ποτάμι με ένα αναιμικό 1,9%. Εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν λευκό ή άκυρο (7,5%) και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (12,9%).
Με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς υπολογισμό, δηλαδή, της αποχής και των λευκών/ακύρων, η «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προσεγγίζει διψήφια επίπεδα, φθάνοντας στο 9,6%. Η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας υπολογίζεται στο 28,4% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,8%. Ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 7,4% το ΚΚΕ, με 6% Δημοκρατική Συμπαράταξη, με 3,2% οι ΑΝΕΛ και με το ίδιο ποσοστό η Ενωση Κεντρώων, που συμπληρώνουν μια εξάδα κομμάτων που περνούν το κατώφλι του 3% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κάτω από αυτό το όριο μένουν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%, το Ποτάμι με 2,4% και η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ενώ αναποφάσιστοι υπολογίζεται ότι είναι το 11,9% του εκλογικού σώματος.
Το «αίνιγμα» της αποσυσπείρωσης
Το θέμα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων είναι, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, και το πιο κρίσιμο. Και αυτό που επιδέχεται τις περισσότερες και πιο διαφορετικές ερμηνείες. Η ΝΔ για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, παρουσιάζει πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της που φθάνει στο 81,6%. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πάει καλά. Αλλά από το Μαξίμου λένε ότι αποδεικνύει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φθάσει κοντά στο «ταβάνι» της.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει δημοσκοπικά εξαιτίας της μεγάλης αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων του: μόνο το 36,8% εκείνων που τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο 2015 θα τον ξαναψήφιζαν αν στηνόταν κάλπες την επόμενη Κυριακή. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος πηγαίνει σε εκείνους που τηρούν στάση αναμονής: το 24,2% εκφράζει προτίμηση προς την αποχή ή το λευκό, το 10,3% δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστοι ενώ «μόνο» ένα 28,7% φαίνεται να βρίσκει άλλη στέγη (εξ αυτών το 6,7% στρέφεται προς τη ΝΔ, το 6,4% δηλώνει προτίμηση σε «άλλο κόμμα», ενώ επόμενοι, κατά σειρά προτίμησης, προορισμοί είναι η ΧΑ, στην οποία στρέφεται το 3,6% και το ΚΚΕ με την Πλεύση Ελευθερίας που παίρνουν ένα 3,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι).
Τι σημαίνει η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ; Από την Κουμουνδούρου θέλουν να λένε ότι αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλα περιθώρια να ανακάμψει. Αλλά ξεχνούν ότι τις τελευταίες δεκαετίες όσα κόμματα ήταν στην εξουσία και είδαν ψηφοφόρους να τους γυρνούν την πλάτη, δεν τους ξαναβρήκαν ποτέ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News