Τα Χριστούγεννα του 2015 το υπουργείο Παιδείας του Τατζικιστάν απαγόρευσε τα στολισμένα δέντρα και τα εορταστικά γεύματα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας – ενώ από το 2013 είχαν τεθεί εκτός νόμου τα… πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν και ο Αγιος Βασίλης, η φιγούρα του οποίου δεν επιτρεπόταν να εμφανιστεί σε καμία δημόσια εκδήλωση ή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.
Στις αρχές του 2016 το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να δίνονται στα νεογέννητα παιδιά ονόματα «ξένα προς τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας». Μάλιστα, όσα ονόματα παρεκκλίνουν από αυτά τα πρότυπα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σοχμουρόντ Ρουστάμ, ξεκαθάρισε πως «δεν θα καταχωρούνται στα μητρώα». Λίγους μήνες μετά έφτασε η σειρά των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το κράτος σκοπεύει να καθιερώσει την επιβολή προστίμων σε όσους δημοσιογράφους χρησιμοποιούν «ακατανόητες λέξεις». «Υπάρχουν περιπτώσεις δημοσιογράφων που γράφουν χρησιμοποιώντας ως και 10 λέξεις μέσα σε μία ημέρα, που ο μέσος αναγνώστης, θεατής ή ακροατής δεν μπορεί να κατανοήσει», δήλωσε ο Γκαβχάρ Σαριφζόντα, ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Γλώσσας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax. «Αυτό παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες της γλώσσας του κράτους», συμπλήρωσε.
Tα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 75 ως 100 δολάρια για κάθε δημοσιογράφο, ενώ κρατικοί αξιωματούχοι και οργανώσεις θα καλούνται να πληρώσουν ως και 200 δολάρια
Οι Αρχές της μουσουλμανικής χώρας, που αποτελεί τη φτωχότερη πρώην σοβιετική δημοκρατία, πρόσφατα παραπονέθηκαν για την αυξανόμενη επιρροή των διαλέκτων Φαρσί και Νταρί, σε βάρος των Τατζίκ, της επίσημης γλώσσας του Τατζικιστάν.
Ο Σαριφζόντα διευκρίνισε πως τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 75 ως 100 δολάρια για κάθε δημοσιογράφο μεμονωμένα, ενώ κρατικοί αξιωματούχοι και οργανώσεις θα καλούνται να πληρώσουν ως και 200 δολάρια. Παραμένει ωστόσο ασαφές το πότε οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ.
Τα τατζίκ είναι η μοναδική γλώσσα αναγνωρισμένη ως επίσημη, ενώ τα ρωσικά, που επίσης μιλούνται ευρέως, έχουν αναγνωριστεί απλώς ως «γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των εθνοτήτων του πληθυσμού». Αποτέλεσμα της πολιτικής του επί μακρόν προέδρου Ιμομαλί Ραχμόν, που σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το… πατριωτικό φρόνημα, έπαψε την επίσημη χρήση των ρωσικών το 2009.
Ωστόσο τα τατζίκ εξακολουθούν να γράφονται αξιοποιώντας μια προσαρμοσμένη μορφή του ρωσικού κυριλλικού αλφαβήτου. Παρόμοιοι κανονισμοί έχουν επιβληθεί και σε άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με στόχο να περιοριστεί – με κάθε τρόπο – η επιρροή της Ρωσίας. Δεν λείπουν επίσης οι απαγορεύσεις για την πώληση ισλαμικών ενδυμάτων και μαρτυρίες πως η αστυνομία αναγκάζει τους πολίτες να… ξυρίζουν τις γενειάδες τους. Από την άλλη από πέρυσι έχει απαγορευτεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News