«Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», είχε πει με το που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη ο Νιλ Αρμστρονγκ. Κάτι αντίστοιχο μπορούν να ισχυριστούν σήμερα οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω. Οπου Σελήνη βάλτε τον τομέα της ιατρικής και όπου βήματα βάλτε την πρόσφατη ανακάλυψη που έγινε και μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην σταδιακή καταπολέμηση του καρκίνου, μέσω ενός εμβολίου το οποίο θα μπορεί μαλιστα να θεραπεύσει όλες τις μορφές της επάρατης νόσου.
Τα όσα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature φαίνεται πως σε λίγα χρόνια θα «κατέβουν» στην κοινωνία. Θα είναι προσβάσιμα σε όλους και θα αλλάξουν πολλά από όσα για δεκαετίες ολόκληρες θεωρούσαμε δεδομένα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι ισχύει.
Οπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουγκούρ Σαχίν – διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του πανεπιστημίου του Γουτεμβέργιου στο Μάιντς της Γερμανίας – χρησιμοποίησαν τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια. Αυτά, στη συνέχεια, εισήχθησαν στο αίμα τριών καρκινοπαθών που νοσούσαν σε προχωρημένο στάδιο.
Και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!
Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε θετικά, παράγοντας αμυντικά Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα. Στον ένα ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε, στον δεύτερο -από τον οποίο είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως- δεν είχαν επανεμφανισθεί ίχνη καρκίνου επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθεροί τρεις όγκοι που από το δέρμα του είχαν κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.
Ουσιαστικά, δηλαδή, οι καθηγητές βρήκαν τον τρόπο να ωθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να επιτίθεται στον καρκίνο σαν να ήταν ένας απλός, κοινός, παθογόνος μικροοργανισμός.
Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση επιθετικών όγκων.
Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τέτοια εμβόλια είναι φθηνά και εύκολο να παραχθούν και μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε όγκο». Οπως επεσήμαναν, «η ανοσοθεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία νέων εμβολίων καθολικής εφαρμογής για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία».
Η έρευνα και το μέλλον
Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου αποτελεί ένα πεδίο που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την ιατρική κοινότητα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Ηδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε μερικές μορφές καρκίνου, ενώ στα θετικά της είναι και ότι προκαλεί λιγότερες και πιο ελαφρές παρενέργειες (τύπου γρίπης), σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη ενός εμβολίου για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Οπως όμως επεσήμαναν και άλλοι επιστήμονες, είναι ακόμη πρόωρο κάτι τέτοιο. Θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες σε περισσότερους ασθενείς και περισσότερα είδη καρκίνου, προτού μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα πραγματικό «καθολικό» αντικαρκινικό εμβόλιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News