470
Τα μικρόβια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών | iStock

Τα αντιβιοτικά που μας… σκοτώνουν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2016, 15:17
Τα μικρόβια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών
|iStock

Τα αντιβιοτικά που μας… σκοτώνουν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2016, 15:17

Εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια. Τεράστια ποσά θα χάνονται, αλλά το βασικότερο είναι πως θα θρηνούμε ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Τα μικρόβια και οι ιοί τείνουν να εξελιχθούν σε παγκόσμια απειλή κι εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά ο άνθρωπος, αλλά και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Εκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν κρούει απλώς τον κώδωνα του κίνδυνου, σημαίνει κόκκινο συναγερμό! Κι αυτό γιατί τα ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια φαίνεται πως θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε τρία δευτερόλεπτα, σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.

Κι όλα αυτά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Μέχρι το 2050.

Με βάση τα όσα αναφέρει η μελέτη του Λόρδου Τζιμ Ο΄Νιλ, η ιατρική «απειλείται να επιστρέψει στον σκοτεινό Μεσαίωνα». Και η λύση δεν είναι άλλη από την επένδυση χρημάτων για ερευνητικούς σκοπούς που θα οδηγήσουν σε ακόμη αποτελεσματικότερα φάρμακα. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Απαιτείται και αλλαγή συμπεριφοράς. Απ’ όλους.

Είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος που για να έχουμε μια τάξη μεγέθους πρέπει να καταλάβουμε πως θα σκοτώνουν οι ιοί και τα μικρόβια περισσότερο κόσμο απ’ ότι ο καρκίνος σε λίγα χρόνια

Συγκεκριμένα, ο Ο’ Νιλ προτείνει να δοθούν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντίστασης, όχι μόνο στα αντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα μικροβιακά φάρμακα που καταπολεμούν ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιβιοτικών με πατέντα κυμαίνονται περίπου στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως. Η έκθεση, με δυο λόγια, προτείνει να μειωθεί η ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και, παράλληλα, να αυξηθεί η προσφορά τους. Για τον λόγο αυτό, προτείνει την αποζημίωση με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια των φαρμακοβιομηχανιών για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρείες που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά. Η τελευταία αυτή ιδέα, ήδη, απορρίφθηκε από την Ενωση Βρετανικής Φαρμακοβιομηχανίας, αν και μεμονωμένες εταιρείες που παράγουν αντιβιοτικά, όπως η GlaxoSmithKline, εμφανίσθηκαν θετικές.

O Ο’ Νιλ σε παλαιότερη συνέντευξή του για το ζήτημα

Ο Λόρδος Ο’ Νιλ είναι οικονομολόγος και πρώην μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο βρετανός πρωθυπουργός, του ανέθεσε τη σύνταξη της μελέτης πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει στην Guardian πως «είναι κρίσιμο να καταλάβει ο κόσμος πως πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα αντιβιοτικά σαν γλυκά». Και το χειρότερο: Θα σκοτώνουν οι ιοί και τα μικρόβια περισσότερο κόσμο απ’ ότι ο καρκίνος σε λίγα χρόνια. Ολα τα παραπάνω σε μεγάλο βαθμό προκαλούνται από την αντοχή που έχουν αποκτήσει τα μικρόβια, κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιώσεων για απλά κρυολογήματα κλπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς φορείς επαίνεσαν τη νέα έκθεση, όμως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι «αν και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αντιμετωπισθεί η ευρεία αποτυχία της αγοράς σε αυτό το πεδίο, δεν πηγαίνει τόσο μακριά, όσο χρειάζεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...