5734
O Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης | Menelaos Myrillas / SOOC

Η πρώτη κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 18:27
O Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η πρώτη κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 18:27

Την πρώτη τους σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή είχαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό.

Πρόκειται για μια σύγκρουση που τα είχε όλα – κι αυτό δεν αποτελεί κλισέ: Υψηλούς τόνους, σκληρή αντιπαράθεση -με ιδεολογικά, αλλά και όχι μόνο επιχειρήματα- κραυγές, ειρωνείες, γέλια, αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών.

Η «παρθενική» εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σύγκρουσή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θύμισε κόντρες πολιτικών αρχηγών, εντός κοινοβουλίου, με εσάνς από παλιότερες εποχές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από Βουλής τη θητεία του ως πρόεδρος της ΝΔ με διάθεση να θυμίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να επιβάλλει ρυθμούς σκληρής αντιπαράθεσης. Ετσι, εξαπέλυσε μια κατά πρόσωπο επίθεση στον κ. Τσίπρα, τόσο με ιδεολογικά επιχειρήματα, όσο και με χτυπήματα που είχαν ως αναφορές τις πρακτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Από τον ράπερ γραμματέα της Νεολαίας και τους διορισμούς, μέχρι ειρωνικές αναφορές στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο -«It’s the IMF, Euclides» για να υπενθυμίσει ότι ζήτησε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας» είπε ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στα υπόλοιπα.

O Πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, υποστήριξε ότι το Aσφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και αν δεν ληφθούν μέτρα θα καταρρεύσει και το κράτος δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις. «Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των ταμείων και μη πληρωμή των συντάξεων» επεσήμανε αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού δεν τη ζητούν οι δανειστές. Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ολόκληρη την ευθύνη για την κατάσταση στο Aσφαλιστικό σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ταυτίζεται με το ΔΝΤ, οι πιέσεις του οποίου οδηγούν σε νέα μείωση των συντάξεων. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, κάνοντας λόγο για «κόκκινες» γραμμές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Eστειλε και μήνυμα στους αγρότες, τους οποίους επίσης κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο ενώ υποσχέθηκε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Τσίπρα αλλά και της δευτερολογίας του αφιερώθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ. Αφού σημείωσε ότι τους χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει προτάσεις και επιχείρησε να πλήξει και την μεταρρυθμιστική φήμη του κ. Μητσοτάκη: «Είστε γιαλαντζί-μεταρρυθμιστής» είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός. «Επειδή ήταν η παρθενική σας ομιλία, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους, υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν».

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει.

«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κυρία Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» είπε.

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».

Δείτε αναλυτικά τι συζητήθηκε και τι ειπώθηκε την Τρίτη στη Βουλή…

Αλέξης Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα, το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δυνατό να βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του Ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθύνη και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μη συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται. «Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε. Τόνισε, επίσης, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει στους αγρότες επιπλέον ετήσια επιβάρυνση ύψους 14 ευρώ, όμως αυτό θα τους προσφέρει σύνταξη 580 ευρώ από 200 που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης. «Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Συνέχισε δε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια», είπε. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Ομως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθιά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ευθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο». Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα. Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα ομόλογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμεία, δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση. […] Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας, είμαστε σε ανοικτό διάλογο για βελτιωτικές παρεμβάσεις» είπε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς αυτές «αποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι’ αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κρίση του Ασφαλιστικού εντείνει τη σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό,τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».

Και κατέληξε: «Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο έως το 2060, μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλογιστική μελέτη η οποία έδειχνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060 κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Απάντησε έτσι στις βολές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της διαχειριστικής ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, παραδέχτηκε ευθύνες της παράταξής του, ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό «ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου του 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ιδιαίτερα -όπως είπε- περιορίζοντας «τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «πολύ ανησυχητική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν «μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε έναν χρόνο».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα τον απολογισμό του περασμένου χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδος», η οποία -πρόσθεσε- οδήγησε στα όρια εξόδου από Ευρωζώνη, έκλεισε τις τράπεζες, αύξησε την ανεργία, υπονόμευσε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

«Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Εχετε αποτύχει, κοροϊδέψατε συστηματικά τους Ελληνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Οταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;». Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις και το διχασμό των Ελλήνων: Παλιά με το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, τώρα με το Δεξιά-Αριστερά.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι θα πάμε μπροστά ή θα πάμε πίσω» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί η λύση του Ασφαλιστικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αρχικά επικαλέστηκε μία αναφορά του κ. Γιαννίτση, ότι για να υπάρξει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναγνώριση λαθών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε «τα δικά μας λάθη και παραλείψεις, τα οποία αρχηγός δεσμεύομαι να μην επαναλάβω», ενώ παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση «και η δικιά μας παράταξη δεν βοήθησε».

Επιτέθηκε όμως στον ΣΥΡΙΖΑ και τις «δυνάμεις του λαϊκισμού που εκφράζετε» ότι εμπόδισε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού επί Γιαννίτση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νόμο Σιούφα, «την πρώτη μεγάλη ενοποίηση ταμείων» που έγιναν από την παράταξή του, όπως είπε, καθώς και στις πρωτοβουλίες επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση. Κατέθεσε μάλιστα αναλογιστική μελέτη, υπό την αιγίδα του Ecofin, που επιβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.

«Τότε δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των κύριων συντάξεων και ούτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα από την τρόικα. Εκεί ήμασταν πριν αναλάβετε. Και μετά ήρθατε εσείς. Τα πρόσθετα μέτρα έγιναν απαραίτητα από τη δικιά σας διαχειριστική ανικανότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, Μας πήγατε δύο χρόνια πίσω. Και γι’ αυτό η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη. Αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας. Μήπως να πάτε εσείς να τους συναντήσετε, όπως πέρυσι όταν ανεβαίνατε στα τρακτέρ;» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος νόμου. «Το πιο επικίνδυνο στο σχέδιο που έχετε καταθέσει είναι ότι επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας, τον πόλεμο όλων εναντίον όλων με πρόσχημα το κοινωνικό κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε «έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά» της κυβερνητικής πρότασης:

Προκαλεί σύγκρουση γενιών

Εξαπολύει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα

Στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα

Μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. «Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019;»    αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ

Είναι μη κοστολογημένο.

Τελικά η κυβερνητική πρόταση «δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου 3863/2010, επέμεινε στην προοπτική των τριών ταμείων («πιστεύουμε ότι το ένα ταμείο είναι λάθος» είπε) και ζήτησε από την κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- να κυνηγήσει την αδήλωτη εργασία, να εφαρμόσει κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, να εξορθολογίσει την κρατική επιχορήγηση στα επικουρικά ταμεία, να συντομεύσει τις μεταβατικές διατάξεις του 3863 και να δει την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης («μία ιδέα που προφανώς σας προκαλεί αλλεργία» όπως δήλωσε).

«Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ» παραδέχτηκε και υπογράμμισε τη δυνατότητα ισοδυνάμων χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Η κοινωνία δεν θα σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση σε ένα «διάλογο εξπρές για την ακύρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων του δημοσίου και την ακύρωση των διορισμών».

«Αυτά που ζητάει η κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε, τα χάνει από τις εισφορές εάν είχε καταφέρει να μειώσει την ανεργία όπως θα κάναμε εμείς. Για κάθε επένδυση που διώχνετε εσείς ή ο κύριος Σκουρλέτης, δεν στερείτε μόνο από κάποιον άνεργο την προοπτική της απασχόλησης, στερείτε πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα» δήλωσε.

«Εάν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2015 οδηγεί στις περικοπές που εισηγείστε» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Δεν θέλετε να μπείτε στη λεπτομερή συζήτηση. Δεν αντέχετε τους αριθμούς γιατί δεν αντέχετε την αλήθεια. Δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε τις ημέρες του καλοκαιριού του 2015, δεν αντέχει η Ελλάδα. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, το πέτυχαν άλλες χώρες, το πέτυχε η Κύπρος. Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο, αλήθεια όχι με ψεύτικες υποσχέσεις, όχι με μεγάλα λόγια».

Πάνος Καμμένος: «Προτείνω φόρο επί τραπεζικών συναλλαγών για μείωση εισφορών αγροτών»

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι ελαφρύνσεις πρέπει να υπάρξουν μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Κατά την ομιλία του και υπερασπιζόμενος την κυβερνητική μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων τόσα χρόνια που εναλλάσσονταν στην εξουσία, καταστρέφοντας το σύστημα.

Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στα δισεκατομμύρια που χάθηκαν γιατί έπαιξαν την περιουσία των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, αλλά και στο PSI που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων με κόστος 13 δισ. ευρώ, γεγονός για το οποίο απέδωσε ευθύνες και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, προκειμένου να αποδείξει ότι με ορθή διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων το σύστημα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ο κ. Καμμένος τόνισε ακόμη τη συμβολή στην καταστροφή του Ασφαλιστικού πολιτικών επιλογών που έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης. «Ζητάμε την απόδοση ποινικών ευθυνών σε εκείνους που μέχρι σήμερα διέλυσαν τα Ταμεία. Δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι», τόνισε ο κ. Καμμένος. Σχολιάζοντας δε την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι είχε άρωμα Σημίτη με αναφορές στη μεταρρύθμιση που είχε προτείνει ο Τάσος Γιαννίτσης. «Σας υπενθυμίζω ότι τότε πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Μιλτιάδης Εβερτ και από αυτή την πτέρυγα δίνονταν μάχες εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γιαννίτση».

Σχετικά δε, με το επιχείρημα της ΝΔ ότι η τρόικα δεν ζητούσε μέτρα για το Ασφαλιστικό και το θέμα προέκυψε από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρέπεμψε στο email Χαρβούβελη, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ. Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η ανάγκη για άμεση παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι επιτακτική, καθώς αν δεν γίνει κάτι η «τρύπα» μέχρι το 2050 θα αντιστοιχεί στο πενταπλάσιο του ΑΕΠ.

Η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Νίκος Μιχαλολιάκος: «Το νέο Ασφαλιστικό εξοντώνει ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο»

Διάκριση σε βάρος του κόμματός του κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος. Υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Είναι μία διάκριση από εσάς που είστε κατά των διακρίσεων» είπε, και αναρωτήθηκε «εάν οι 400.000 ψηφοφόροι του κόμματός του δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν παίρνουν συντάξεις». Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο Ασφαλιστικό, «εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο» και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται στο Ασφαλιστικό, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το «τζογάρισμα στο χρηματιστήριο», όπως το χαρακτήρισε, και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το PSI. Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε επίσης, ότι έπρεπε να έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε με τις τράπεζες, και «ζήτησε την κατάργηση του νόμου “περί ευθύνης υπουργών”, ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ταμείων». Στάθηκε ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό των αγροτών, γιατί όπως είπε, «η αναγέννηση και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, περνά από τον πρωτογενή τομέα και η παραγωγή του αγρότη αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές και αποτελεί διπλό κέρδος για την ελληνική οικονομία. Συνέδεσε την αύξηση των εισφορών των αγροτών με την κατάργηση του αφορολόγητου στην προμήθεια καυσίμων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο έλληνας αγρότης πληρώνει για την αγορά καυσίμου για το τρακτέρ όσα και ο ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι αγρότες έχουν απαλλαγές. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας των νέων και της μετανάστευσης.

Φώφη Γεννηματά: «Πάρτε πίσω τώρα την πρόταση για το Ασφαλιστικό»

«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κυρία Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της για το Ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν οδηγούν σε λύση του Ασφαλιστικού αλλά στη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο, δήλωσε η κυρία Γεννηματά και υπογράμμισε πως οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα: «Ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος».

«Κατανοώ τον πανικό για τα αδιέξοδα της πολιτικής σας, ο πανικός σας οδηγεί σε αλαζονεία. Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Πια δεν σας πιστεύει κανείς» τόνισε.

«Ακούσαμε πάλι ψέματα, διχαστικά ζητήματα, πόλωση. Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι. Καταλάβαμε, κύριε Τσίπρα. Η αναζήτηση εχθρών καλά κρατεί. Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους» σημείωσε.

Στρέφοντας τα βέλη της στην ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται δουλειά και όχι πυροτεχνήματα.

Η κυρία Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική παράταξη που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Ποιος ευθύνεται και η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκαν για μέτρα που υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ; Οι ίδιοι, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι υπεύθυνοι κάθονται στα υπουργικά έδρανα, αυτοί που στέλνουν τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό» σημείωσε η κυρία Γεννηματά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά συνενόχους.

«Η κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls και υπονόμευσε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική πρόταση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, είπε η κυρία Γεννηματά. «Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο. Δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, αδικεί όσους εισφέρουν στα ταμεία» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και τώρα μάς προτείνει δήθεν διάλογο, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι είναι εξοντωτικές οι εισφορές που επιβάλλονται σε επιστήμονες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε δέκα ευρώ που θα βγάζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τα 7 θα είναι φόροι και εισφορές.

«Καταργείτε την κρατική χρηματοδότηση για την κύρια σύνταξη των αγροτών», σημείωσε, λέγοντας ότι «ο αγρότης καλείται να καταβάλει το 46% του εισοδήματός του».

Η κυβερνητική πρόταση θίγει και τους νυν συνταξιούχος και αυτούς που παίρνουν χαμηλές συντάξεις, σημειώνει η κυρία Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «χωρίς όραμα». «Δεν υπάρχει αναφορά και πρόβλεψη για τους νέους πόρους, αυτό δηλαδή που χρειάζεται το σύστημα» τόνισε.

«Ακόμα και ο τρόπος που προτείνεται η ενοποίηση των ταμείων θα οδηγήσει σε έναν υδροκέφαλο οργανισμό» είπε η κυρία Γεννηματά, σημειώνοντας ότι οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο δυσμενών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας και ότι κάθε 2-3 χρόνια θα υπάρχει η ανάγκη για νέα μέτρα.

Πρότεινε την ενοποίηση των ταμείων σε τρία ταμεία ασφάλισης, υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία, τη διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι εισφορές πρέπει να συνδεθούν με την απασχόληση μέσω της καθιέρωσης ρήτρας απασχόλησης, πρόσθεσε.

«Βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων», κατέληξε η κυρία Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει τον διάλογο από την αρχή.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά στο Ασφαλιστικό»

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το Ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι «από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίοι εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση». Συμπλήρωσε πως «τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του συστήματος, από κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής του κράτους».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Ζητήστε συγγνώμη από τους αγρότες»

«Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο Ασφαλιστικό μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή. Υποστήριξε ότι «οι υπουργοί πάνε να τρελάνουν τη χώρα» και «πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους αγρότες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής: Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «θυσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσει το πελατειακό της κράτος». «Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες», ήταν η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού που απευθύνθηκε «στα κόμματα εξουσίας, αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στους αγρότες ο κ. Θεοδωράκης είπε: «σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και πείτε τους την αλήθεια» και πρόσθεσε: «τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα. Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε για να πάρετε την εξουσία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «ήσασταν μαζί στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση» με «κοινό στόχο ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη αρκούν να κοπούν «οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό» για να μην κοπούν οι συντάξεις: 380 εκατ. ευρώ από την κατάργηση οργανισμών, 50 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια των υπουργείων και 720 εκατ. ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%.

Λεβέντης σε ΚΚΕ: «Τρώγατε τα ντολμαδάκια της Μαρίκας»

Αναβίωσε η κόντρα του Βασίλη Λεβέντη με το ΚΚΕ. Αφορμή το ότι βουλευτές του ΚΚΕ τον έχουν χαρακτηρίσει «λαγό» του Αλέξη Τσίπρα, με την κόντρα να εμφανίζεται και πάλι το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με το Ασφαλιστικό και έκανε αναφορά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, χαρακτηρίζοντάς τον… «ένας Αποστόλου». Η αντίδραση του προεδρείου της Βουλής ήταν άμεση, διευκρινίζοντας στον Βασίλη Λεβέντη πως δεν πρόκειται για «έναν Αποστόλου», αλλά για τον υπουργό.

Στη συνέχεια «απείλησε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως θα πάρει… κάμερα για να δει ποιοι πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα μειώσει το χρέος, λέγοντας στη συνέχεια: «Αν μειωθεί μια δεκάρα να έρθετε να μου περάσετε χαλκά».

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, μέχρι το 1989, Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας πως «πήγε με τον Μητσοτάκη και αντί να θέσει θέμα για την απλή αναλογική, πήρανε συντάξεις Εθνικής Αντίστασης οι δικοί του. Με αυτόν τον τρόπο πληρώθηκε το ΚΚΕ». Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, με τον Βασίλη Λεβέντη να τους απαντά, θυμίζοντας πως εκείνοι τον έχουν χαρακτηρίσει «λαγό του Αλέξη Τσίπρα». Και συνέχισε: «Εσείς γίνατε λαγοί το ’89. Το ’89 γίνατε λαγοί. Οταν γίνω εγώ, να το πείτε. Εσείς όμως κάνατε κυβέρνηση ΚΚΕ εσωτερικού, εσείς και ο Μητσοτάκης. Και φάγατε και ντολμαδάκια στη Μαρίκα τη συγχωρεμένη».

Με Γιαννίτση απάντησε στη ΝΔ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Με αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση, τον οποίο επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο έως το 2060 μέχρι που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε συγκεκριμένη αναφορά από το πρόσφατο βιβλίο του κ. Γιαννίτση «Το ασφαλιστικό και η κρίση», λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός γράφει ότι «η περίοδος από το 2010 μέχρι τότε που πήραμε την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά επιβάρυνε τα ελλείμματα των ταμείων κατά 33%».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «αντεστραμμένη πραγματικότητα» όσα ακούστηκαν για την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ευνοημένοι από το νέο Ασφαλιστικό θα είναι οι μεσαίοι και μικροί αγρότες που θα δηλώσουν έως 12.000 ευρώ ετησίως, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης ζητώντας «να δοθούν και πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης». «Δεν είναι λύση να υπάρξει δεύτερος και τρίτος πυλώνας, δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση, όταν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη δημόσια ασφάλιση», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών ο υπουργός Εργασίας επέκρινε την αντιπολίτευση πως «όλα τα στοιχεία που δώσατε για τους αγρότες είναι πλαστά. Είναι μαθηματικά που τύπου “τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο”». «Δεν παίρνουν υπ’ όψιν ότι η ασφαλιστική εισφορά είναι έξοδο για τον αγρότη», είπε και εξήγησε ότι «σε όσους αγρότες είναι κάτω από 12.000 ευρώ, μεγαλώνει το ποσό που θα βάλουν στην τσέπη τους και για όσους είναι πάνω από αυτό το ποσό η αύξηση της δαπάνης δεν θα είναι παραπάνω από 25%». Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος κατήγγειλε τον «λαϊκισμό των αντιλαϊκιστών» με αφορμή όσα λέγονται για τους μετακλητούς. «Εγώ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα τους μισούς μετακλητούς από εκείνους που είχε ο Κ. Μητσοτάκης», υπογράμμισε.

Τον λόγο ζήτησε και πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας: «Φυσικά και δεν είμαστε ίδιοι. Εγώ δεν είμαι ψεύτης. Δεν έδωσα ψεύτικες υποσχέσεις».

«Για παραποιημένα στοιχεία μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στον Γιάννη Βρούτση και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ: «Ο,τι και αν είστε εσείς, η Βουλή δεν είναι τσίρκο».

Τσακαλώτος προς ΝΔ: «Το 2014 είχατε συμφωνήσει με το ΔΝΤ για νέα μέτρα στις συντάξεις»

«Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των αμερικανών ρεπουμπλικάνων, όταν θεωρείτε την αναδιανομή ταξικό μίσος» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο Ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην άποψη ότι έως το 2014 το Ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη έφθανε το 17% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9% του ΑΕΠ, και η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα.

«Αν δεν είναι έτσι, να κάνετε μήνυση στο ΔΝΤ, γιατί λέει όχι μόνο ότι σας ζήτησε νέα μέτρα, αλλά και εσείς είπατε “yes please”» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσακαλώτος. «Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με ισότητα και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον αποτελούν πλούτο, εμείς δεν επιλέγουμε να μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και η διαφορά μας είναι κρυστάλλινη» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

H δευτερολογία Tσίπρα: «Καθαρά νεοφιλελεύθερος» ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «καθαρά νεοφιλελεύθερο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, «είναι ευδιάκριτες πλέον οι ιδεολογικές διαφορές στον ελληνικό λαό».

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία αυτή σήμερα και θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές και ιδεολογικές διαφορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ησασταν εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την πρότασή μας και τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν. Και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή ο κόσμος να μην έχει να πληρώνει στα ταμεία και να πληρώνει ιδιωτική, προτείνατε εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% περικοπές στις επικουρικές, προτείνατε μειώσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών! εμείς παλεύουμε να πάρουν τις επιδοτήσεις και εσείς προτείνατε να τις συμψηφίσουμε!», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σας ευγνωμονώ ειλικρινά διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές καθαρές. Σας είχα πει, δεν γίνεται και με τα μπλόκα και με τις ακραίες θέσεις των δανειστών. Σήμερα απαντήσατε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με των δανειστών». «Εχουμε αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις, που ταυτίζεται με το ΔΝΤ», είπε ο πρωθυπουργός. «Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας ότι τον Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.197 αλλά σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. «Είχατε ως υπουργός 51 μετακλητούς, σήμερα ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο. Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε;», είπε ο πρωθυπουργός που κατήγγειλε το σύστημα 4-2-1 για τις τοποθετήσεις στο Δημόσιο και χαρακτήρισε «γιαλαντζί» εκσυγχρονιστή τον πρόεδρο της ΝΔ.

Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ησασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ»

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε και πάλι υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κόβει τις επικουρικές κατά 70%. «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στους κομματικούς διορισμούς την περίοδο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω πως όταν δεν ήμουν υπουργός είχα κάνει και κριτική στη λογική των κομματικών ποσοστώσεων. Ομως όταν εσείς ξεπερνάτε τα όρια…». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί «βλέπω αρκετά θετικά στοιχεία». Οσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «το συντομότερο ανέκδοτο που ακούσθηκε εδώ μέσα είναι τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

Προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε τι πραγματικά ισχύει από όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι υπουργοί σας. Θα έρθει η ώρα τους, δεν θα τα συζητήσουμε σήμερα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε από το βήμα την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσακαλώτος στο ΔΝΤ, τον Ιούλιο, στην οποία ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το Ταμείο. Μάλιστα, αν και ο κ. Μητσοτάκης διάβασε την πρωτότυπη επιστολή στα αγγλικά, αλλά τη μετέφρασε στη συνέχεια έπειτα από αίτημα του Νίκου Βούτση για να καταγραφεί στα πρακτικά, έριξε το… καρφί του προς τον υπουργό Οικονομικών, στα αγγλικά. «It’s the IMF Eukleidis» (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη), του είπε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...