Καμπανάκι κινδύνου ήχησε στη Συγγρού από την πρωθυπουργική ομιλία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν οι ασυνήθιστα συχνές επιθετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη – 17 φορές αναφέρθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Τάε Κβον Ντο – ούτε ο διχαστικός λόγος, με τον οποίο επέλεξε να «ντύσει» την επετειακή του ομιλία, που ανησύχησαν τους γαλάζιους επιτελείς. «Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να φλερτάρει ολοένα και με πιο έντονο τρόπο με λογικές και πρακτικές, που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού τον Ιούλιο του 2015» σχολίασε έμπειρο στέλεχος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τις πραγματικές διαθέσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εν όψει των πολύ δύσκολων ασκήσεων που έχει μπροστά της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας της Συγγρού σχηματίστηκε η εντύπωση ότι την Κυριακή ο κ. Τσίπρας εκφώνησε όπως λένε «μία τυπική προεκλογική ομιλία». Συνεκτιμώνται πολλοί παράγοντες, που κατατείνουν στο πολιτικό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θα εξέλθει αλώβητη μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, που η ίδια έχει εν πολλοίς προκαλέσει από την προχειρότητα, την ιδεοληπτική επιπολαιότητα, με την οποία αντιμετωπίζει μείζονα θέματα.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παρατηρούν πως Ασφαλιστικό και Αγροτικό έχουν ήδη διαμορφώσει σε κοινωνικό επίπεδο ένα μάλλον ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Η διαπιστωμένη αδυναμία κυβερνητικών ελιγμών θα επιταθεί, σύμφωνα με τη θεώρηση στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άτεγκτη στάση, που, όπως όλα δείχνουν, φέρουν στις αποσκευές τους οι επικεφαλής του Κουαρτέτου, που καταφθάνουν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα. Ο κλοιός, που πειρβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι ίδιες πηγές, αναμένεται να σφίξει επικίνδυνα τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι ευρωπαϊκές πιέσεις για το Προσφυγικό θα ενταθούν, καθώς στο τραπέζι παραμένει η απειλή για έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.
«Η χώρα δεν προχωρά προς το 2016, αλλά έχει μείνει στάσιμη στο 2014 και οδεύει όπισθεν», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή
Ακομη ένα στοιχείο, που οδηγεί τη ΝΔ να μελετά όλα τα πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις του αμέσως προσεχούς διαστήματος είναι και η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου και μάλιστα να επιδιώκει την αλλαγή του επί το αναλογικότερο, με πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να βρει εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Εχουμε διαμηνύσει πως θα μπούμε σε μία συζήτηση με την κυβέρνηση, αν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ενταχθούν σε μία τολμηρή και ρεαλιστική αναθέωρηση του Συντάγματος», υπενθυμίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που επαναλαμβάνει πως πάγια θέση της ΝΔ είναι η καθιέρωση ενός εκλογικού συστήματος, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα σε κυβερνητικό επίπεδο. Στη Συγγρού κάνουν λόγο για «σπασμωδικές κινήσεις, που στόχο έχουν να αγοράσουν πολιτικό χρόνο σε μία κυβέρνηση που ήδη βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνική αποδρομή».
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, στοχοπροσηλώνεται στην πρώτη κοινοβουλευτική μάχη του απέναντι στον κ. Τσίρπα με φόντο το Ασφαλιστικό. Ακόμη και κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Κύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με συνεργάτες του και γαλάζια στελέχη στην Αθήνα με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προπαρασκευή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
«Η ΝΔ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις, που προωθεί η κυβέρνηση καθώς κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση, ενώ προμηνύουν σε λιγους μήνες και νέες πιο επώδυνες παρεμβάσεις» υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος της ΝΔ, που προϊδεάζει ότι οι γαλάζιες προτάσεις θα κινούνται στο πνεύμα της τελειοποίησης του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ο οποίος ανεκόπη τον Δεκέμβριο του 2015. Γαλάζια στελέχη, που γνωρίζουν εις βάθος το Ασφαλιστικό, επιμένουν ότι οι τωρινές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι παντελώς αχρείαστες και έχουν τις ρίζες τους στον άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που γνώρισε η χώρα το 2015.
«Η χώρα δεν προχωρά προς το 2016, αλλά έχει μείνει στάσιμη στο 2014 και οδεύει όπισθεν», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιδιώξει να μετατρέψει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε μία συνολική μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να στηλιτεύσει την κυβερνητική πολιτική, καθώς, όπως θα πει, η χώρα υποχωρεί σε όλους τους κύριους οικονομικούς και όχι μόνον δείκτες, παρουσιάζοντας μία εικόνα, που δεν παραπέμπει σε οικονομία, που είναι έτοιμη να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Από τη γαλάζια κριτική δεν θα ξεφύγει ούτε η προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της Συγγρού, που τονίζουν με αρκετή δόση ειρωνίας ότι «το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς θυσιάστηκε στη σπουδή να εγκαθιδρυθεί ένα νέο καθεστώς παλαιοκομματικού τύπου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News