Οι εντονότατες αντιπαραθέσεις που έφτασαν ακόμα και στα όρια της προσβολής, οι διαφοροποιήσεις βουλευτών από τη γραμμή του κόμματός τους και η «συγγνώμη» Τσίπρα, χαρακτήρισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν οι 194, καταψήφισαν οι 55, ενώ απουσίασαν 51. Από τη ΝΔ πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες. Βέβαια η απουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη δημιούργησε αίσθηση και από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως κίνηση με πολιτικές προεκτάσεις.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης
«Ναι, επί της αρχής» από τη ΝΔ ψήφισαν οι: Θόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος (καταψήφισε τα άρθρα για το Σύμφωνο), Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σίμος Κεδίκογλου, Κωνσταντίνος Τασούλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Δήμας, Γιάννης Βρούτσης (καταψήφισε τα άρθρα για το Σύμφωνο), ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Οχι» ψήφισαν οι: Αννα Καραμανλή, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ασημακοπούλου. Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης. Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκούρος, Θανάσης Καββαδάς.
Απουσίαζαν από τη ψηφοφορία οι Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, , Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κωνσταντίνος Καραγιώργος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Καραμανλής (Σερρών), Θανάσης Βαρδαλής, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χρήστος Σταικούρας.
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες όλοι ψήφισαν «όχι» πλην της Ελενας Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κώστα Ζουράρη που υπερψήφισαν. Απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Από το ΚΚΕ αρκετοί βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία (μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Θανάσης Παφίλης, η Λιάνα Καννέλη), ενώ όσοι παρέστησαν στην ψηφοφορία καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ (πλην της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, που απουσίαζε), το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.
Παρά, ωστόσο, τις αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών και τα πολλά «όχι», επρόκειτο αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή – έστω και αν ήρθε καθυστερημένα και μετά από πολλές καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ως ιστορική στιγμή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά εγγράφονται και οι πανηγυρισμοί ομόφυλων ζευγαριών που παρακολούθησαν από τα θεωρεία της Βουλής την κρίσιμη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.
Αλέξης Τσίπρας: «Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης»
Την εκτίμηση ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. Ανέφερε δε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όφειλε να έχει γίνει πριν από χρόνια.
«Θα ήθελα να ζητήσουμε συγγνώμη σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βίωσαν τη βαρβαρότητα. Σήμερα είναι και μια σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ισοτιμία των πολιτών απέναντι στον νόμο» είπε και έκανε λόγο για σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη. «Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν» και πρόσθεσε και τόνισε ότι «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης, ανοίγει ένας νέος κύκλος ισονομίας, αξιοπρέπειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια ακόμη δέσμευση που πραγματοποιείται» και για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και του σεβασμού της αξιοπρέπειας».
Νίκος Παρασκευόπουλος: «Στο τέλος μιας συζήτησης που παίρνει ιστορικές διαστάσεις»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε «φτάσαμε στο τέλος μιας συζήτησης που παίρνει ιστορικές διαστάσεις».
Κυβερνητικό ρήγμα από το «όχι» των ΑΝΕΛ
«Λέμε “όχι” στο σύμφωνο γιατί λέμε “ναι” στο Σύνταγμα. Η οικογένεια είναι η προαγωγή του έθνους. Πώς, όμως, θα προαχθεί με υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια;», είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Οι πληροφορίες είχαν τονίσει ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τα πρώτα 14 άρθρα.
Το… «αντάρτικο» της ΝΔ
Είναι δεδομένο ότι προ της συζήτησης υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΝΔ αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επειδή, λοιπόν, ελλόχευε ο κίνδυνος να γίνει ορατή η διάσταση απόψεων εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, οδήγησε το κόμμα στην ανώδυνη λύση της ψήφου κατά συνείδησης.
Σε αυτό μας είχε προϊδεάσει ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος -σε συνομιλία με δημοσιογράφους- ενημέρωσε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της επέκτασης του Σύμφωνου Συμβίωσης. Ωστόσο, έσπευσε να παρατηρήσει ότι ο τωρινός υπουργός Δικαιοσύνης εξομοιώνει τις προβλέψεις τού νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια με τον γάμο, ενώ ανοίγει την πόρτα τεκνοθεσίας. Επίσης, δίνεται η ευχέρεια και για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που θα συνάψουν Σύμφωνο Συμβίωσης. Αυτές οι αιτιάσεις του κ. Αθανασίου δεν βρήκαν σύμφωνους όλους τους βουλευτές της ΝΔ. Για παράδειγμα, η κυρία Νίκη Κεραμέως έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει, ενώ -όπως φάνηκε- το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές.
Βενιζέλος: «Χρειάζεται σύμφωνο συμβίωσης Παρασκευόπουλου – Παπαγγελόπουλου»
Κατά της τροπολογίας με την οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς θα μπορούν να χρησιμοποιούν και στα δικαστήρια αποδεικτικά μέσα ανεξαρτήτως αν έχουν ληφθεί νόμιμα, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «κατάλυση θεμελιωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου» και εκτίμησε πως «αυτό που έγινε τώρα είναι αδικαιολόγητο και δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα». «Αυτό ζητήθηκε από δικαστικούς λειτουργούς; Πότε και πως;», ρώτησε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ύποπτες» διαδικασίες. «Κάποιοι θεωρούν ότι αφορά τις λίστες Λαγκάρντ και Ρηνανίας. Δεν είναι καθόλου έτσι. Και αν θεωρηθεί ότι είναι έτσι, πρόκειται για παρέμβαση υπέρ προσώπων σε εκκρεμείς δίκες», υποστήριξε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι την τροπολογία την υπογράφει μόνος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος και όχι ο υπουργός κ. Παρασκευόπουλος. «Χρειάζεται σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ Παπαγγελόπουλου και Παρασκευόπουλου», σχολίασε.
Σταύρος Θεοδωράκης: «”Ναι” στον πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων»
Υπέρ της θεσμοθέτησης πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης εγκαλώντας, ταυτόχρονα, μητροπολίτες που εμφανίζονται ως κήρυκες μίσους προκρίνοντας ακραίες θέσεις, όπως το «αγαπάτε αλλήλους εκτός και αν είναι Εβραίοι, πόρνες ή γκέι». «Η Εκκλησία δεν έχει καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους. Πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται οι ομοφυλόφιλοι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Αναφέρθηκε και στο θέμα της αποτέφρωσης νεκρών καλώντας την κυβέρνηση να κάνει το βήμα και να εξασφαλίσει άμεσα χώρους αποτέφρωσης.
Τέλος, επέμεινε ότι το Ποτάμι δεν θα συμβιβαστεί και θα συγκρουστεί με όλες τις συντηρητικές πολιτικές προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά
Βασίλης Λεβέντης κατά ιεραρχών για το Σύμφωνο
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, αν και άνθρωπος της εκκλησίας -δήλωσε ότι ως νεαρός ήταν κατηχητής- επιτέθηκε κατά των ιεραρχών που βάλλουν κατά του συμφώνου για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν μίλησε κανένας για γάμο αλλά για συμβολαιογραφική πράξη» είπε, τονίζοντας ότι «Η επίσημη Εκκλησία είναι Εκκλησία προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, κάποιοι από τους εκπρόσωπους της, που μιλούν για γάμο, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν δίστασε να πει ότι «οι ιεράρχες αυτοί ακροδεξιίζουν» αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούν να λένε ό,τι θέλουν». Πάντως, όπως δήλωσε, «η Ενωση Κεντρώων δεν είναι υπέρ της υιοθεσίας, καθώς η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για τέτοιες ρυθμίσεις».
Τι δήλωσαν τα κόμματα μέσω των ομιλητών τους
«Αν υπήρχε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για νομοσχέδιο τομή που κατοχυρώνει αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο μια ρυθμιστική αρχή. Είναι η ελάχιστη εικόνα του κόσμου που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε. Την εικόνα της ισότητας, της ελευθερίας της δημοκρατίας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε απαραίτητο το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να έχουν ακουστεί τόσες απαξιωτικές αναφορές από τον κυβερνητικό σας εταίρο».
Τη διαφωνία του με το Σύμφωνο Συμβίωσης εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά αυτά που θέλει να λύσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπερψήφιζε όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.
Τομή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την διεύρυνση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας ότι αίρει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ενώ αναγνωρίζει για πρώτη φορά, τους οικογενειακούς δεσμούς τους με όλα τα δικαιώματα, εργασιακά, κληρονομικά, φορολογικά ή ασφαλιστικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για ομοφοβικές εκφράσεις που ακούστηκαν για το νομοσχέδιο ενώ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να θεσπίσει σύντομα, και τον πολιτικό γάμο και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ξεκαθάρισε δε, ότι η ίδια είναι υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Υπέρ των άρθρων για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ζήτησε την απόσυρση σειρά διατάξεων και κυρίως τη διάταξη που αφορά την απαλλαγή από το αδίκημα για παρακώλυση συγκοινωνίας για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και το άρθρο 46 που δίνει το δικαίωμα στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές.
Κατά επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, δήλωσε ότι είναι το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η συμβίωση δεν γεννά ατομικά δικαιώματα που ανάγονται στο θεσμό της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών. Και το αντρικό και το γυναικείο πρότυπο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο και για την υιοθεσία και για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όλες τις διατάξεις που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας επεσήμανε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο, «γιατί κυρίως αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικίας σε μια ομάδα συμπολιτών μας». «Αποκαθιστά την ισονομία, την ισοπολιτεία, είναι ένα βήμα βελτίωσης στο σκέλος του σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων. Είναι ένα νομοσχέδιο τομή», τόνισε ο κ. Φωτήλας.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τάχθηκε υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης, ενώ μίλησε «για ουσιαστική ευκαιρία να ξεκαθαριστεί ποια κόμματα έχουν ουσιαστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπερασπίζονται στην πράξη ατομικά δικαιώματα». «Είναι αδιανόητο στην εποχή της ελευθερίας και της γνώσης ορισμένοι να θέλουνε να μας επιβάλουν τον μεσαιωνικό σκοταδισμό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά της, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι μπήκε από το παράθυρο η θεωρία των δύο άκρων χωρίζοντας την αντιπολίτευση σε δημοκρατική και μη, ανάλογα με το αν ψηφίζει ή πώς ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε επικίνδυνες και εγκληματικές τις θεωρίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος , τονίζοντας ότι «δεν είναι απλά μία άλλη άποψη αλλά παράγει και οδηγεί στη βία με κριτήριο τη σεξουαλική ζωή του άλλου».
Η κορύφωση της έντασης Αμυρά – Κατσίκη
Τον τόνο στη συζήτηση έδωσαν οι βαρύτατες εκφράσεις κατά του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους», που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Αμυράς: «Αν ένας γκέι συνευρεθεί ερωτικά με τον Κατσίκη τότε κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κτηνοβασία», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού. Ο κ. Κατσίκης πήρε τον λόγο, τον αποκάλεσε «πολιτικό αλήτη» και ενημέρωσε ότι θα υποβάλλει μήνυση εναντίον του για αυτά που είπε. Ο κ. Αμυράς, συνέχισε: «Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης, κάτι κάνεις καλά». Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος που ζήτησε και εκείνος να διαγραφούν οι χαρακτηρισμοί του Αμυρά κατά του μητροπολίτη Αμβρόσιου τον οποίο είχε αποκαλέσει «Μουλά Ομάρ».
Η ομιλία Ζουράρι που συγκίνησε
Ο Κώστας Ζουράρις δεν έσπασε, απλώς, τη γραμμή των ΑΝΕΛ, υπερψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά προκάλεσε και ένα θερμό χειροκρότημα ανατρέχοντας στον πατέρα του Γιώργο, ιδρυτή της σεξολογίας στην Ελλάδα. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη που είχε ασκήσει το διαρκές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του πατέρα του, με την κατηγορία ότι επιδίωκε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας για να πλήξει το αξιόμαχο του στρατεύματος. Ταυτόχρονα, εξιστόρησε τη «βαναυσότητα» που υπέστη ο ίδιος εκ μέρους ορισμένων μελών της ΚΕ του ΚΚΕ εσωτερικού, 40 χρόνια αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι είχε δεχθεί να ενταχθεί στο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ).
Η κονκάρδα Τσακαλώτου υπέρ των ομοφυλόφιλων
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέβηκε στο βήμα, φορώντας στο πέτο το σύμβολο υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων, μία κονκάρδα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο πέτο. «Το ελληνικό κράτος -το φιλελεύθερο κράτος- δεν μπορεί να στιγματίσει μια σεξουαλική προτίμηση. Δεν μπορεί να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ο ρατσισμός, που τον βλέπουμε καθημερινά, είναι γιατί εκ των προτέρων τούς έχει στιγματίσει το κράτος. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να είναι φιλελεύθερο και εμείς οι αριστεροί θα κάνουμε την πραγματική μας δουλειά για εμβάθυνση των δικαιωμάτων», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News