Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να κάνει πράξη όσα είχε προαναγγείλει προ λίγων ημερών στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ και προχωρά σε μία κίνηση αυξημένης πολιτικής βαρύτητας.
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, με την περίοδο να αρχίζει από το 2001 και να φτάνει μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει πως θα διερευνηθούν και οι εποχές που το ίδιο το Κίνημα κυβέρνησε τη χώρα.
Και μάλιστα δύο φορές. Μία με τον Κώστα Σημίτη και μία με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, σκοπός είναι να δοθούν απαντήσεις και να διαλευκανθεί ολόκληρη η αλήθεια «στο βασανιστικό ερώτημα του ελληνικού λαού», όσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη δημοσιονομική κρίση, καθώς και την κρίση «στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Πώς θα αντιδράσει το Μαξίμου
Το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να… βάλει δύσκολα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, φέρνοντάς τους προ των ευθυνών τους. Τούτο διότι το κόμμα της κυρίας Γεννηματά δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να αρχίσει η διαδικασία. Ετσι το Κίνημα απευθύνει έκκληση στους βουλευτές των άλλων κομμάτων να συνυπογράψουν την πρόταση και να στηρίξουν την πρωτοβουλία.
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα νέο παζλ το οποίο καλείται να λύσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα καταψηφίσουν.
Αναλυτικά όσα ζητά το ΠΑΣΟΚ
- Να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο 2001 – 2004 και 2004 – 2009, καθώς και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2015.
- Να ερευνηθεί η διαδικασία ένταξης της οικονομίας μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του πρώτου Μνημονίου και να εξεταστεί αν κατά το χρόνο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, υπήρχαν στη διάθεση της χώρας άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές διαδικασίες και μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων.
- Να ερευνηθεί το εύρος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του πρώτου Μνημονίου και των μέτρων που εμπεριείχε. Πού και τι πέτυχε και πού και σε τι απέτυχε;
- Να ερευνηθεί πώς φθάσαμε στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.
- Να ερευνηθούν ειδικά και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του PSI. Την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους τόσο ονομαστικό όσο και σε παρούσα αξία που συνιστά και το πλαίσιο για όποια περαιτέρω μείωση.
- Να ερευνηθεί πως οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική τραπεζική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, καθώς και στα capital controls, ενόψει των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων και δηλώσεων των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών από τις οποίες προκύπτει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ουσιαστικών κυβερνητικών αποφάσεων και των δηλώσεων τόσο προς την ξένη κοινή γνώμη και δημόσιες αρχές, όσο και προς τον ελληνικό λαό.
- Να ερευνηθεί και να αποτιμηθεί η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου.
- Να ερευνηθεί η πρόσφατη (Νοέμβριος 2015) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να προσδιορισθεί η ταυτότητα των ξένων επενδυτών και των κερδοσκοπικών funds. Να εκτιμηθεί η πραγματική τους εισφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του γεγονότος ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αγοράστηκαν με τιμή ανά μετοχή κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολλαπλάσιου ύψους. Επίσης να επιχειρηθεί η εξήγηση των αιτίων για τα οποία αποκλείσθηκαν οι έλληνες μέτοχοι, φυσικά πρόσωπα και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News