Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νομικές απειλές. Το τηλεφώνημα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, σε ανώτατο πολιτειακό αξιωματούχο της Τζόρτζια από τον οποίο ζήτησε να «βρει 11.780 ψήφους» με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, ενδέχεται να οδηγήσει στη σύσταση ειδικού σώματος ενόρκων που θα εξετάσει την υπόθεση η οποία ήδη ερευνάται από εισαγγελέα.
Στο Μανχάταν, μόλις λίγο καιρό αφότου ειδικό σώμα ενόρκων ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Οργανισμού Τραμπ και του πρώην οικονομικού διευθυντή του για φοροδιαφυγή, η τοπική εισαγγελία προέβη στη σύσταση ενός δεύτερου παρόμοιου σώματος που ερευνά τις οικονομικές πρακτικές του επιχειρηματικού ομίλου του αμερικανού πρώην προέδρου.
Στην Ουάσιγκτον το υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε για δεύτερη φορά νομικά κατά του Στιβ Μπάνον, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και φιγούρα του κινήματος «Stop the Steal», για περιφρόνηση του Κογκρέσου και παρακώλυση του έργου του.
Νέες αποκαλύψεις
Επιπλέον ο διακεκριμένος αμερικανός δημοσιογράφος Τζόναθαν Καρλ, επιστρέφει με την «Προδοσία» (Betrayal), ακόμη ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τον Ντόναλντ Τραμπ και τα πεπραγμένα του κατά τις τελευταίες εβδομάδες της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, συνέχεια του «Πρώτη Σειρά στο Σόου του Τραμπ» (Front Row at the Trump Show) που κυκλοφόρησε πέρυσι.
Σε εκείνο το βιβλίο του ο επικεφαλής ανταποκριτής του ABC NEWS στον Λευκό Οίκο από το 2012 έως το τέλος της προεδρίας Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο, προέβλεψε πως «ο πόλεμος του Τραμπ κατά της αλήθειας ενδέχεται να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στην αμερικανική δημοκρατία» και «δυστυχώς δεν είχε άδικο», υποστηρίζει σε άρθρο του στον Guardian ο Λόιντ Γκριν, δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη με προϋπηρεσία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας κατά νου την εισβολή των φανατικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021.
Στο δεύτερο βιβλίο του ο υπότιτλος του οποίου είναι «Η Τελευταία Πράξη του Σόου Τραμπ» ο Τζόναθαν Καρλ δίνει τον λόγο σε πρώην μέλη της κυβέρνησης Τραμπ που «σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός οργισμένου και αποκομμένου από την πραγματικότητα και αποφασισμένου να εκδικηθεί προέδρου».
Η τακτική και οι ανοησίες
Ο Γουίλιαμ Μπαρ, για παράδειγμα, ο τελευταίος υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, αποδοκιμάζει απερίφραστα όχι μόνο τις θεωρίες συνωμοσίας περί νοθείας στις εκλογές του πρώην αφεντικού του αλλά και τη στρατηγική που εφάρμοσε με στόχο την επανεκλογή του. «Εστίαζε ιδιαίτερα στον σκληρό πυρήνα των οπαδών του. Αισθανόμουν πως έπρεπε να στήσει όλες τις γέφυρες που είχε ρίξει με τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους στα προάστια», δηλώνει σήμερα.
Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου για «πειραγμένες» μηχανές ηλεκτρονικής ψήφου ο Γουίλιαμ Μπαρ αντιλήφθηκε αμέσως ότι «επρόκειτο απλά για ανοησίες» ενώ σήμερα αναφέρει επίσης πως οι άκυρες ψήφοι ήταν ελάχιστες. Η γνώμη του, ωστόσο, δεν εμποδίζει τον Ντόναλντ Τραμπ να απαιτεί από ρεπουμπλικανικές πολιτειακές κυβερνήσεις να προβούν στη διεξαγωγή μετεκλογικών ελέγχων.
Μίσος για τον Μακόνελ
Στην «Προδοσία» ο Τζόναθαν Καρλ παραθέτει επίσης περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ. Επί μια τετραετία ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία στήριζε συστηματικά και ποικιλοτρόπως τον πρόεδρό του, ακόμη και τις εβδομάδες μετά τις εκλογές, όταν υποστήριζε πως ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί του έκλεψαν τη νίκη. Μάλιστα ο Μιτς Μακόνελ τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες που τον βάρυναν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Εκείνος, ωστόσο, δεν του συγχωρεί πως αναγνώρισε τελικά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Πάντως σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Τζόναθαν Καρλ στο βιβλίο του, ο παλαίμαχος γερουσιαστής από το Κεντάκι, επιδίωξε να ακυρώσει επισήμως την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Η πρόθεσή του διέρρευσε στον Λευκό Οίκο, αναγκάζοντας τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει στο Twitter πως επρόκειτο να παραστεί.
Πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, που κυριαρχεί εκ νέου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και αναμένεται να είναι ο προεδρικός υποψήφιός του το 2024, επιδιώκει την απομάκρυνση του Μιτς Μακόνελ από την ηγεσία του κόμματος στη γερουσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην Washington Post υποστήριξε πως δεν ήταν ένας «πραγματικός ηγέτης (επειδή) δεν αγωνίστηκε για την προεδρία».
Ο τρελός και ο… θεόμουρλος
Στην «Προδοσία» ο Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται επίσης ως ένας άκρως επικίνδυνα παρορμητικός ηγέτης που τρόμαζε τους ίδιους τους υπουργούς του, όποτε καλούταν να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Αφότου απέσυρε, για παράδειγμα, τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τη Τεχεράνης, ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτούσε από τους συμβούλους του να τους εκθέσουν άμεσα τις όποιες επιλογές του.
Συνομιλώντας με τον αμερικανό δημοσιογράφο, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλτ Τραμπ και μετέπειτα υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κρις Μίλερ, αποκάλυψε πως επιδιώκοντας να αποτρέψει τον Τραμπ από το να διατάξει την καταστροφή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, επέλεξε να υποδυθεί τον ρόλο του «απόλυτα τρελού» (fucking madman), τασσόμενος υπέρ αυτής της ακραίας επιλογής. «Ενίοτε με τους προκλητικούς ανθρώπους, εάν γίνεσαι πιο προκλητικός από εκείνους, αναγκάζονται να χαλαρώσουν. Σκέφτονται “ναι, εγώ ήμουν πολύ τρελός, αλλά αυτός ο τύπος είναι θεόμουρλος”», εξήγησε.
Η απειλή επιστρέφει
Οσον αφορά τα τελικά συμπεράσματα του Τζόναθαν Καρλ, περισσότερο ανησυχία παρά εντύπωση πρέπει να προκαλεί το γεγονός πως ολοκληρώνει και το δεύτερο βιβλίο του με δυσοίωνες διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις.
Καταρχάς διατείνεται ότι η «η προδοσία» της αμερικανικής δημοκρατίας από τον Ντόναλντ Τραμπ ανέδειξε με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο «πόσο πραγματικά ευάλωτο» είναι το σύστημα. «Η συνεχιζόμενη επιβίωση της δημοκρατίας μας», εξηγεί ο πολύπειρος αμερικανός δημοσιογράφος, «ενδέχεται να εξαρτάται εν μέρει από την προθυμία όσων προώθησαν τα ψέματα του Τραμπ και εκείνων που παρέμειναν σιωπηλοί να αναγνωρίσουν πως έσφαλαν».
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως έχει εκλείψει η απειλή Τραμπ για την αμερικανική δημοκρατία. Εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στις ΗΠΑ ο αμερικανός πρώην πρόεδρος θα λάμβανε ποσοστό 45% ενώ ο Τζο Μπάιντεν 43%. Μάλιστα, μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων προηγείται με διψήφιο ποσοστό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News