Με τον Τομ Χανκς δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Οταν το όνομά του είναι στο καστ (και είναι πάντα στην κορυφή), μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα δεις μια προσιτή, ζεστή ιστορία που μιλάει στον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό τον καιρό ο Χανκς παίζει μόνο καλούς ανθρώπους: ήρωες με αρχές που κάνουν το σωστό και φυσικά αναλαμβάνουν τις ευθύνες, οδηγούν στρατεύματα σε μια μάχη ή παιχνίδια σε μια αποστολή διάσωσης, προσγειώνουν ένα αεροσκάφος εκτός ελέγχου ή αποκρούουν τους σομαλούς πειρατές. Οπως και οι συμπρωταγωνιστές του, τον ακολουθούμε γιατί τον εμπιστευόμαστε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε δημοσκόπηση του 2013, ο Τομ Χανκς ψηφίστηκε «το πιο αξιόπιστο άτομο στην Αμερική».
Και τώρα έχουμε το γουέστερν «Νέα του κόσμου» του Πολ Γκρίνγκρας, με τον Χανκς στον ρόλο ενός φιλελεύθερου βετεράνου του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (άλλος ένας κάπτεν δηλαδή), που διαβάζει τις εφημερίδες σε Τεξάνους οι οποίοι διψάνε για πληροφόρηση. Οταν βρίσκει ένα ορφανό κορίτσι που έχει απαχθεί από ιθαγενείς, φυσικά δεν πρόκειται να την πουλήσει, να τη σκοτώσει ή να της κάνει οποιοδήποτε άλλο κακό. Ξέρεις ότι θα την πάρει κάτω από τα φτερά του και θα αναπτύξει έναν εξαιρετικό πατρικό δεσμό.
Υπάρχουν πολλά να πει κανείς για τα «Νέα του Κόσμου», αλλά με τον Χανκς στο τιμόνι, δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έπαιξε χαρακτήρες όπως ο Αντριου Μπέκετ στο «Φιλαδέλφεια» ή ακόμα και ο Φόρεστ Γκαμπ. Ο Τομ Χανκς είναι πλέον ένας ηθοποιός-σύμβολο.
Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς βετεράνους ηθοποιούς, γράφει ο Στιβ Ρόουζ στον Guardian. Ο Τζέιμς Στιούαρτ, για παράδειγμα, ταυτίστηκε επίσης με την αμερικανική αξιοπρέπεια. Ισως και ο Μάικλ Κέιν, ο οποίος σταμάτησε κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1990 να «εξαφανίζεται μέσα στο ρόλο του». Στη συνέχεια, βέβαια ο Χανκς θα απομακρυνθεί για λίγο από την τυποποίηση, καθώς πρόκειται να υποδυθεί τον Τομ Πάρκερ, τον θρυλικό ατζέντη του Ελβις Πρίσλεϊ, γνωστό και ως «Colonel» («Συνταγματάρχης»), ο οποίος κάθε άλλο παρά υπόδειγμα αρετής ήταν.
Πέρυσι στα γυρίσματα της ταινίας στην Αυστραλία, ο Χανκς -και η γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον- προσβλήθηκε από κορονοϊό, και ήταν ο πρώτος σταρ που το έπαθε και το δήλωσε αμέσως δημόσια. Το χειρίστηκε, όπως θα περίμενε κανείς, με ειλικρίνεια και ταπεινότητα. Και ο κόσμος του το ανταπέδωσε εκδηλώνοντας την αγάπη του. Ουσιαστικά είναι ένας «ζωντανός άγιος», όπως ο Ντέιβιντ Ατένμπορο και η Ντόλι Πάρτον, γράφει ο Guardian.
Τα σύμβολα είναι χρήσιμα, ειδικά σε διχαστικούς καιρούς όπως οι τωρινοί. Τα «Νέα του κόσμου» συνηχούν με την παρούσα στιγμή. Οι συμπατριώτες του βετεράνου λοχαγού Τζέφερσον Κάιλ Κιντ, τον οποίο υποδύεται ο Χανκς, είναι δυσαρεστημένοι, προσκολλώνται στις λευκές-ρατσιστικές αξίες, αρνούνται ακόμη και να αποδεχτούν τη νομιμότητα του νέου προέδρου τους, Οδυσσέα Σ. Γκραντ (στρατηγός των Βορείων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από το 1869-1877). Περισσότερο από το να κάνει απλή μετάδοση των ειδήσεων, ο Χανκς τις προσαρμόζει σε αυτό που πιστεύει ότι ίσως χρειάζεται να ακούσει το κοινό του, προσθέτοντας μερικά συναισθηματικά λόγια που ενώνουν τους ανθρώπους. «Είμαστε όλοι πληγωμένοι», λέει σε έναν εξεγερμένο όχλο. «Είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές». Και όταν το λέει ο Χανκς, κάτι σημαίνει.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα χρόνος για να μας εκπλήξει ο δημοφιλής αυτός ηθοποιός με έναν πραγματικά ανατρεπτικό ρόλο: έναν σίριαλ κίλερ, για παράδειγμα, ή κάποιον άλλο κακό. Ισως, όμως, θα ήταν καλύτερο για όλους μας να μην το κάνει. Σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Χώρια που μπορεί να του κόψουν την καλημέρα στην… Αντίπαρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News