348
Η καθιστική ζωή προκαλεί σοβαρές ασθένειες | Shutterstock

Το γραφείο σε ρόλο σύγχρονου δήμιου: Ενοχοποιείται για 1 στους 9 θανάτους

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 20:13
Η καθιστική ζωή προκαλεί σοβαρές ασθένειες
|Shutterstock

Το γραφείο σε ρόλο σύγχρονου δήμιου: Ενοχοποιείται για 1 στους 9 θανάτους

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 20:13

Ποια είπαμε ότι είναι τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα; Υλοτόμος, οικοδόμος, οδηγός βαρέων οχημάτων… Και το πιο ασφαλές; Υπάλληλος γραφείου. Υψηλές θερμοκρασίες έξω, μέσα χαλαρά με τον κλιματισμό. Κρύο και χιόνι στο δρόμο, ζέστη και ασφάλεια στο γραφείο. «Μέγα λάθος τα στατιστικά» λένε τώρα ειδικοί από βρετανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι μετά από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δουλειά γραφείου είναι ίσως το πιο επικίνδυνο επάγγελμα, καθώς οδηγεί σε πρόωρο θάνατο έναν στους 9 εργαζόμενους. Και η μοναδική αιτία είναι η παρατεταμένη καθιστική ζωή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Queen’s και Ulster, αξιολόγησαν τους θανάτους από πέντε συγκεκριμένες ασθένειες που προκαλεί κυρίως η καθιστική ζωή. Οι ασθένειες αυτές είναι καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 2 και οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.

Όπως φάνηκε, το 11,6% των θανάτων στη Βρετανία το 2016 σχετίζονταν με την παρατεταμένη καθιστική ζωή, κάτι που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 70.000 θάνατους για τη συγκεκριμένη χρονιά. Ως «παρατεταμένη καθιστική ζωή» στην εργασία ορίστηκαν οι 6 συνεχείς ώρες την ημέρα. Μάλιστα, περισσότεροι από αυτούς που συνηθίζουν τις καθημερινές να μην σηκώνονται από την καρέκλα του γραφείου, είναι αυτοί που μεταφέρουν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής και στον καναπέ του σπιτιού τους.

Η οικονομική προέκταση για τα επαγγέλματα «γραφείου», σημαίνει 700 εκατ. λίρες το χρόνο για το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, χρήματα τα οποία δαπανώνται για επιπλέον φροντίδα (φάρμακα, νοσηλείες) καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το 17% των περιστατικών διαβήτη, το 5% των καρδιαγγειακών παθήσεων και το 8% καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν μειώναμε τις ώρες καθιστικής ζωής.

Οι εργαζόμενοι γραφείου πρέπει να ενθαρρύνονται να σηκώνονται από την καρέκλα τους τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα εργασίας, τονίζουν οι ειδικοί. Είναι επίσης απαραίτητο να διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, για να αντισταθμίσουν την πολύωρη ακινησία τους στη δουλειά.

Επηρεάζει και τον εγκέφαλο

Εκτός από τις ασθένειες που περιγράφουν στη μελέτη τους οι ειδικοί, η καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας και μυοσκελετικών προβλημάτων. Επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να «χτυπάει» τη μνήμη, την ψυχική διάθεση και να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...