Όλοι έχουμε ακουστά τον παλιό κανόνα που λέει ότι ένας σκυλίσιος χρόνος ισούται με επτά χρόνια του ανθρώπου. Αλλά στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Τα μικρά σκυλιά ζουν πολύ περισσότερο από τις μεγαλόσωμες ράτσες, οπότε ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει μόνο εν μέρει. Υπάρχει άραγε πιο ακριβής τρόπος για να καταλάβει κανείς ποιο στάδιο ζωής διανύει ο σκύλος του;
Ναι, απαντά ο Τζέσι Γκρέιντι, καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του Mississippi State University, σε ένα πρόσφατο άρθρο του. Ο Γκρέιντι εξηγεί ακριβώς γιατί είναι λανθασμένος ο συνήθης τρόπος υπολογισμού της ηλικίας των κατοικίδιων ζώων μας και τον αντικαθιστά με έναν επιστημονικά πιο ακριβή.
«Υπάρχει λογική» πίσω από τον παλιό κανόνα που λέει ότι ένας χρόνος σκυλίσιας ζωής ισούται με επτά χρόνια του ανθρώπου, παραδέχεται ο Γκρέιντι, «Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι με την βέλτιστη υγειονομική περίθαλψη, ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους ζει κατά μέσο όρο το ένα έβδομο του χρόνου ζωής του ιδιοκτήτης του».
Αλλά, συνεχίζει ότι «δεν είναι όλα τα σκυλιά “μεσαίου μεγέθους” … σκεφτείτε ένα Τσιουάουα και έναν Μεγάλο Δανό». Αυτό που χρειάζονται τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων όσο και οι κτηνίατροι είναι ένας τρόπος ο οποίος κατά τον υπολογισμό του προσδόκιμου ζωής θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος ενός συγκεκριμένου σκύλου. Οι κτηνίατροι, λοιπόν, έχουν αναπτύξει ακριβώς ένα τέτοιο εργαλείο με τη μορφή του παρακάτω διαγράμματος.
Απλά, εκτιμώντας το μέγεθος του σκύλου σας και ακολουθώντας την αντίστοιχη γραμμή, μπορείτε να υπολογίσετε αν το μαλλιαρό «μωρό» σας ισοδυναμεί με έναν δραστήριο πενηντάρη ή με έναν ώριμο κύριο 80 ετών. Οι γατόφιλοι, εξάλλου, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο αντίστοιχο διάγραμμα για γάτες.
Ωστός, ο Γκρέιντι προειδοποιεί, ότι όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να γεράσουν πιο αργά ή πιο γρήγορα, πράγμα που εξαρτάται από παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο της ζωής τους. Στα πενήντα του αισθάνεται κανείς πολύ διαφορετικά αν η μόνη άσκηση που κάνει είναι να ανοίγει την πόρτα του φαστφουντάδικου, σε σχέση με κάποιον που τρέχει σε μαραθώνιους και σε όλη τη ζωή του τρώει κινόα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους σκύλους, τους πιο παχουλούς και τους πιο γυμνασμένους, αντίστοιχα.
Για το λόγο αυτό, η αξιολόγηση της ηλικίας του κατοικιδίου σας μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν επαγγελματία που θα αξιολογήσει τη γενική υγεία του ζώου. «Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η γενική κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου σας μπορεί να επηρεάσει την πραγματική ηλικία του θετικά ή αρνητικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα το πάτε στον κτηνίατρο, μιλήστε μαζί του για την ηλικία του ζώου σας και για τις συστάσεις που έχει να σας κάνει για την υγεία του», συνιστά ο Γκρέιντι.
Εν τω μεταξύ, τα παραπάνω διαγράμματα θα σας δώσουν μια πιο ακριβή αίσθηση για το πόσα χρόνια θα περάσετε ακόμη με το φιλαράκι σας σε σχέση με τον παλαιό, ξεπερασμένο κανόνα του γινόμενου της ηλικίας του επί επτά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News