346
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά το τεχνικό της μέρος θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι γεύση είχε το κρασί που έμεινε για ένα χρόνο στο Διάστημα. Αν αλλοιώθηκε η γεύση του αν δεν επήλθε καμία αλλαγή ή αν ίσως υπήρξε κάποια βελτίωση |

Τι γεύση έχει το διαστημικό κρασί;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 12:53
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά το τεχνικό της μέρος θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι γεύση είχε το κρασί που έμεινε για ένα χρόνο στο Διάστημα. Αν αλλοιώθηκε η γεύση του αν δεν επήλθε καμία αλλαγή ή αν ίσως υπήρξε κάποια βελτίωση
|

Τι γεύση έχει το διαστημικό κρασί;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 12:53

Στο τελευταίο φορτίο που εκτοξεύθηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ανάμεσα στον εξοπλισμό και τις διάφορες προμήθειες που αποστέλλονται στους αστροναύτες τοποθετήθηκε και ένα κιβώτιο που περιέχει 12 μπουκάλια κόκκινο κρασί Μπορντώ. Όμως προς απογοήτευση των αστροναυτών τα κρασιά αυτά δεν είναι προς κατανάλωση αλλά θα πρέπει να παραμείνουν στην θέση τους σφραγισμένα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Tech Crunch η ευρωπαϊκή start-up εταιρεία Space Cargo Unlimited συνεργάζεται με ερευνητές γαλλικών και γερμανικών πανεπιστημίων για την πραγματοποίηση ενός ενδιαφέροντος πειράματος. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν την επίδραση που έχουν οι διαστημικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα η έλλειψη βαρύτητας, η μικροβαρύτητα, στην διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Δώδεκα μπουκάλια κόκκινου κρασιού από την ίδια παρτίδα θα βρίσκονται σφραγισμένα στην Γη ώστε όταν τα κρασιά που βρίσκονται στον ISS επιστρέψουν να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και συγκρίσεις τους. Τόσο τα κρασιά στον ISS όσο και αυτά στην Γη θα διατηρούνται αυτούς τους δώδεκα μήνες στην ίδια σταθερή θερμοκρασία που θα είναι 18 βαθμοί Κελσίου.

Η Space Cargo Unlimited έδωσε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από την τοποθέτηση των μπουκαλιών του κρασιού μέσα στα ειδικά δοχεία με τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να περάσουν δώδεκα μήνες στις συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν εκεί

Η θερμοκρασία αυτή θεωρείται ιδανική για τις σύνθετες βιολογικές διαδικασίες της ωρίμανσης του κρασιού και ειδικότερα αυτή της ζύμωσης. Αν και κάποιοι έσπευσαν να σκεφτούν τις εμπορικές διαστάσεις του εγχειρήματος και την απήχηση που μπορεί να έχει ένα «διαστημικό κρασί» η εταιρεία έσπευσε να δηλώσει ότι δεν την ενδιαφέρει η παραγωγή κρασιού σε διαστημικές συνθήκες αλλά η μελέτη των χημικών διεργασιών της ζύμωσης εμπνεόμενη από το έργο του μεγάλου Γάλλου χημικού Λουί Παστέρ σε αυτόν τον τομέα στα μέσα του 19ου αιώνα. H εταιρεία προσδοκά από αυτό το πείραμα να προκύψουν αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών συντήρησης διαφόρων τροφίμων. Να σημειωθεί ότι το 2015 η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ουίσκι Suntory είχε στείλει στον ISS μπουκάλια με ουίσκι για να γίνουν παρόμοιες μελέτες ωρίμανσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...