734
Η αλλαγή κάθε έξι μήνες κατά μία ώρα προκαλεί σοκ στον οργανισμό | Shutterstock

Θερινή ή χειμερινή ώρα είναι καλύτερη για την υγεία;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 15:24
Η αλλαγή κάθε έξι μήνες κατά μία ώρα προκαλεί σοκ στον οργανισμό
|Shutterstock

Θερινή ή χειμερινή ώρα είναι καλύτερη για την υγεία;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 15:24

Ενα δίλημμα πολλών ετών φτάνει στο τέλος του το 2021, αφού αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει τότε να αποφασίσει και να επιλέξει χειμερινή ή θερινή ώρα, δηλαδή να αλλάξει για τελευταία φορά τα ρολόγια της τον Μάρτιο ή τον Οκτώβριο του 2021.

Και μπορεί στους περισσότερους Ελληνες να αρέσει η θερινή και οι περισσότερες ώρες με φως, όμως οι επιστημονικές έρευνες βγάζουν «νικήτρια» στη φάση της αλλαγής τη χειμερινή ώρα.

Ο καλός και αρκετός ύπνος δεν είναι τεμπελιά. Είναι ό,τι καλύτερο για τη σωματική και ψυχική υγεία. Και όταν οι ειδικοί λένε «αρκετός», εννοούν επτά με οκτώ ώρες κάθε μέρα.

Σε κάθε αλλαγή του ωραρίου του ύπνου μας, προκαλούνται και διαταραχές στον οργανισμό. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το τζετ λαγκ που βιώνουν οι περισσότεροι που κάνουν αεροπορικά ταξίδια σε χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας. Και το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό είναι η αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες, η οποία έχει πολλές άγνωστες συνέπειες που οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει μέσα από έρευνες.

Οδήγηση

Σε μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο για τη σχέση αλλαγής ώρας και των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, αποκάλυψε ότι κατά την αλλαγή χειμερινής σε θερινή ώρα, δηλαδή την άνοιξη, υπάρχει αύξηση 17% στα θανατηφόρα τροχαία.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε έρευνα των πανεπιστημίων John Hopkins και Stanford, τα οποία ανέλυσαν δεδομένα 21 ετών. Οπως φάνηκε, τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της χειμερινής σε θερινή ώρα, αυξάνονταν τα θανατηφόρα τροχαία κατά 5,3% σε σχέση με τον μέσο όρο της ίδια ημέρας όλο το χρόνο.

«Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά η αλλαγή για τον οργανισμό είναι απότομη. Αν αναλογιστούμε ότι η ημέρα μικραίνει και μεγαλώνει καθημερινά ένα με δύο λεπτά και ξαφνικά μεταβάλλεται κατά μία ώρα, τότε είναι πιο ξεκάθαρο. Και αυτό προκαλεί σοκ στον οργανισμό», λέει στην βρετανική Telegraph ο Τζόζεφ Γκάνον, ψυχολόγος, ειδικός στη μελέτη ύπνου.

Τα τροχαία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται στη διαταραχή των επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης, η οποία δεν ρυθμίζει μόνο τον ύπνο, αλλά και πολλές άλλες λειτουργίες, όπως είναι ο ρυθμός της καρδιάς.

Η ορμόνη αυτή επηρεάζεται πολύ από την ώρα που νυχτώνει και ξημερώνει και ως εκ τούτου την επηρεάζει αρκετά η αλλαγή της χειμερινής και θερινής ώρας, αλλά και η μετάβαση σε χώρες που έχουν διαφορετική ζώνη ώρας (το λεγόμενο τζετ λαγκ).

Εμφραγμα

Και φυσικά όταν επηρεάζει τον ρυθμό της καρδιάς, προκαλεί αρρυθμίες. Κάτι που σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει ένα μικρό πρόβλημα υγείας και ίσως να μην το γνωρίζει, μπορεί να γίνει μεγάλο και να εξελιχθεί σε έμφραγμα.

Σε έρευνα που έγινε το 2012 από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, φάνηκε ότι η αλλαγή στη χειμερινή ώρα αυξάνει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Επίσης, επηρεάζει σημαντικά, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εγκεφαλικό

Ατομα άνω των 65 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού δύο ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας από θερινή στη χειμερινή. «Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κοιμούνται όσο καλύτερα μπορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε με τη διαταραχή της μελατονίνης να μην αυξάνεται παράλληλα και η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, η οποία ανεβάζει την αρτηριακή πίεση που με τη σειρά της αποτελεί μία από τις αιτίες πρόκλησης εγκεφαλικού.

Κατάθλιψη

Ερευνα του Wather Channel και της Βρετανικής Κυβέρνησης που έγινε το 2014, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας στους τρεις στη Βρετανία, εκδηλώνουν Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, γνωστή και ως «χειμερινή κατάθλιψη».

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι ανησυχία, βαριά μελαγχολία, κακή διάθεση, καμία διάθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα μάς ευχαριστεί και μείωση σεξουαλικής διάθεσης.

Πονοκέφαλος

Ατομα που πάσχουν από τη χειρότερη μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, την αθροιστική κεφαλαλγία, έχουν περισσότερες πιθανότητες τα συμπτώματα να αμβλυνθούν και οι άνθρωποι να βιώσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις και τις δύο εποχές του χρόνου που αλλάζει η ώρα.

Συμπερασματικά, στις χώρες που έχουν γίνει έρευνες για την αλλαγή της ώρας, έχει φανεί ότι στη φάση της αλλαγής για την υγεία είναι καλύτερα όταν «μπαίνουμε» στη χειμερινή ώρα.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες κατά τη διάρκεια της εποχής για να αποδειχθεί ποια ώρα είναι καλύτερη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και το πιο σημαντικό από όλα, όπως καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι ότι «η ώρα θα πρέπει να σταματήσει να αλλάζει και να παραμείνει σταθερή για κάθε χώρα».

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας
  • Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση
  • Μην αφήνετε φώτα αναμμένα το βράδυ
  • Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...