Ολοι έχουμε περάσει από το σπίτι με τους αυστηρούς κανόνες. Αν δεν το καταλάβεις από μόνος σου, ο οικοδεσπότης γουρλώνει τα μάτια, αυτά σε κατευθύνουν στη γωνία με τα συγκεντρωμένα παπούτσια και πιάνεις το νόημα χωρίς να ακουστεί κουβέντα. Εκτός αν τον αναγκάσεις να στο πει ρητά. «Πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου». Δεν έχει σημασία αν θέλεις ή όχι, αν κάτω από τα παπούτσια φοράς μία κόκκινη και μία μπλε κάλτσα γιατί, πάλι, δεν έβρισκες το ταίρι ή αν κρύβεις μία τρύπα στη φτέρνα. Ο, τι πει ο οικοδεσπότης. Οι ειδικοί όμως τι λένε;
Με αυτά που βλέπουν, οι ειδικοί θα πρότειναν κάλλιστα να βγάζεις τα παπούτσια σου πριν καν περάσεις το κατώφλι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, έρευνα που πραγματοποίησαν με εξονυχιστικές μελέτες καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το 26,4% των παπουτσιών φέρουν τον μικροοργανισμό ClostridiumDifficile ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα, κοινώς διάρροια.
Αντίστοιχη μελέτη είχε διενεργηθεί στην Αυστρία το 2015 δείχνοντας ότι το 40% των παπουτσιών φέρουν το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes. Και για όσους εργάζονται σε φάρμες ή αγρόκτημα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μπότες τους είναι γεμάτες E. Coli (Εσερίχια κόλι), ένα βακτήριο που συνήθως βρίσκεται στο έντερο ανθρώπων και ζώων.
Με αυτή τη λογική, αρκεί μόνο ένας επισκέπτης που ευθαρσώς θα παραβιάσει τον χρυσό κανόνα για να οδηγηθεί ο οικοδεσπότης με τα γουρλωμένα μάτια στην τουαλέτα για ένα γεμάτο δίωρο.
«Είναι απίστευτο πόσο μακριά ταξιδεύουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ολο αυτό το περπάτημα παρασύρει μικροοργανισμούς και μικρόβια», εξήγησε ο καθηγητής Κέβιν Γκάρεϊ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα στο Χιούστον. Ο ίδιος και η ομάδα του εξέτασαν τα επίπεδα της ClostridiumDifficile παίρνοντας 2.500 δείγματα σε όλη την πόλη και κατέληξαν ότι το 26,4% των παπουτσιών είχαν το μικρόβιο. Και αυτή η ποσότητα είναι το τριπλάσιο από αυτό που βρίσκεται συνήθως στις επιφάνειες του μπάνιου και της κουζίνας –αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Υπάρχουν κι άλλα πολλά. Ερευνα που διεξήγαγε το 2008 το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στις ΗΠΑ, για να εντοπίσει τι ακριβώς βρίσκεται στις σόλες μας, κατέληξε σε 421.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων! Τα κολοβακτηρίδια, βακτήρια τα οποία εντοπίζονται σε κόπρανα ανθρώπων, καταγράφηκαν στο 96% των παπουτσιών. Αλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ, στο Τέξας, το 2013 έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε ασφαλτωμένους δρόμους καλυμμένους με ανθρακόπισσα εμφανίζουν ένα υψηλότερο ρίσκο να πάθουν καρκίνο λόγω των τοξινών που παρασύρουν μέσα στα σπίτια τα παπούτσια. Τον περασμένο Οκτώβριο ειδικοί από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι ακόμη και οι γυναικείες τσάντες και τα νεσεσέρ καλλυντικών μπορεί να περιέχουν επίπεδα δυνάμει θανατηφόρων βακτηρίων!
Σταματάμε εδώ γιατί αν συνεχίσουμε δεν θα θέλετε να βγείτε από το σπίτι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News