519
Τον σχηματισμό των μεταναστευτικών πτηνών θα ακολουθούν και τα αεροσκάφη για να εξοικονομούν καύσιμα |

Τα αεροπλάνα θα πετούν όπως οι χήνες!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 07:30
Τον σχηματισμό των μεταναστευτικών πτηνών θα ακολουθούν και τα αεροσκάφη για να εξοικονομούν καύσιμα
|

Τα αεροπλάνα θα πετούν όπως οι χήνες!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 07:30

Η Airbus, o ευρωπαϊκός γίγαντας κατασκευής αεροσκαφών, πιστεύει ότι η τεχνολογία των αυτόματων πιλότων έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν τα συστήματα αυτά να συνεργάζονται και να ελέγχουν επιβατηγά αεροσκάφη που θα κινούνται ταυτόχρονα στην ίδια διαδρομή πάνω από ωκεανούς, σε σχηματισμό παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιούν μεταναστευτικά πτηνά όπως οι χήνες.

Τα πτηνά κινούνται σε σχηματισμό V ο οποίος επιτρέπει στο καθένα να μην χάνει ύψος και να συνεχίζει την πορεία του χωρίς χρειάζεται να κουνά συνεχώς τα φτερά του και να καταναλώνει ενέργεια εκμεταλλευόμενο τα ρεύματα του αέρα που παράγονται από τις κινήσεις των προπορευόμενων πτηνών. Οι τεχνικοί της Airbus πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει και στα μεγάλα επιβατηγά αεροσκάφη, δηλαδή τα ρεύματα αέρα που θα δημιουργεί κατά την κίνηση του ένα αεροσκάφος να χρησιμοποιούνται από ένα άλλο που το ακολουθεί σε κοντινή αλλά ασφαλή απόσταση.

Τα αεροσκάφη Α350 θα είναι τα πρώτα που θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε αυτόν τον σχηματισμό ενεργειακής εξοικονόμησης

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σχετική δοκιμή με αεροσκάφη Α350 να προσπαθούν να κινηθούν σε αυτόν τον σχηματισμό ενεργειακής εξοικονόμησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Times, στις αρχές του 2021 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υπερατλαντική τέτοια πτήση με δύο επιβατηγά αεροσκάφη να κινούνται σε σχηματισμό, με το δεύτερο σκάφος να κινείται σε απόσταση περίπου τριών χλμ. από το πρώτο. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η αεροπορική εταιρεία στην οποία θα ανήκουν αυτά τα σκάφη και ποιο θα είναι το ακριβές δρομολόγιο τους.

Αν οι δοκιμαστικές πτήσεις αποδειχθούν αποδοτικές και ασφαλείς τότε, σύμφωνα με την Airbus, όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν μέχρι το 2025 να επιλέξουν αυτή την μέθοδο πτήσεων η οποία θα περιορίζει σε ποσοστά πέριξ του 10% την κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με την σημερινή κατανάλωση. Βέβαια θα πρέπει παράλληλα να πειστεί και το επιβατικό κοινό ότι εκτός από τα κέρδη τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και το περιβαλλοντικό οι πτήσεις αυτές θα είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην φοβούνται βλέποντας άλλα αεροσκάφη να πετούν σε κοντινή απόσταση από το δικό τους.

«Γνωρίζαμε για αυτή την αποτελεσματική τακτική των μεταναστευτικών πτηνών και πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική για την χρήση της και στα αεροσκάφη χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή οποιαδήποτε ενόχληση κατά την διάρκεια της πτήσης για τους επιβάτες» δηλώνει η Σάντρα Μπουρ Σέφερ, επικεφαλής της Airbus Next, του ερευνητικού βραχίονα της Airbus.

Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί της Airbus δουλεύουν πάνω σε αυτή την μέθοδο βασιζόμενοι σε μια σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η NASA πριν από 20 έτη. Το πρόγραμμα έχει λάβει την ονομασία Fello’Fly (ιπτάμενοι συνταξιδιώτες. σε ελεύθερη μετάφραση) και βασίζεται στα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης. Όπως υποστηρίζουν εκείνοι που μετέχουν, αν τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης λειτουργούν ομαλά δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αεροσκαφών που μπορούν να κινηθούν μαζί σε σχηματισμό.

Το περασμένο καλοκαίρι, σε ένα αεροπορικό φεστιβάλ, η Airbus παρουσίασε πειραματικό αεροσκάφος που τα φτερά και η ουρά του μιμούνταν τις κινήσεις των φτερών και της ουράς του αετού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...