279
Ο Γιαν Κουμ απλώς... αποθησαυρίζει έπειτα από την πώληση της εφαρμογής WhatsApp στην εταιρεία Facebook | Youtube

Παίρνει μισό δισ. δολάρια για δουλειά μίας ημέρας τον μήνα στο Facebook

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 18:25
Ο Γιαν Κουμ απλώς... αποθησαυρίζει έπειτα από την πώληση της εφαρμογής WhatsApp στην εταιρεία Facebook
|Youtube

Παίρνει μισό δισ. δολάρια για δουλειά μίας ημέρας τον μήνα στο Facebook

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 18:25

Το να λέμε ότι ο Γιαν Κουμ έχει κατακτήσει τη συνηθισμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είναι εκτός πραγματικότητας: ο άνθρωπος εργάζεται μόνο μία ημέρα τον μήνα στο «στρατηγείο» του Facebook, στην Καλιφόρνια, και αποθησαυρίζει περί το μισό δισ. δολάρια ανά τρίμηνο.

Την παραπάνω πληροφορία δίνει το βρετανικό Μέσο The Times.

Αυτή η -τουλάχιστον ασυνήθιστη- ρύθμιση του επιχειρηματία του κλάδου της τεχνολογίας ισχύει από τον παρελθόντα Απρίλιο, όταν προέκυψε η διαφωνία του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Διαφωνία η οποία αφορούσε τη στρατηγική του Facebook. Τότε ο ιδρυτής του WhatsApp ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία του Ζάκερμπεργκ – μόλις τέσσερα χρόνια αφότου το Facebook εξαγόρασε την εφαρμογή WhatsApp για 22 δισ. δολάρια.

Ο Κουμ πήρε σχεδόν 25 εκατομμύρια μετοχές Facebook στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της WhatsApp, με τον όρο καταβολής τους σε τριμηνιαία βάση εντός τετραετίας εάν παρέμεινε υπάλληλος του Facebook.

Η The Wall Street Journal γράφει ότι έκτοτε εξακολουθεί να εμφανίζεται στην εργασία του, ωστόσο μόνο μία φορά κάθε μήνα. Συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια μετοχές Facebook τον παρελθόντα Μάιο, αξίας 460 εκατ. δολαρίων. Η τελευταία δόση αναμένεται τον Νοέμβριο: μία ολόκληρη περιουσία 2,1 εκατομμυρίων μετοχών.

Τεράστια ποσά στη Σίλικον Βάλεϊ

Οι τεράστιοι μισθοί είναι ο κανόνας στη βιομηχανίας τεχνολογίας των ΗΠΑ, όμως το πολύ χρήμα είναι σε μετοχές επειδή οι εταιρείες συνηθίζουν να «επιβραβεύουν» τα κορυφαία στελέχη τους με εταιρικά μερίδια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν τα στελέχη να εργαστούν για την επιτυχία της εταιρείας που θα αυξήσει και τα δικά τους κέρδη. Οι εταιρείες επιθυμούν να παραμένουν τα στελέχη τους όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι μετοχές τους μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, με μια διαδικασία που λέγεται «κατοχύρωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...