400
|

Ξέρεις αν σε έχουν χακάρει;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 7 Δεκεμβρίου 2013, 00:50

Ξέρεις αν σε έχουν χακάρει;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 7 Δεκεμβρίου 2013, 00:50

Πώς ξέρεις ότι τη συγκεκριμένη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές δεν έχουν υποκλέψει τους κωδικούς σου είτε από το email σου είτε το pin της κάρτας σου στην τράπεζα που τα έχεις αποθηκευμένα μέσα στο pc σου; Μπορείς, όμως, να το διαπιστώσεις – μέσα σε δευτερόλεπτα…

Υπάρχει μια ιστοσελίδα που το url της αρχίζει και γυρίζει από inbox σε inbox – και σε μένα συνάδελφοί μου μού την έστειλαν. Πρόκειται για τη “have i been pwned?” η οποία σου αποκαλύπτει μέσα σε δευτερόλεπτα το αν έχεις πέσει θύμα διαδικτυακής κλεψιάς. Απλώς, βάζεις τις διευθύνσεις του (ή των) email που έχεις και -με ταχύτητα 4G, σου λέω- μαθαίνεις τα μαντάτα: σε έχουν χακάρει ή όχι;  

Την ιστοσελίδα έχει στήσει ο «γκουρού» του διαδικτύου Τρόι Χαντ, προγραμματιστής στο επάγγελμα, που έχει γράψει εκατομμύρια σελίδες κώδικα προκειμένου να κατασκευάσει πολλά sites στον κόσμο. Το να βάλεις το email σου εκεί, είναι εντελώς ακίνδυνο. Ούτε θα σε προσθέσει κάποιος σε κάποια λίστα με spam emails, ούτε θα κλέψει κάποιος τους κωδικούς σου, δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο – άλλωστε σε αυτή τη σελίδα δε σου ζητείται κανένας κωδικός σου. Αντίστοιχα, «κίνδυνο» μπορεί να διατρέχεις αν τα δεδομένα σου ήταν ανάμεσα στα κλαπέντα από τις εταιρείες Sony (στοιχεία-δεδομένα-κωδικούς από 37.103 χρήστες, παγκοσμίως), Adobe System (152.445.165 χρήστες), Gawker (532.659), Stratfor (από 859.000 χρήστες) και Yahoo (453.000 χρήστες).

Ακόμα και να αποδειχτεί -ω, της ατυχίας- ότι έχεις πέσει θύμα χάκινγκ, η σελίδα haveibeenpwned.com δεν έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία-δεδομένα σου – αυτά που έχεις χάσει, δηλαδή: έχει μόνο τη διεύθυνση του email σου ανάμεσα σε εκατομμύρια κλαπείσες σε όλο τον πλανήτη – και τίποτα άλλο. Με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο site γνωρίζει ότι -μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές- έχουν κλαπεί δεδομένα από 6 websites, από 153.962.421 διευθύνσεις email και από 154.366.239 λογαριασμούς. Και οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν ανά λεπτό, αφού όλο και περισσότεροι ανά την Υφήλιο μαθαίνουν την ύπαρξη αυτού του «site Σέρλοκ Χολμς», μπαίνουν, βάζουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και μαθαίνουν ότι έχουν πέσει θύμα χάκερς. 

Το “have i been pwned?” είναι, ίσως, το πιο γρήγορο τεστ της ζωής σου. Μπαίνεις στο site, βάζεις στο παραθυράκι το email σου, πατάς το κουμπάκι “pwned?” και σου εύχομαι να δεις το μήνυμα “Good news – no pwnage found!”.

Κάν’ το και θα δεις τι απροσδόκητη χαρά θα νιώσεις, μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά, καλού-κακού, άλλαξε και τους κωδικούς στα email accounts σου – για να ‘μαστε σίγουροι, έτσι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News