Σκεφτείτε ένα κόσμο όπου όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία ξαφνικά θα έχαναν το ψηφιακό πέπλο προστασίας τους και θα ήταν πλέον ευάλωτα, έρμαια κάθε κακόβουλου στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι γνωστή ως «η κβαντική αποκάλυψη». Οι κβαντικοί υπολογιστές λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτούς που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα σήμερα. Αν τελικά κάνουν την εμφάνιση τους θα είναι ασύλληπτα ταχύτεροι και ισχυρότεροι ακόμη και από τους σημερινούς υπερυπολογιστές.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εκτελούν απίστευτα σύνθετες επεξεργασίες δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο. Για να μπορέσει ένας σημερινός ηλεκτρονικός υπολογιστής να «σπάσει» ένα κρυπτογραφημένο αρχείο θα χρειαστεί να εργάζεται εντατικά για πολλά χρόνια και πιθανώς να μην καταφέρει ποτέ. Ομως ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορεί (θεωρητικά) να κάνει αυτή την εργασία εντός λίγων δευτερολέπτων.
Οι κβαντικοί υπολογιστές πιστεύεται ότι θα μπορούν να δώσουν λύσεις σε όλων των ειδών τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) πραγματοποιούν επενδύσεις στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών με στόχο να αποκτήσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στον μελλοντικό ηλεκτρονικό κόσμο και τον κυβερνοχώρο όποια μορφή και αν έχουν πάρει στο κοντινό μέλλον.
Η σκοτεινή πλευρά
Οπως όμως αναφέρει ο Φρανκ Γκάρντνερ αρθρογράφος θεμάτων ασφάλειας στο BBC, οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν και μια σκοτεινή πλευρά.
Κάθε μέρα τεράστιες ποσότητες κρυπτογραφημένων δεδομένων όλων των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών συλλέγονται χωρίς την συγκατάθεση μας και αποθηκεύονται σε τράπεζες δεδομένων οι οποίες θα είναι έρμαια των χάκερ όταν κάνουν την εμφάνιση τους κβαντικοί υπολογιστές, σημειώνει ο Γκάρντνερ.
«Οτιδήποτε κάνουμε στο Διαδίκτυο σήμερα, από online αγορές, τραπεζικές συναλλαγές, αναρτήσεις και επικοινωνίες στα social media και πολλά άλλα αποτελούν δεδομένα που κρυπτογραφούνται. Οταν όμως κάνουν την εμφάνιση τους οι κβαντικοί υπολογιστές θα δώσουν τρομερές δυνατότητες στους κακόβουλους αυτού του κόσμου οι οποίοι θα μπορούν να κλέψουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς αλλά και να θέσουν αν το επιθυμούν εκτός λειτουργίας πολλά κρατικά συστήματα και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων και κρίσιμων υποδομών» αναφέρει ο Χάρι Όουεν, επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία PostQuantum.
«Οι κβαντικοί υπολογιστές θα καταστήσουν άχρηστες τις περισσότερες από τις σημερινές μεθόδους κρυπτογράφησης. Αποτελούν μια απειλή στον τρόπο της ζωής μας» υποστηρίζει ο Ιλια Καν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Quantinuum.
Το κβαντικό φράγμα
«Αν όλα αυτά ισχύουν τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και γιατί δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτε για όλα αυτά;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος του BBC που κάνοντας ρεπορτάζ παίρνει και την απάντηση στο ερώτημα που έθεσε. «Αν δεν κάναμε τίποτε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή τότε πράγματι θα συνέβαιναν άσχημες καταστάσεις» ανέφερε στον Γκάρντνερ αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ το βρετανικό κράτος έχει εδώ πολύ καιρό αποφασίσει να χαρακτηρίζει όλα τα κυβερνητικά δεδομένα ως «άκρως απόρρητα» και τα καταχωρίζει ως «μετα-κβαντικά» χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους κρυπτογράφησης με τους ειδικούς που ασχολούνται με αυτές τις μεθόδους να ευελπιστούν ότι θα αποδειχθούν ασφαλείς από τους κβαντικούς υπολογιστές.
Εκτός από τις πιο εξειδικευμένες στο τομέα των κβαντικών υπολογιστών εταιρείες όπως οι Quantinuum και Post-Quantum με αυτόν τον τομέα ασχολούνται πολύ ενεργά και κολοσσοί της βιομηχανίας των υπολογιστών όπως η IBM, η Microsoft και η Google. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST), στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, ερευνητές ασχολούνται με την ανάπτυξη αμυντικών στρατηγικών που θα προστατέψουν τις κυβερνητικές, ακαδημαϊκές, βιομηχανικές και κρίσιμες κρατικές υποδομές από το ενδεχόμενο της κβαντικής αποκάλυψης.
Η έρευνα γύρω από τους κβαντικούς υπολογιστές δεν είναι κάτι απλό και εύκολο ενώ κοστίζει πάρα πολύ και η ανάπτυξη αλγορίθμων που να είναι κβαντικά ασφαλείς. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι το να περιμένουμε και να μην κάνουμε τίποτε δεν είναι αποδεκτή επιλογή, καταλήγει ο Γκάρντνερ στο άρθρο του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News