474
|

Γόρδιος δεσμός σε καλώδια ακουστικών

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 19 Ιουνίου 2014, 00:40

Γόρδιος δεσμός σε καλώδια ακουστικών

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 19 Ιουνίου 2014, 00:40

Τυλίγεις ευλαβικά το καλώδιο των ακουστικών του τηλεφώνου σου και το βάζεις στην τσάντα. Όταν το ανασύρεις, έχεις μπροστά σου τον γόρδιο δεσμό τον ίδιο. Τα βάζεις με τον εαυτό σου, επειδή δεν αφιέρωσες δέκα λεπτά παραπάνω για να τυλίξεις περισσότερο προσεκτικά το καλώδιο. Μην τρελαίνεσαι, το σύμπαν δε θέλει να σου πει τίποτα, μην τα βάζεις με την τύχη σου – απλώς έχουν «συνωμοτήσει» κάποιοι νόμοι της Φυσικής.

Άλλωστε, το λέει ξεκάθαρα ως συμπέρασμα και η αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS – το κείμενο το είδα στο in.gr. Ο τίτλος είναι «Αυθόρμητος σχηματισμός κόμπων σε ένα διεγερμένο καλώδιο» (ο οποίος θα μπορούσε να συνοδεύει και φωτογραφία «ψαγμένου» πορνό): το ρεζουμέ είναι: «ηρέμησε, το μπερδεμένο καλώδιο είναι κάτι που -σχεδόν- δεν μπορείς να το αποφύγεις, σε πολλές περιπτώσεις». Και δεν είναι (μόνο) ότι τραβάς τα «μπερδεμένα» στη ζωή σου. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις…

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, λοιπόν, τοποθέτησαν τυλιγμένα καλώδια σε ένα κουτί και το περιέστρεψαν, προκειμένου να προσομοιώσουν το ταρακούνημα στο οποίο υποβάλλονται τα ακουστικά σε μια τσέπη ή έναν σάκο πλάτης. Δεν έκαναν μία ή δυο δοκιμές, αλλά 3.145, και κατέληξαν στην εξίσωση που καταδεικνύει ότι: το να σχηματιστούν κόμποι οφείλεται στο μήκος του καλωδίου – αλλά και στο πόσο θα έχει κουνηθεί η τσέπη, η τσάντα ή το σακίδιο πλάτης του Σταύρου.

Αν έχεις, λέει, καλώδιο ακουστικών μήκους 46 εκατοστών, δεν θα μπερδευτεί ποτέ, αν το βάλεις τυλιγμένο σε ένα σφραγισμένο κουτί. Το ότι δεν μπορείς πρακτικά να μιλήσεις, χρησιμοποιώντας καλώδιο ακουστικών μήκους μόνο 46 εκατοστών, είναι άλλο θέμα. Έτσι, θα πάρεις μακρύτερο καλώδιο. Εκεί ακριβώς, όμως, οι επιστήμονες λένε ότι η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων αυξάνεται – δηλαδή, σε μήκη από 46 έως 150 εκατοστά. Και για ακόμα μεγαλύτερα μήκη, το ποσοστό μπερδέματος του καλωδίου φτάνει το 50%. Η περαιτέρω αύξηση του μήκους -περιέργως- δεν ανεβάζει την πιθανότητα, καθώς ένα πολύ μακρύ καλώδιο ακουμπά καλύτερα στα τοιχώματα του περιστρεφόμενου κουτιού και αυτό εμποδίζει τον σχηματισμό κόμπων. Άρα, γιατί μπερδεύεται το καλώδιο των ακουστικών σου; Επειδή τα περισσότερα καλώδια -να, σαν αυτό που έχεις- κυμαίνονται σε μήκη μεταξύ 46 και 150 εκατοστών, άρα το ρίσκο για… γόρδιο δεσμό -που εσύ καλείσαι να λύσεις, σαν άλλος Μέγας Αλέξανδρος- φτάνει το 50%.

Είναι άλλη μια φορά που προσπαθώ να ξετυλίξω το καλώδιο των ακουστικών μου και σκέφτομαι πόσο λεπτά ήταν κάποτε τα καλώδια των “hands free” μας -πιθανώς σε μια μινιμαλιστική έκρηξη τεχνολογικής επίδειξης- και πόσο πιο δύσκολα να τα ξετυλίξεις. Από τότε, βέβαια, στην κυριολεξία «χόντρυνε το πρά(γ)μα», αλλά σκέφτομαι ότι τα ακόμα πιο χοντρά και λιγότερο εύκαμπτα καλώδια, από αυτά που έχουμε τώρα, ίσως εκμηδενίσουν το συνεχές πρόβλημα του μπερδέματος του καλωδίου των ακουστικών μας. Αλλά μετά ίσως πας και σε καλώδιο ηλεκτρικής σκούπας, σε λάστιχο ποτίσματος κ.λπ, ίσως χάνεται η πρακτικότητα.

Μην τα πολυλογώ, σκέφτομαι ότι πρέπει, τελικά, να πάρω bluetooth. Όχι;
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News