Οι γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κούρσα δημιουργίας διαφόρων ειδών συσκευών καθημερινής χρήσης όπως ρολόγια χειρός, ακουστικά και γυαλιά που παρέχουν στους κατόχους τους υπηρεσίες που μέχρι τώρα παρείχαν τα κινητά τηλέφωνα. Μπορούν με αυτές τις συσκευές να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, να βλέπουν τα μηνύματα τους αλλά και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες διατηρώντας μάλιστα την επαφή με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.
«Πολλά μικρά κομμάτια που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα αρχίζουν να αποκτούν ζωή μακριά από αυτά. Αυτό συμβαίνει πλέον μπροστά μας δεν είναι μια μελλοντική εξέλιξη. Μπορεί κάποιος να πάει να αγοράσει διάφορα τέτοια προϊόντα» δηλώνει στην ιστοσελίδα Axios ο Αντριου Μπόσγουορθ, επικεφαλής των εργαστηρίων Reality Labs του Facebook ο οποίος ασχολείται με την δημιουργία τέτοιου είδους συσκευών.
Οι θιασώτες αυτής της νέας τάσης λένε ότι το κινητό τηλέφωνο είναι καλό σε πολλά πράγματα. Ομως πολλές φορές υποχρεωνόμαστε να κάνουμε με τα κινητά τηλέφωνα κάποιες ενέργειες ελλείψει άλλης επιλογής. Μια κάμερα που θα είναι τοποθετημένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά θα κάνει πιο απλή την χρήση της από ότι στα κινητά τηλέφωνα. Μια συσκευή στον καρπό συλλέγει πιο αποτελεσματικά δεδομένα υγείας του κατόχου της από ότι ένα κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται συνήθως πάνω σε ένα τραπέζι, σε μια τσέπη ή μέσα σε μια τσάντα.
Η επόμενη μέρα
Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι θα αποτελέσουν την επόμενη επανάσταση μετά από τα smartphones. Βέβαια θα χρειαστεί ακόμη αρκετή προσπάθεια και χρόνος για να φθάσουν στην αγορά γυαλιά που θα συνδυάζουν την άνεση και ευκολία χρήσης των κοινών γυαλιών με τις δυνατότητες σε υπηρεσίες των κινητών τηλεφώνων. Η λύση που φαίνεται ότι θα επικρατήσει μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή είναι να κάνουν την εμφάνιση τους γυαλιά που θα λειτουργούν απλά ως μέσο προβολής εικόνων αλλά η κεντρική μονάδα του συστήματος θα είναι μια άλλη συσκευή που θα πρέπει να έχει μαζί του ο χρήστης.
Η δημιουργία εναλλακτικών στα κινητά τηλέφωνα συσκευών που να παρέχουν υπηρεσίες των κινητών θεωρείται κομβική και για μεγάλες εταιρείες όπως η Facebook, η Amazon, η Microsoft και άλλες που θέλουν να μην εξαρτώνται από άλλες μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Apple και η Google, τα λειτουργικά συστήματα των οποίων βρίσκονται στο σύνολο των κινητών τηλεφώνων αυτή την στιγμή. «Είναι στην φύση κάθε εταιρείας να προσπαθεί να μην βρίσκεται στο έλεος των ανταγωνιστών της» αναφέρει ο Μπόσγουορθ.
Βέβαια σε κάθε περίπτωση τα κινητά τηλέφωνα δεν θα εξαφανιστούν όπως η έλευση των φορητών υπολογιστών δεν εξαφάνισε τα PC ή όπως τα κινητά δεν εξαφάνισαν τα laptop. Τα κινητά τηλέφωνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως η μεγάλη υποστηρικτική δύναμη στα διάφορα περιφερειακά gadgets που θα χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος.
Επίσης προς το παρόν τουλάχιστον όλες αυτές οι νέας γενιάς περιφερειακές συσκευές δεν έχουν το ίδιο επίπεδο προσαρμοστικότητας με τα κινητά τηλέφωνα, έχουν μικρότερη ισχύ και αυτονομία και πάνω από όλα δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο τιμών που να είναι ανταγωνιστικές με τα smartphones. Οι τιμές ενός έξυπνου κινητού, που στην ουσία αποτελεί ένα ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι προσιτές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα γεγονός που εξακολουθεί να τα κάνει εξαιρετικά δημοφιλή.
Λένε κάποιοι ότι η τεχνολογία είναι ένα παιχνίδι όπου κάποιες φορές συνθέτεις πράγματα και κάποιες φορές τα διαχωρίζεις. Τα smartphones έγιναν δημοφιλή συνδυάζοντας πολλές διαφορετικές συσκευές και λειτουργίες όπως το τηλέφωνο, τις κάμερες, τα videogames, το Διαδίκτυο, την μουσική κ.α. Οπως φαίνεται έχουμε μπει σε μια εποχή που η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News