462
Οι πανάρχαιοι καλλιτέχνες στα σπήλαια της Βόρνεο ζωγράφιζαν συχνά ανθρώπινες παλάμες | Kinez Riza

Τα αρχαιότερα σημάδια ζωγραφικής με ζώα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 10:51
Οι πανάρχαιοι καλλιτέχνες στα σπήλαια της Βόρνεο ζωγράφιζαν συχνά ανθρώπινες παλάμες
|Kinez Riza

Τα αρχαιότερα σημάδια ζωγραφικής με ζώα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 10:51

Η κατάκτηση από τον άνθρωπο της ικανότητας να καταγράφει -μέσω συμβόλων πάνω σε κάποιο αντικείμενο- αυτά που έβλεπε, είτε τον εαυτό του είτε τις σκέψεις του θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ανθρώπινη εξέλιξη και μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Αρχικά ο άνθρωπος έκανε τέτοιες καταγραφές πάνω σε πέτρες και οι αρχαιότερες που έχουν εντοπιστεί είναι στη Νότια Αφρική, ηλικίας περίπου 70 χιλιάδων ετών, πάνω στις οποίες υπάρχουν συμβολικές διαγραμμίσεις.

Οσον αφορά την καταγραφή εικόνων ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τους τοίχους των σπηλαίων στα οποία ζούσε. Οι αρχαιότερες βραχογραφίες στις οποίες απεικονίζονται ζώα, ανθρώπινες φιγούρες και αντικείμενα είχαν εντοπιστεί σε σπήλαια στην Ευρώπη. Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία με αναπαραστάσεις ζώων και ανθρώπων βρίσκεται σε σπήλαιο της Γαλλίας και έχει ηλικία περίπου 35 χιλιάδων ετών.

Οπως φαίνεται όμως η γενέτειρα της ζωγραφικής τέχνης βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ασία. Σε σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή του απομονωμένου και γεμάτου βουνά Ανατολικού Καλιμαντάν στη Βόρνεο έχουν ανακαλυφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1990 χιλιάδες προϊστορικές βραχογραφίες με ποικίλες παραστάσεις, που απεικονίζουν άγρια ζώα, παλάμες χεριών, ανθρώπινες φιγούρες, βάρκες και γεωμετρικά σχήματα.

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια από τις βραχογραφίες στο σπήλαιο της Βόρνεο και μέσα στο περίγραμμα είναι το σημείο που χρονολόγησαν οι ερευνητές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ζωγραφιές αυτές δημιουργήθηκαν χιλιάδες έτη πριν από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη (Nature)

Αυστραλοί και Ινδονήσιοι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μαξίμ Όμπερτ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», αναφέρουν ότι η μελέτη και οι αναλύσεις που πραγματοποίησαν δείχνουν ότι κάποιες από αυτές τις αναπαραστάσεις έχουν ηλικία από 37-52  χιλιάδες έτη. Οι αρχαιότερες από αυτές τις ζωγραφιές απεικονίζουν κάποια ζώα η ταυτότητα των οποίων είναι άγνωστη αφού έχουν εξαφανιστεί αλλά και ένα ζώο που μοιάζει πολύ με ένα είδος άγριας αγελάδας που ζει στην Νοτιοανατολική Ασία.

Ενα βίντεο για την ανακάλυψη των αρχαιότερων βραχογραφιών:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιοι ερευνητές χρονολόγησαν πριν από 20.000 έως 21.000 χρόνια -σε μια εποχή που οι παγετώνες βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους- μια σειρά από νεότερες βραχογραφίες που απεικόνιζαν πλέον και ανθρώπους. Παραμένει μυστήριο ποιοι ήταν οι δημιουργοί όλων αυτών των σπηλαιογραφιών και τι τους συνέβη.

Τα κέντρα της τέχνης στην παλαιολιθική Ευρασία

Η Βόρνεο είναι το μεγαλύτερο νησί της Ασίας και το τρίτο μεγαλύτερο του πλανήτη. Στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων αποτελούσε το ανατολικό άκρο της Ευρασίας και δεν είχε ακόμη χωρισθεί  από τα νερά της θάλασσας.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι περίπου την ίδια εποχή αναπτύχθηκαν δύο ξεχωριστά κέντρα τέχνης των σπηλαίων στα δύο άκρα της -μήκους περίπου 13.000 χιλιομέτρων- αχανούς παλαιολιθικής Ευρασίας: το ένα στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στη (σημερινή) Ινδονησία, καθώς σπηλαιογραφίες ηλικίας περίπου 40 χιλιάδων ετών έχουν βρεθεί και στο γειτονικό νησί Σουλαβέζι, όπου εκτιμάται ότι εξαπλώθηκαν από τη Βόρνεο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...