Με επιτυχία αναπτύσσεται η ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Κολεγίου Ιστορίας και Πολιτισμού και του τμήματος Γεωγραφικών Επιστημών της σχολής Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Henan, με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δράσης και των δύο πλευρών.
Συντονιστής από το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών είναι ο καθηγητής Ιωάννης Λυριντζής, διευθυντής του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής, Αρχαιολογίας και Προληπτική Συντήρησης, ενώ από το Κινεζικό Κολέγιο υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Μια Τσανγκχονγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βασικών Ερευνών του Πολιτισμού του Κίτρινου Ποταμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα συνεργασίας θεσπίστηκε για τα ακόλουθα πεδία σπουδών, αρκετά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει:
1) Ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κίνα στην αγγλική γλώσσα, όπου προσφέρεται πρακτική εξειδίκευση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, παρέχοντας ευκαιρίες εκμάθησης ελληνικών και κινεζικών αντίστοιχα.
2) Ανάπτυξη κοινών ερευνητικών πρότζεκτ, ανταλλαγή δημοσιεύσεων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού. Συγκεκριμένα:
- ίδρυση του «Κοινού Διεθνούς Ερευνητικού Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,
- ίδρυση του «Κοινού Κέντρου Σύγκρισης Αρχαίων Κινεζικο-Ελληνικών Πολιτιστικών Μελετών»
- εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού» στο Πανεπιστήμιο Henan τον Ιούνιο 2019 από την πρυτάνισσα Καθ. Χ.Βιτσιλάκη και τον Καθ. Ι. Λυριτζή του Παν/μίου Αιγαίου, ενώ τα αποκαλυπτήρια του Κέντρου έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2018 από τον Έλληνα πρέσβη στην Κίνα
- ιδρύθηκε το «Κέντρο για τον Πολιτισμό του Κίτρινου Ποταμού» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών με την πρωτοβουλία του κ. Λυριτζή.
- πραγματοποιείται η ανταλλαγή φοιτητών και προσωπικού για έρευνα στις αρχαιολογικές επιστήμες και την αρχαιολογία των δυο χωρών, διαλέξεις, συνομιλίες και ανταλλαγή εμπειριών. Ηδη δυο φοιτήτριες του Κινεζικού Παν/μίου διαμένουν και φοιτούν στην Ρόδο στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Πρόκειται για τις Fangyuan Chen και Nuan Li υποψήφιες διδακτόρισσες που πραγματεύονται θέματα ελληνικής αρχαιολογίας μέσα από το Κέντρο Πολιτισμών του Κίτρινου Ποταμού στην Ρόδο για περίοδο 1 έτους με την εποπτεία των κκ Στεφανάκη και Λυριτζή.
- Ερευνούν θέματα Ελληνικής αρχαιολογίας στους κλασσικούς και προϊστορικούς χρόνους.
3) Παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ή/και συν-διοργάνωση διαπιστευμένων θερινών σχολείων, συν-εποπτεία φοιτητών, αποδοχή και διευκόλυνση μεταδιδακτορικών υποτρόφων, εκπαίδευση στην πολιτισμική διαχείριση ερευνητών, μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών και προπτυχιακών φοιτητών. Ανταλλαγή μελών ΔΕΠ και φοιτητών για σπουδές, διδασκαλία και έρευνα.
4) Διοργάνωση κοινών διεθνών συνεδρίων που αφορούν στη σύγκριση πολιτισμών Κίνας-Ελλάδας, τον ιστορικό άξονα αρχαίων πολιτισμών Ανατολής-Δύσης στο εμπόριο, την ιστορία, την αρχαιολογία, την τεχνολογία, την επικοινωνία, ανταλλαγή προσκλήσεων σε μελετητές για συμμετοχή σε συνέδρια και συμπόσια.
5) Διοργάνωση κοινών εργαστηρίων ή άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, όπως η προηγμένη χρονολόγηση πέτρινων εργαλείων περιβαλλοντική αρχαιολογία και βιωσιμότητα νέες ψηφιακές τεχνολογίες στον πολιτιστικό τουρισμό και στα μουσεία αστρονομικές προοπτικές και επιρροή στους αρχαίους πολιτισμούς: της Ελλάδας και της Κίνας.
Η συνεργασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με ήδη δημοσιευμένα άρθρα και παρουσία κινέζων φοιτητών στη Ρόδο οι οποίοι συν εποπτεύονται από καθηγητές του ΤΜΣ για ένα έτος, και συν επίβλεψη Έλληνα υποψήφιου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Henan.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και το εργαστήριο Αρχαιομετρίας, συνεχίζει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ακαδημαϊκές σχέσεις του με την Κίνα. Εκτός της παραπάνω συνεργασίας μια νέα δυναμική αναπτύσσεται και με την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας και το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής (IGG- Chinese Academy of Sciences).
Με πρωτοβουλία του κ. Λυριτζή (Αρχαιομετρία-Φυσικές Επιστήμες) υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με την παρουσία της πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Χ. Βιτσιλάκη και του Καθ. Ι. Λυριτζή στο Πεκίνο και συγκεκριμένα για θέματα έρευνας στον αρχαιομαγνητισμό δηλαδή τη μελέτη μεταβολής γεωμαγνητικού πεδίου στις δυο Χώρες από αρχαιολογικά κεραμικά και κλίβανους με στόχο α) την χρονολόγηση και β) την γεωφυσική διερεύνηση του ταχέως μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου σε ορισμένες χρονικές περιόδους στο παρελθόν. Στην συνυπογραφή και τελετή παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Κίνα, η κυρία Μουτσάκη εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας.
Από την κινεζική πλευρά συμμετείχαν ακαδημαϊκοί καθηγητές και ερευνητές όπως ο διευθυντής του Ινστιτούτου ακαδημαϊκός Καθ Fuyuan, ο καθηγητής – συντονιστής και ακαδημαϊκός Rixiang Zhu, ο ακαδημαϊκός υποδιευθυντής Prof. Liang Zhao, ο καθηγητής – ακαδημαϊκός και διευθυντής του εργαστηρίου Παλαιομαγνητισμού Prof. Chenglong, ο καθηγητής ακαδημαϊκός και διευθυντής της εργαστηριακής μονάδας του Ινστιτούτου microSIMS καθ. Wei Yang, η συνεργάτης ερευνήτρια Δρ Shuhui Cai με την οποία ήδη έχει συν δημοσιευτεί κοινή εργασία με τον Καθ. Ι. Λυριτζή και άλλοι ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News