Μαθαίνοντας να διατηρούμε ιστορικά μνημεία
Μαθαίνοντας να διατηρούμε ιστορικά μνημεία
Γύρω από τα μαυρισμένα ντουβάρια του κινηματογράφου Αττικόν «μαζεύτηκαν» εκατοντάδες μικρά κεράκια για να θρηνήσουν το κατεστραμμένο από τα επεισόδια της 12η Φλεβάρη ιστορικό κτήριο στη Σταδίου. Ε καλά μωρέ ένα κτήριο είναι, δεν βαριέσαι. Εξάλλου οι Έλληνες έχουμε πείρα σε αυτά. Στη δεκαετία του 1860 κάτι άλλα «λαμπρά» ελληνόπουλα ανηφόριζαν την Ακρόπολη, βγάζανε τις κουμπούρες, αντί για μολότωφ, και κάνανε σκοποβολή βάζοντας σημάδι τη λεοντοκεφαλή στη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα. Τα ερείπια του Αττικόν ίσως είναι η αφορμή να ακούσουμε τον άνθρωπο που μπάλωσε εκείνες τις τρύπες στα ιερά μάρμαρα από τις τουφεκιές.
Σήμερα το απόγευμα 18.30 στο κλασικό μέρος, στο Loft του πολυχώρου Gazarte οι οικοδεσπότες Λίνα Νικολακοπούλου και Μάκης Προβατάς θα έχουν προσκεκλημένο τον σπουδαίο επιστήμονα Μανόλη Κορρέ, τον άνθρωπο που συμμετείχε στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης(1975, 1983-1999), και στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης το διάστημα 2000-2005. Ο Μανόλης Κορρές διδάσκει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θεωρείται ένας από τους τελευταίους σε μια μακρά σειρά μελετητών που αποκάλυψαν πολλά από τα κατασκευαστικά μυστικά του Παρθενώνα. Επίσης έχει μελετήσει και αποκαταστήσει μια σειρά μνημείων όπως το Κάστρο του Πυθίου (Έβρος, 1974), το ναό του Απόλλωνος στη Μητρόπολη παρά την Καρδίτσα(1999) κ.α.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ στο τέλος της συνέντευξης, πού θα διαρκέσει μία ώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε ερωτήσεις στον καλεσμένο. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις συνεντεύξεις από ανθρώπους της Τέχνης και της Διανόησης, η βραδιά θα εμπλουτίζεται με σχετικό οπτικοαουστικό υλικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News