Η «φανταστική» λίστα Φόρμπς
Η «φανταστική» λίστα Φόρμπς
Παρά τα ζόρια που τραβά η παγκόσμια οικονομία, για κάποιους φαίνεται ότι γεννάνε ακόμα και τα κοκόρια τους! «Είναι μεγάλοι καιροί για όσους είναι φανταστικοί», λένε οι υπεύθυνοι του Φορμπς. Το «εργαλείο του καπιταλισμού», όπως είναι το επίσημο ρητό του αμερικανικού περιοδικού , είναι γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει κάθε χρόνο με τα ονόματα των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου. Εκτός από τις επίσημες λίστες, όμως, που αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα, οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές του Φορμπς συντάσσουν και μια άλλη ετήσια λίστα όπου απλώς… κάνουν το κέφι τους. Αναδεικνύουν, με άλλα λόγια, τους 15 πλουσιότερους χαρακτήρες από ταινίες, βιβλία, τηλεοπτικά σίριαλ, βίντεο γκέιμ και κόμικς. Πέρα από την πλάκα του πράγματος, η αξιολόγηση αυτή γίνεται με αυστηρά κριτήρια και χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι και συστήματα, όπως για τους αληθινούς δισεκατομμυριούχους. Η εκτίμηση της περιουσίας τους βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων που αφορούν τις βασικές πηγές του πλούτου ενός εκάστου. Για να συμμετάσχουν σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις: να είναι δημιουργήματα μυθοπλασίας, να πρωταγωνιστούν στις ιστορίες που συμμετέχουν και να είναι διακρίνονται για τα πλούτη τους –είτε αυτά προέρχονται από νόμιμες, είτε από… παράνομες δραστηριότητες.
Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και οι ξαφνικές βουτιές των χρηματιστηρίων είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί πανωλεθρία ένας… θαμώνας της 1ης θέσης. Και να βρεθεί, για πρώτη φορά, εκτός τελικής κατάταξης. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, το πλουσιότερο (μέχρι πέρυσι) παπί του κόσμου, καταποντίστηκε. Τη θέση του κατέλαβε εφέτος ένας φοβερός φτερωτός δράκος, με περιουσία που υπολογίζεται στα 62 δις. δολάρια. Είναι ο Smaug, που (συν)πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien «The Hobbit». Ο μεγάλος δράκος της Μέσης Γης έχει συγκεντρώσει τεράστια πλούτη. Πέρασε αιώνες ξαπλωμένος πάνω σε χρυσάφι και πολύτιμους λίθους, με αποτέλεσμα να τα ενσωματώσει δημιουργώντας μια «πανοπλία» αμύθητης αξίας πάνω στο φιδίσιο κορμί του (κάτι που μέτρησε αποφασιστικά στην κατάκτηση της 1ης θέσης). Στο σκεπτικό της απονομής, οι συντάκτες της λίστας αναφέρουν ότι συνυπολόγισαν την ηγεμονική αμοιβή που θα λάβει ο φοβερός δράκος για τη συμμετοχή του στο αναμενόμενο πρίκουελ του Βασιλιά των Δαχτυλιδιών («The Hobbit: There and Back Again»).
Πολλοί νεοφερμένοι καταλαμβάνουν εφέτος της επίζηλες 15 θέσεις της λίστας. Ανάμεσά τους, ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης που κατάφερε να κατακτήσει τη 2η θέση με περιουσία που ανέρχεται στα 51,9 δις. δολάρια. Το «δεύτερο πλουσιότερο παπί στον κόσμο», μετά τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, μπόρεσε να ξεπεράσει –επιτέλους!- το μεγάλο αντίπαλό του χάρη στις διεφθαρμένες μεθόδους που χρησιμοποιεί, την κατάφωρη παραβίαση των νόμων και τον απόλυτο έλεγχο των αδαμαντωρυχείων στη Νότια Αφρική. Νεοεμφανιζόμενος στη λίστα (αλλά με απόλυτα νόμιμα έσοδα) είναι ο Φόρεστ Γκαμπ, από την ομότιτλη, πολυβραβευμένη ταινία του Robert Zemeckis, κατακτώντας την 9η θέση με 5,7 δις. δολάρια. Μετά από μια σειρά απίστευτων συμβάντων στη ζωή του, ο «αργόστροφος» ήρωας απέκτησε, το 1980, το 0,5% των μετοχών της Apple και πολλαπλασίασε ραγδαία τα κέρδη του ακολουθώντας την ανοδική πορεία της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ως η ζωντανή έμπνευση του iPad, αφού ο μακαρίτης Στιβ Τζομπς είχε πει ότι ήθελε να κατασκευάσει ένα κομπιούτερ «τόσο απλό, ώστε να μπορεί να το χειριστεί ο Φόρεστ». Οι υπεύθυνοι της λίστας προσθέτουν ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την απονομή της 9ης θέσης στον Φόρεστ Γκαμπ ήταν η απόκτηση του υπολοίπου μεριδίου της εταιρείας «Lt. Dan» (αλιεία και εμπορία γαρίδας), όταν ο έτερος των συμβαλλομένων (και πρώην συμπολεμιστής στο Βιετνάμ), υπολοχαγός Νταν Τέιλορ, πέθανε πέρυσι από κίρρωση του ήπατος.
Αξιοποιώντας κάθε στοιχείο της μυθοπλασίας που αναφέρεται στις οικονομικές δοσοληψίες των φανταστικών χαρακτήρων, συνεκτιμώντας την αξία των επαύλεων που διαμένουν, των αυτοκινήτων που οδηγούν και γενικότερα του τρόπου ζωής τους, η λίστα του Φορμπς διαμορφώνεται μετά από ενδελεχή έρευνα που θα τη ζήλευε ο ΣΔΟΕ! Ετσι, βλέπουμε να φιγουράρουν ονόματα όπως του μεγιστάνα του τύπου Τσαρλς Φόστερ Κέιν (πιο γνωστός ως «Πολίτης Κέιν») που βρίσκεται στην 7η θέση με περιουσία 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη λίστα του Φορμπς δεν λείπουν οι χαμένοι της χρονιάς: ήρωες που είδαν την περιουσία τους να μειώνεται εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας, υποχωρώντας κάποιες θέσεις στη λίστα. Παράδειγμα, ο πολυεκατομμυριούχος Μπρους Γουέιν (διάβαζε: Μπάτμαν) που κύλησε στην 8η θέση με απώλειες μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και ο θρυλικός κτηματομεσίτης Mr. Monopoly, επιτραπέζιος σταρ της εταιρείας παιχνιδιών Hasbro, με απώλειες που τον υποβίβασαν στην 11η θέση. «Η φετινή μας λίστα», επισημαίνουν οι συντάκτες, «αθροίζει ένα εκπληκτικό ποσό συνολικής αξίας 209, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι που υπερβαίνει κατά 59% το περυσινό σύνολο –και είναι αρκετό για να δώσει 30 δολάρια σε κάθε (πραγματικό) άνθρωπο του πλανήτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News