649
|

Η επιστροφή των Μόντι Πάιθον

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 15 Ιουλίου 2014, 00:27

Η επιστροφή των Μόντι Πάιθον

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 15 Ιουλίου 2014, 00:27

Έχουν πει ότι χάρη σε αυτούς ξεπεράστηκαν τα όρια του τι ήταν αποδεκτό στο ύφος και το περιεχόμενο της κωμωδίας. Τριάντα χρόνια μετά την τελευταία ταινία που έκαναν μαζί, οι Μόντι Πάιθον βρέθηκαν και πάλι στην σκηνή για να παρουσιάσουν μερικά από τα πιο γνωστά σκετς της καριέρας τους, μαζί με νέο υλικό. Η ιστορική συνάντηση, για 10 παραστάσεις που ολοκληρώνονται την Κυριακή 20 Ιουλίου, γίνεται στη λονδρέζικη Arena 02 και έχει προκαλέσει συναγερμό στους χιλιάδες φαν της σουρεαλιστικής ομάδας των κωμικών. Το «παρών» (ξανα)δίνουν οι Τζον Κλιζ, Ερικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν και Τέρι Γκίλιαμ. Λείπει μόνο ο έκτος της παλιάς παρέας. Ο Γκράχαμ Τσάπμαν (αξέχαστος βασιλιάς Αρθούρος στους «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» και Μπράιαν στο «Ενας προφήτης, μα τι προφήτης») εγκατέλειψε τον μάταιο -και αγέλαστο- κόσμο μας το 1989. Από τότε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για μια πιθανή επανασύνδεση των υπολοίπων μελών του γκρουπ, γεγονός που έκανε τον Ερικ Αϊντλ να πει με το μαύρο χιούμορ που τους διακρίνει: «Θα μπορούσαμε να ξανασμίξουμε, μόνο αν ο Τσάπμαν επέστρεφε από τους νεκρούς. Για αυτό το λόγο, είμαστε σε επαφή με τον ατζέντη του».

Μπορεί οι… διαπραγματεύσεις με το υπερπέραν να μην ευοδώθηκαν, όμως οι υπόλοιποι της παρέας πιστεύουν ότι ο πρόωρα χαμένος φίλος και συνεργάτης είναι ανάμεσά τους, μέσα από τα κείμενα και τα σκετς που έχουν την σφραγίδα του. Ο Τσάπμαν, άλλωστε, υπήρξε με τον Τζον Κλιζ συνιδρυτής και παλαιότερο μέλος της ομάδας. Αμφότεροι συμφοιτητές  στο Κέμπριτζ (ο ένας στο ιατρικό και ο άλλος στο νομικό τμήμα), δημιούργησαν τις βάσεις και προσκάλεσαν του υπόλοιπους τέσσερις στην τηλεοπτική σειρά του BBC «Το Ιπτάμενο Τσίρκο του Πύθωνα Μόντι» (Monty Python’s Flying Circus). Μια τηλεοπτική σειρά που διήρκεσε από το 1969 μέχρι το 1974, κάνοντας πάταγο με το αιρετικό, βλάσφημο χιούμορ της. Μετά, οι Μόντι Πάιθον έκαναν το άλμα στη μεγάλη οθόνη -και στην παγκόσμια αναγνώριση- με τις ανατρεπτικές κωμωδίες τους (τελευταία κοινή εμφάνιση το 1983, στο «Νόημα της ζωής»). Σεναριογράφοι και ερμηνευτές των θεότρελων ιστοριών, που εμπνέονταν και έγραφαν στη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών σε εξωτικούς παραδείσους (με έξοδα των παραγωγών), οι Μόντι Πάιθον είχαν τον απόλυτο έλεγχο στις δημιουργίες τους. Κάτι που τους επέτρεψε να πειραματίζονται τόσο με τη φόρμα, όσο και με το περιεχόμενο, θέτοντας νέους κανόνες στην τηλεοπτική και κινηματογραφική κωμωδία.

Όταν χώρισαν, ακολουθώντας καθένας το δικό του δρόμο, άφησαν πίσω τους μια γερή παρακαταθήκη. Την αξιοποίησαν πολλοί, άξιοι, μέτριοι και σε αρκετές περιπτώσεις κακοί μαθητές των διδαγμάτων τους, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ο παλιός όμως (όπως το -συνομήλικο- κρασί), είναι πάντα αλλιώς. Κάτι που επιβεβαιώνεται αυτές τις μέρες, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, στη λονδρέζικη αρένα. Την τελευταία παράσταση των Μόντι Πάιθον θα προβάλει την Κυριακή, σε απευθείας μετάδοση, ο κινηματογράφος Δαναός (Κηφισίας 109, Μετρό Πανόρμου), με έναρξη προβολής στις 9 το βράδυ και τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.

Μικρό υστερόγραφο για τον μεγάλο απόντα:
Λίγο πριν το θάνατό του (από καρκίνο στις 4 Οκτωβρίου 1989, μόλις μια μέρα πριν τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δημιουργία του γκρουπ), ο Γκράχαμ Τσάπμαν ολοκλήρωσε τη συγγραφή ενός παράξενου βιβλίου, γεμάτου από το ιδιαίτερο χιούμορ του, τις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν, τους σουρεαλιστικούς αφορισμούς του, αλλά και αποκαλύψεις για τη μάχη που έδινε ενάντια στην εξάρτηση από το αλκοόλ. Η «Αυτοβιογραφία ενός ψεύτη» μεταφέρθηκε το 2012 στον κινηματογράφο, με μια ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους που προβλήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα. Η «εκ των πραγμάτων λανθασμένη βιογραφία» του πρόωρα χαμένου κωμικού περιέχει τηλεοπτικά σκετς και κολάζ εικόνων, που συμπληρώνονται από την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τον ίδιο τον Τσάπμαν σε μια ηχογράφηση που έγινε λίγο πριν το θάνατό του. Συμμετέχουν οι Κλιζ, Γκίλιαμ, Τζόουνς και Πάλιν που «δανείζουν» τις φωνές τους στα κινούμενα σχέδια. Για την πραγμάτωση της ταινίας συνεργάστηκαν 14 εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων, με την καθεμιά να δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα κεφάλαια του βιβλίου, ενώ για κάθε κεφάλαιο χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό σχεδιαστικό στιλ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News